Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättegången mot United Brotherhood fortsätter - åtal om penningtvätt behandlas

Från 2020
United Brotherhood oikeudenkäynti Vantaan vankilassa
Bildtext Åtalen mot medlemmar i United Brotherhood började behandlas i tingsrätten i juni.
Bild: Pekka Tynell / YLE

I rättegången mot United Brotherhood behandlar man i dag åtal gällande penningtvätt. Enligt åtalen har UB:s ledare tillsammans med andra personer genom en komplex bostads- och fastighetsorganisation tvättat pengar införskaffade via kriminell verksamhet.

Enligt åklagaren skaffade den utpekade ledaren i oktober 2010 en bostad i Birkaland. Köpet gjordes genom en bulvan. I det här fallet fungerade det enligt åklagaren så att en annan man, hedersmedlem i UB, ordnade så att en tredje person gjorde köpet.

Att köpa bostaden var enligt åklagaren som säkerhet för ett fastighetsköp som gjordes senare samma månad. Tillsammans med hedersmedlemmen köpte ledaren då en tomt i Borgå. Också i det här fallet använde man sig av en bulvan.

UB:s ledares försvar har tidigare sagt att man bestrider alla åtal. Mannen som sägs vara hedersmedlem bestrider åtalen och det att medlemmen skulle ha varit en del av UB eller verkat tillsammans med ledaren.

Två hus och garage användes för penningtvätten

Enligt åklagaren åkte ledaren fast och hamnade i fängelse år 2012. Under tiden söktes bygglov för fastigheten och på initiativ av ledaren och gängmedlemmen grundades ett bostadsaktiebolag som ägare för tomten. Tre främlingar blev aktieägare i bolaget.

Ledaren släpptes från fängelset år 2015 och använde då nästan 44 000 euro som intjänats kriminellt för att bygga två hus och ett garage på tomten.

Enligt åklagaren har man i bolagets bokföring gjort anmärkningar på 418 000 euro, för att täcka ledarens deltagande i byggandet av huset och pengarnas kriminella ursprung.

Förutom ledaren och United Brotherhoods hedersmedlem åtalas flera personer för grov penningtvätt, grova bokföringsbrott och registreringsbrott. Alla nekar till åtalen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln