Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inga västnyländska medaljer i FM-tävlingarna i friidrott – endast tre poängplaceringar årets saldo

Från 2020
Linda Sandblom glider över ribban.
Bildtext Hangös Linda Sandblom placerade sig bäst i FM av de västnyländska föreningarnas idrottare.
Bild: Tomi Hänninen

Det är väldigt länge sedan de västnyländska friidrottarna blivit utan medalj i FM-tävlingarna. Den här gången var höjdhopparen Linda Sandblom bäst av de västnyländska idrottarna. Hon kom fyra i sin gren.

För de flesta av de västnyländska friidrottarna gick FM-tävlingarna eller Kalevaspelen som tävlingarna också kallas inte som planerat, men visst finns det vissa ljuspunkter också.

En av ljuspunkterna är definitivt Sjundeå IF:s 17 år gamla Emilia Karell som i fredagens spjutkval förbättrade sitt personbästa resultat med över fem meter, från 47,60 till 53,14.

Emilia Karell lutar mot ett staket.
Bildtext Sjundeå IF:s Emilia Karell förbättrade sitt personliga rekord med mer än fem meter.
Bild: Bubi Asplund / Yle

I lördagens final räckte hon inte riktigt till den här gången och fick nöja sig med resultatet 48,86. Det resultatet ger nionde plats i tävlingen.

- Det gick nog helt bra fast resultatet inte blev så långt som jag hade räknat med. En liten besvikelse att jag inte kom till de tre sista omgångarna, men det var nog riktigt roligt ändå, säger Emilia Karell.

Linda Sandblom fjärde i höjd

Höjdhopparen Linda Sandblom från Hangöföreningen HIK Friidrott har under tidigare år lyckats vinna två FM-guld utomhus och sammanlagt sju medaljer i hall-FM.

I FM-tävlingarna i Åbo fick 30-åringen Sandblom nöja sig med resultatet 177 och en fjärde plats. Hon var besviken efter tävlingen.

- En skitdag på jobbet. Jag får inte aktiviteten i slutet, så jag står inte emot. Då stiger det inte, helt enkelt. I går funkade det bättre. Men det hjälpte inte i dag, sade hon.

IF Raseborgs kulstötare Tomas Söderlunds framgångar har västnylänningarna fått ta del av under de senaste nio åren med lika många medaljer på raken.

Tomas Söderlund.
Bildtext IF Raseborgs Tomas Söderlund blev sjua i kulfinalen i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Men, i Åbo blev det ingen förlängning på den sviten, Tomas Söderlund slutade på en sjunde plats i kulfinalen på fredagen.

Söderlund, 31 år, var inte särskilt besviken fast det inte blev en tionde medalj på raken.

- Jag stötte ändå säsongsbästa och fick lite mer i min sista stöt som ända blev struken, säger Söderlund som ännu funderar huruvida karriären ska fortsätta ett år till.

Roope Auvinen sexa i slägga

Sjundeå IF:s släggkastare Roope Auvinen klarade enkelt fredagens kvaltävling och tog sig till final. I finalen på lördagen slutade han på en sjunde plats med resultatet 66,29.

Ingåbon Auvinens personbästa resultat är 70,76 och den här sommaren har han kastat 67,72 som bäst.

Redan under första tävlingsdagen på torsdag tog FM slut för 400-meterslöparna Krista Lindholm från IF Raseborg och Simo Laine från Lojoföreningen Länsi-Uudenmaan Urheilijat. Lindholm avbröt och Laine blev femte i sitt försöksheat.

I herrarnas slägga klarade Sjundeå IF:s Fredrik Fröberg och Länsi-Uudenmaan Urheilijats Tuomas Kalliovaara inte kvalgränsen på 65 meter och blev utanför finalen.

Porträttbild på Tuomas Puputti.
Bildtext Tenalabon Tuomas Puputti från IF Raseborg deltog i två grenar i FM.
Bild: Magdalena Silin / Yle

Tuomas Puputti blev trettonde eller sist på 1500 meter med en sluttid (4.02,78) som är nio sekunder sämre än hans årsbästa och personbästa resultat 3.53,70.

Samme Puputti åkte också ut i kvalet på 800 meter. Han blev åttonde i sitt heat på tiden 1.56,22. Sluttiden är ett par sekunder sämre än hans säsongsbästa resultat.

Problem för tiokamparen Saarela

På lördagen fick tiokamparen Lassi Saarela från Lojo problem. Han blev utan resultat i den sjunde grenen diskus.

Då diskuskastningen tog vid var han på tionde plats i resultatlistan. Visserligen fortsatte han tävla och hoppade 382 i stav. I spjut kastade 18-åringen nytt personbästa 40,21.

I den tionde och sista tävlingsgrenen 1500 meter avbröt Saarela och stannade på tolfte plats i slutresultaten. Han fick sammanlagt 4911 poäng.

IF Raseborgs spjutkastare Teo Takala underpresterade i lördagens kvaltävling. Han längsta kast mätte endast 68,63, vilket är nästan sju meter kortare än hans årsbästa. Han blev 15:e man i kvalet och missade söndagens final.

Santeri Tanner från Länsi-Uudenmaan Urheilijat blev sjunde i sitt försöksheat på 400 meter häck och gick inte vidare. Hans tid var 59,18 vilket är över två sekunder sämre än hans rekord.

FM-tävlingarna började på torsdag (13.8) och slutförs på söndagen helt utan västnyländska idrottare. Samtliga resultat finns på arrangörernas webbplats.

Diskussion om artikeln