Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årskurs 1 i Sirkkala skola på distans - vi samlar det senaste om coronavirusläget i regionen

Från 2020
Uppdaterad 03.12.2020 10:03.
Man kan titta in genom persiennerna till matsalen och korridorerna i ett äldreboende, men under corinaviruspandemin är det förbjudet att besöka vårdhemmet.
Bildtext Arkivbild. Äldreboende i Åbo är i besöksförbud efter flera coronafall.
Bild: Linus Hoffman/Yle

 

Här kan du följa med coronaläget i Egentliga Finland och Satakunta. En lägesrapport över läget i hela landet hittar du här.

Den här artikeln uppdateras inte längre. Det finns en ny artikel där informationen gällande coronaläget i Egentliga Finland uppdateras. Du hittar den nya artikeln HÄR.


3 december klockan 9.58:
Årskurs 1 i Sirkkala skola i Åbo har övergått till distansundervisning med omedelbar verkan efter att ett coronafall har uppdagats. Distansundervisningen pågår fram till nästa veckas torsdag, och gäller alltså bara för årskurs 1. Enligt rektor Elise Kurtén har man vidtagit sådana säkerhetsåtgärder på skolan att man bedömer att inga andra klasser eller personal har riskerats blviit exponerade för smittan.


3 december klockan 09.50:
Regionförvaltningsverket har korrigerat sitt tidigare pressmeddelande på svenska gällande sammankomstbegränsningarna. I det tidigare meddelandet stod det felaktigt att man i Egentliga Finland får ordna sammankomster för fler än 20 personer utomhus, men egentligen gäller det för högst 20 personer.

2 december klockan 18.55: Nio invånare på ett äldreboende i Åbo har smittats av corona, berättar staden i ett pressmeddelande. De smittade bor på Kurjenmäkikoti 2 i Kuppis, som är en serviceenhet för långtidssjuka.

Alla invånare och personal ska testas, och staden informerar under onsdagen de anhöriga om coronafallen. Äldreboendet är i besöksförbud i två veckor, till den 16 december.

2 december klockan 16.43: Stiftelsen för Åbo Akademi stänger sina tre museer; Ett hem, Casa Haartman och Sibeliusmuseum. Museerna är stängda åtminstone till 23.12. Sibeliusmuseum är stängt till och med 12.1.2021.

Också Åbo stad stänger alla sina museer till 23.12, det vill säga Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Kurala Bybacke, Klosterbacken, Åbo slott, Wäinö Aaltonens museum och Brinkkalas galleri.

Likaså håller Åbo Konstmuseum och Aboa Vetus Ars Nova stängt från torsdag 3.12 nästan hela december ut.

2 december klockan 14:50: För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland fattat beslut om nya sammankomstbegränsningar. Orsaken till skärpningarna är det försämrade coronavirusläget. Begränsningarna gäller från och med den 3 december.

I Egentliga Finland kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus för fler än 10 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I avgränsade områden utomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för fler än 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I Satakunta kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus och i avgränsade områden utomhus för högst 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta.

Det epidemiologiska läget i samband med coronaviruset har försämrats i hela landet. Landskapet Egentliga Finland är i upptrappningsfasen, men nära en spridningsfas. Smittorna har ökat också i Satakunta i november. Landskapet är i upptrappningsfasen, med undantag för Norra Satakunta som är i samhällsspridningsfasen.

2 december klockan 13.02:

På stadsdirektör Minna Arves info diskuterades Åbo stads åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. Du kan läsa mer om stadens åtgärder HÄR.

De nya rekommendationerna gäller tiden 3-23.12. Restriktioner införs gällande motions- och idrottsverksamhet, biblioteken och skolorna.

Bland annat ska idrottsverksamhet i inomhuslokaler för över 20 år fyllda personer avbrytas, med undantag för idrott på toppnivå.

För under 20 år fyllda kan inomhusträning fortfarande ordnas, men det är viktigt att träningen är ordnad på ett sådant sätt att ingen närkontakt förekommer mellan idrottarna. Träningen ska också ske inom den egna gruppen. Det är med andra ord inte aktuellt att ordna tävlingar, turneringar eller träningsmatcher, inte ens om de skulle ordnas inom Egentliga Finlands landskap.

Ungdomslokalerna fortsätter sin verksamhet, men besökarantalet begränsas.

Åbo filharmoniska orkesters konserter ordnas utan publik resten av året. Också Självständighetsdagens konsert ordnas utan publik, och kan i stället följas med på webben.

Åbo stadsteater ställer in alla föreställningar och liveevenemang.

Enligt den regionala coronagruppens rekommendationer får högst tio personer samtidigt delta i allmänna tillställningar som ordnas inomhus.

Den 2 december kom Regionförvaltningsverket med sina direktiv gällande publiktillställningar. Sammankomster inomhus begränsas till max 10 personer, och det här gäller också för privata tillställningar, och utomhus till 20 personer. Åbo stad informerar senare om hur det här påverkar stadens tjänster. Bland annat är det ännu oklart hur det blir med julmarknaderna i Åbo.

Enligt Minna Arve har coronaläget i Åbo försämrats på kort tid och därför tar man nu till skärpta rekommendationer. Förhoppningen är att situationen ska lugna sig till julen, som också normalt sett är en lugnare tid då människor är mer hemma. Enligt Arve är de nuvarande rekommendationerna strikta men Åbo stad har möjligihet att ta till ännu striktare åtgärder om situationen kräver det. Rent konkret skulle det till exempel kunna handla om att också grundskolorna från årskurs fyra uppåt skulle övergå till distansundervisning.

2 december klockan 12.52: Under tisdagen registrerades 28 nya coronafall i Egentliga Finland. 14 av fallen registrerades i Åbo, 4 i Salo, 3 i S:t Karins, 1 i Loimaa, 1 i Letala, 1 i Masku, 3 i Kimitoön och 1 i Nousis.

1 december klockan 14.00: Nu har striktare rekommendationer getts åt invånare i Egentliga Finland. Det här påverkar bland annat bibliotek, museer och andra kulturinstanser, andra stadiets utbildning och hobbyverksamhet för vuxna. De nya rekommendationerna är i kraft till 23.12. Läs mer här.

1 december klockan 13.54: 50 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. Av dem är 30 i Åbo, 6 i Salo, 2 i S:t Karins, 4 i Reso, 1 i Loimaa, 2 i Lundo, 2 i Masku, 1 i Nådendal, 1 i Pemar och 1 i Pöytyä. I Satakunta har 4 fall registrerats, 2 i Björneborg, 1 i Raumo och 1 i Karvia.

30 november klockan 12.55 Antalet coronafall ökar igen i regionen och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt förbereder nu skärpta coronarekommendationer i regionen.

På måndagen konstaterades 15 nya coronafall i Egentliga Finland, varav 13 fall var i Åbo. Salo och S:t Karins hade båda ett nytt fall. I Satakunta har 12 nya coronafall uppdagats i dag, 3 fall i Björneborg, 5 i Karvia och 4 i Honkajoki.

29 november klockan 16:37 Arbetsgrupp förbereder skärpta restriktioner i Egentliga Finland på grund av det försämrade coronaläget de senaste veckorna.

Egentliga Finland är i risk för att hamna i fasen för allmän samhällsspridning, konstaterat Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Arbetsgruppen kommer att meddela om nya restriktioner på tisdag den 1 december. Bland annat förbereds uppdaterade restriktioner för öppettider på offentliga platser, publikevenemang samt idrotts- och hobbyverksamhet.

29 november klockan 15:14: Flera coronafall har konstaterats på Röda Korsets flyktingförläggning i Halikko i Salo, skriver Yle Uutiset.

Förra veckan gjordes en masstestning på förläggningen. Totalt ungefär 50 personer har blivit exponerade för coronaviruset vid förläggningen. Alla exponerade försattes genast i karantän. Under helgen har 27 nya coronafall konstaterats i Salo.

29 november klockan 12:08: 26 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland under det senaste dygnet. Av fallen är 11 i Åbo, 8 i Salo, 2 i Lundo och Masku samt 1 fall i Virmo, Nousis och S:t Karins.

Sammanlagt har 322 nya fall av coronasmitta registrerats i Finland i dag.

29 november klockan 8:57: Elever i Braheskolan i Åbo har blivit exponerade för coronaviruset. Båda förskolegrupperna inklusive personalen är tillsvidare försatta i karantän. De exponerade barnen och deras familjer samt de anställda de berör har fått information om exponering. De får instruktioner för ytterligare åtgärder om karantän av smittoskyddsmyndigheterna.

28 november klockan 12:26: Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 541 nya fall av coronasmitta. Flest antal fall har Helsingfors - 130. I Egentliga Finland har 47 nya fall rapporterats. Av fallen är 16 i Åbo, 19 i Salo, 2 i S:t Karins, 1 i Reso, 1 i Kimitoön, 1 i Pargas, 2 i Virmo och 2 i Somero.

Sedan epidemins början har 24 307 personer fått covid-19 i vårt land.

27 november klockan 16.19: Flera coronafall har upppdagats i skolor och läroverk i Egentliga Finland och Satakunta på fredagen.

Igår meddelade Åbo stad att S:t Olofsskolan i Åbo övergår i distansundervisning till och med 4 december 2020. Hittills har 9 coronafall uppdagats i skolan.

I Vaisaaren koulu i Reso har 36 personer exponerats för coronaviruset och är i karantän.

I Moision koulu i Salo har delar av en klass exponerats och är i karantän.

Ett coronafall har också uppdagats vid yrkesinstitutet Länsirannikon Koulutus Oy WinNova i Björneborg. 14 personer har exponerats och är i karantän, meddelar Björneborgs stad.

27 november klockan 14.44: Åbo stad kommer inte att stänga sina motionsanläggningar eller lägga motionsverksamheten på is på grund av coronaläget i det här skedet.

Staden vädjar ändå till alla som motionerar och till alla idrottsföreningar att de följer rekommendationerna.

Om alla följer reglerna gällande hygien och avstånd, så kan vi fortsättningsvis hålla öppet, hoppas Åbo stad.

Nästa vecka kommer staden att ge mer information och rekommendationer om hur motionsverksamheten kan ordnas på ett tryggt sätt.

27 november klockan 12.33: Rekordmånga coronafall har registrerats i Finland på fredagen, 618 stycken. De flesta är i Nyland. Flera nya coronafall har också konstaterats i Egentliga Finland på fredagen: 13 i Åbo, 4 i Salo, 1 i Reso, 1 i Nådendal, 1 i Masku, 1 i Kimitoön och 1 i Nystad.

26 november klockan 18.45: Fritidsverksamheten i Kimitoöns kommun är fortsättningsvis på paus på grund av coronaläget.

Det meddelar kommunen på sin webbplats. Det här gäller åtminstone fram till söndag, den 13 december.

Invånarna rekommenderas att avstå från att delta i fritids- och hobbyverksamhet samt undvika onödigt resande och socialt umgänge.

26 november klockan 18.02: Antalet coronafall ökar i Satakunta, och nu är hela landskapet i en accelerationfas. Det meddelar Satakunta sjukvårdsdistrikt (på finska).

Tidigare var endast Björneborg och Raumo i den här fasen. I Raumo har så många fall uppdagats att staden i princip snart kunde uppfylla kriteriet för fasen för samhällsspridning. Samtidigt har 86 procent av fallen kunnat spåras och många av fallen är kopplade till två större smittkedjor, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Nu rekommenderas munskydd i alla offentliga lokaler där man inte kan hålla tillräckligt med avstånd, enligt rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Sjukvårdsdistriktet rekommenderar att inga privata tillställningar med över 20 deltagare ordnas. Dessutom uppmanas invånarna att inte bjuda in gäster från områden, som är i fasen för samhällsspridning. Invånarna i Satakunta rekommenderas också att inte resa till ett sådant område.

Även Egentliga Finlands sjukvårdistrikt gav en rekommendation om att inte resa till Nyland i onödan i nuläget.

26 november klockan 17.03: S:t Olofsskolan i Åbo övergår till distansundervisning från och med fredag på grund av coronaläget. Läs mer här.

26 november klockan 12:07: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt rekommenderar att onödiga resor till Nyland ska undvikas. Idrottsevenemang som går över landskapsgränserna bör heller inte arrangeras. Dessa nya rekommendationer ges på grund av pandemiläget i Nyland.

26 november klockan 12:04: 22 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland. 6 i Åbo. Salo, Lundo och Nådendal har registrerat 3 fall var. 5 i S:t Karins. Loimaa, Masku och Rusko har alla registrerat ett fall var.

25 november klockan 12:40: 15 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland. 6 i Åbo. Salo, Loimaa, Masku, Pemar och Virmo har alla ett fall var. I Kimitoön har 3 fall registrerats.

25 november klockan 11.24: En niondeklassare i Björneborgs enhetsskola Kaarisillan yhtenäiskoulu har på måndagskvällen testat positivt för covid-19.

Cirka 33 elever som har exponerats för smittan på skolan har placerats i karantän. Karantänen börjar idag fram till den 3 december.

Eftersom lärarna har använt munskydd vid tidpunkten för exponeringen behöver inte de vara i karantän.

Skolan ordnar disansundervisning för de elever som nu är i karantän.

25 november klockan 8.37: Kimitoöns kommun meddelar på sin webbplatsom 3 nya konstaterade coronafall igår, samtliga som insjuknat är vuxna.

Kimitoöborna avråds från att delta i fridids- eller hobbyverksamhet och från att resa och umgås i onödan - också inom kommunen.

24 november klockan 12.00: 15 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland.

8 i Åbo och enstaka fall i Pargas, S:t Karins, Loimaa. Rusko och Lundo.

Totalt har nu nu 1 445 coronafall bekräftats i landskapet.

23 november klockan 12.50: Eleverna på Luostarivuoren Lyseon lukio får återvända till närundervisning senast den 24 november. Efter att ett coronafall uppdagades hade hela skolan övergått till distansundervisning.

I Egentliga Finland har 12 nya coronafall registrerats sedan söndagen: 8 i Åbo, 1 i S:t Karins, 2 i Lundo och 1 i Nådendal.

23 november klockan 8.55: En elev på S:t Olofsskolan i Åbo har testat positivt för corona vilket betyder att 60 elever och 2 lärare försatts i karantän.

Även på Cygnaeus skola har 15 elever placerats i karantän då en lärare testat positivt för corona.

Texten uppdaterad 23.11 2020 klockan 12.17: Det var 60 elever och 2 lärare som placerats i karantän, inte 36 som det ursprungligen stod.

22 november klockan 13.34: Coronasmitta har konstaterats i Västanfjärds eftis och Sofia förskola på Kimitoön. Beskedet kom under helgen.

Hälsovården har varit i kontakt med de exponerade barnens vårdnadshavare och personalen under söndagen. Vårdnadshavare får också mer information via Wilma.

De som exponerats för viruset kommer att testas.

Antalet fall ökar i Kimitoöns kommun och därför rekommenderar kommunens beredskapsledningsgrupp att allmänheten avstår från att delta i hobbyverksamhet och undvika onödigt resande.

22 november klockan 12.14: 19 nya coronafall har konstaterats i Egentliga Finland på söndagen: 8 i Åbo, 1 i Salo, 1 i S:t Karins, 1 i Lundo, 3 i Nådendal, 3 i Kimitoön, 1 i Pargas, 1 i Pemar. I Satakunta har 2 fall konstaterats, 1 i Björneborg och 1 i Euraåminne.

Totalt har 423 fall konstaterats i Finland.

21 november klockan 12.03: 16 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland: 7 i Åbo, 1 i Salo, 3 i S:t Karins, 2 i Masku, 3 i Kimitoön. I Satakunta har 3 fall registrerats, 1 i Björneborg och 2 i Raumo.

Totalt 469 fall registrerades i Finland på lördag, de flesta av dem i Nyland.

21 november klockan 9.34: Coronaläget har försämrats i Björneborg och staden är nu i en accelerationsfas, meddelar staden. Under de senaste två veckorna har flera lokala coronafall uppdagats. Munskydd rekommenderas i alla offentliga utrymmen, såsom i butiker och i lokaltrafiken. Raumo övergick i accelerationsfas redan den 13 november.

20 november 2020 klockan 13.43:Från och med den 23 november införs nya munskyddsrekommendationer i högtadieskolorna i Åbo. Munskydd rekommenderas då elever från olika klasser blandas, exempelvis under tillvalslektioner.

20 november 2020 klockan 13.25: 22 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland under fredagen. 12 av fallen har uppdagats i Åbo, 2 i Reso, 2 i Masku, 2 i Loimaa, 1 i Pargas, 2 i Aura, och 1 i Pöytyä. I Satakunta har fem coronafall registrerats, 4 i Raumo och 1 i Björneborg.

19 november 2020 klockan 14:45: 7 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på torsdagen: 3 i Åbo, 1 i Salo, 1 i Masku, 1 i Lundo och 1 fall i Kimitoön. I Satakunta har 5 nya fall konstaterats i dag. Totalt 352 fall har registrerats i hela Finland under det senaste dygnet.

18 november 2020 klockan 18.49: En möjlig exponering för coronavirussmitta har skett på Café DaCapo i Kimito på torsdagen den 12 november, då en person som senare konstaterats vara smittad av coronaviruset besökte kaféet.

Personer som befunnit sig i Café DaCapo mellan klockan 12 och 15 den 12 november uppmanas vara i karantän och kontakta hälsovården i Kimitoön omedelbart på torsdagsmorgonen imorgon, den 19 november.

18 november 2020 klockan 12.39: 20 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen: 14 i Åbo, 1 i S:t Karins, 2 i Loimaa, 1 i Nådendal och 2 i Aura. Totalt 288 coronafall registrerades i Finland i dag. I Satakunta registrerades 4 fall, 2 i Raumo och 2 i Björneborg.

18 november 2020 klockan 11.49: Nu skickar Åbo stad ett automatiskt sms också till de personer som testat positivt för corona. Tidigare har endast negativa resultat skickats per sms.

Sms:et om det positiva testresultatet skickas under alla dagar, antingen under eftermiddagen eller kvällstid. Om sms:et kommer kvällstid, så tar någon kontakt med personen senast nästa morgon.

I sms:et berättas att personen testat positivt för covid-19 och uppmanas stanna hemma och vänta på ett samtal från smittskyddsenheten. Det här samtalet kommer alltid från ett okänt nummer, påminner Åbo stad.

17 november klockan 11:55:30 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen, 23 av fallen i Åbo, 4 i Salo, 1 i Reso, 1 i Masku och 1 i Aura. I Satakunta har 6 nya fall uppdagats, 5 i Björneborg, 1 i Euraåminne.

17 november klockan 11:35: Coronaläget i Åbo är fortsättningsvis allvarligt, det meddelade stadsdirektör Minna Arve under ett presstillfälle på tisdagen. Arve påminde om att komma ihåg skyddsåtgärderna och söka sig till coronatestning även vid lindriga symptom.

I Åbo sprids viruset nu i synnerhet i invandrargrupper. Åbo stad satsar därför på ökad information i kollektivtrafiken och i invandrartäta statsdelar. Informationen sprids på flera språk via sociala medier och i samarbete med personer med inflytande i invandrargemenskaper. Även information på plats ges i allt större utsträckning i invandrartäta områden. Röda Korset och övriga volontärer delar ut coronainfo i moskéer, skolor, ungdomsgårdar och övriga offentliga platser.

Det senaste om coronaexponeringar och bekräftade smittfall i Åbo hittar duhär.

17 november klockan 8:52: I dag lanseras kampanjen #TestAndChill i Egentliga Finland. Syftet med kampanjen är att bromsa spridningen av corona bland unga, eftersom smittspridningen bland unga är stor i Egentliga Finland. Ungefär hälften av alla coronasmittade i regionen i oktober var under 30 år.

Kampanjen ska både påminna unga om att stanna hemma också vid lindriga symptom, och ska dessutom uppmuntra till coronatestning. Coronapandemigruppen i Egentliga Finland har märkt att folk inte coronatestar sig lika aktivt längre.

– Vi har märkt av en viss coronatrötthet. Kampanjen vill utmana ungdomar och yngre vuxna att ta till kämpatag just nu, så att alla kalas nästa år kan ordnas som sig bör – tänk bara på sportlovet, valborg, musikfestivaler, sportturneringar, studentkalas, gulnäbbsintagningar och alla andra härliga sammankomster, säger Maria Roos, kommunikationsdirektör för sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.

Man vill nå de unga genom de kanaler och på de ställen där ungdomarna rör sig. Kampanjen kommer att synas på sociala medier i Egentliga Finland, på skärmarna i bussarna och inom idrottsföreningar, ungdomsorganisationer, scoutrörelsen, körer, bibliotek och ungdomsgårdar.

Kampanjen har designats av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, och alla regionens kommuner deltar för att försöka stoppa smittspridningen.

16 november klockan 13:48: Två nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under måndagen, ett i Nystad och ett i Lundo.

15 november klockan 12:08:13 nya coronafall registrerades i Egentliga Finland under söndagen.

Av dessa hade 11 uppdagats i Åbo, ett i Lundo och ett i Nystad.

Totalt har 213 nya fall av covid-19 bekräftats i Finland under söndagen, och det totala antalet bekräftade fall i hela landet är nu uppe i 19 315.

13 november klockan 12:08: Måndagens fullmäktigemöte i S:t Karins kommer att hållas på plats i S:t Karinshuset, och inte på distans.

- Coronaläget i S:t Karins är lugnt för tillfället. Vi har ändå tänkt på säkerheten och infört masktvång. Är man sjuk skall man ta sitt ansvar och inte komma till mötet, säger fullmäktigeordförande Jere Järvinen.

Enligt Järvinen finns det inga planer på att hålla mötet på distans, men han säger också att detta kan ändras ifall coronaläget skulle förvärras under helgen.

13 november klockan 12:08: Under fredagen har 24 nya coronafall uppdagats i Egentliga Finland. 19 av fallen har registrerats i Åbo, 1 i Salo, 1 i Reso, 1 i Nådendal, 1 i Pargas och 1 i Kimitoön.

12 november klockan 12:46: 23 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. 13 i Åbo, 3 i Reso, 1 i St:Karins, 2 i Lundo, 1 i Pargas, 1 i Kimitoön och 1 i Pemar.

12 november klockan 11:25: En möjlig massexponering har skett i köpcentret Mylly i Reso. En individ som vistats i caféet Kulman Kuppila den 7 november mellan klockan 11 och 13 har insjuknat i covid-19.

Den som vistats på platsen under tiden i fråga och uppvisar coronarelaterade symptom bör söka sig till coronatest.

11 november klockan 18.25: Sömnapné kan utgöra en risk för en svårare form av covid-19, det visar forskning vid Åbo universitet. De som har sömnapné har pauser i andningen då de sover.

Liknande observationer har också gjorts på andra håll i världen, men sömnapné har inte ännu klassats som en enskild riskfaktor för en allvarligare form av covid-19, säger docent Tarja Saaresranta i en intervju för Yle Åboland.

11 november klockan 15.12: Ett fall av covid-19 har konstaterats i Amosparkens skola i Kimito. Hälsovården har under onsdagen per telefon varit i kontakt med alla exponerade barns familjer samt exponerad personal.

Exponeringarna gäller en skolklass. De som exponerats sätts i karantän och kommer att testas för viruset. För andra än de exponerade fortsätter skolgången som vanligt enligt gällande säkerhetsregler.

På grund av de ökade fallen på Kimitoön rekommenderar hälsovården allmänheten att avstå från deltagande i hobbyaktiviteter, åtminstone i tio dagar, fram till söndag den 22 november.

11 november klockan 12.57:33 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen. 27 av fallen har uppdagades i Åbo, 2 i Aura, 2 i Kimitoön och 2 i Pemar.

11 november klockan 10.45: Coronaläget i Åbo är allvarligt. Det här poängterade stadsdirektör Minna Arve på veckans coronainfo idag.
I november har cirka 1000 Åbobor försatts i karantän. Det som är oroväckande just nu är smittor som förekommer i skolorna. På senare tid har flera smittor uppdagats i åboskolor.

Arve påpekar att det fortfarande är viktigt att använda munskydd och att hålla säkerhetsavstånd och en god hygien. Hon tackade alla Åbobor som verkar ta situationen på allvar. Arve har sett allt fler i stadsbilden bära munskydd.

11 november klockan 10.20: Karantänen för skolklassen vid Cygnaeus skola i Åbo är över. En elev i skolan hade blivit smittad av covid-19 och eleven plus 3 lärare och 24 elever som blivit exponerade för viruset försattes i karantän. Den 10 dagar långa karantänen är nu över och eleverna och personalen återvände till närundervisingen i skolan igår. Det här berättar rektor Nicke Wulff.

Också den elev som var smittad av coronaviruset är nu tillbaka i skolan. Inga andra smittor vid skolan har uppdagats, uppger Wulff.

- Vardagen rullar på, säger han.

10 november klockan 16:35: Coronapandemin sprider sig oroväckande snabbt i Egentliga Finland. Det varnar coronapandemiarbetsgruppen vid sjukvårdsdistriktet.

Coronaviruset sprider sig för närvarande främst inom familje- och närkretsen. Under de två senaste veckorna (26.10–8.11.2020) har incidensen per 100 000 invånare stigit till 62,9, och vi är nära att gå över från accelerationsfasen till spridningsfasen.

– För att vi ska kunna fira jul och nyår under så normala förhållanden som möjligt är det nu viktigt att hålla tillräckligt långt avstånd till andra människor och att stanna hemma om man får ens de allra lindrigaste symtomen och vid behov uppsöka coronatestning, säger överläkare Mikko Pietilä i en artikel på Yle Åbolands webbplats.

10 november klockan 13:45: 19 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. 16 av fallen har uppdagats i Åbo, 2 i Salo och 1 i Reso. I Satakunta har ett nytt fall registrerats i Raumo.

10 november klockan 13.02: Årskurs 7 till 9 i den finska grundskolan i Övre St Marie i Åbo övergår till distansundervisning.

Orsaken är att man konstaterat ett fall av covid-19 och flera exponeringar i skolan. Distansundervisningen pågår fram till den 17 novwember. Eleverna återvänder till närundervisningen på onsdag den 18 november.

Eleverna i årskurs 1-6 samt elever i årskurs 7-9 med specialbehov fortsätter med närundervisning som normalt. Skolmaten är ordnad också under distansundervisningen.

9 november klockan 12:08: På måndagen rapporterades om 90 nya coronafall i Finland, av vilka 9 fanns i vårt landskap: 6 i Åbo och 1 var i S:t Karins, Lundo och Nystad.

I Rieskalähteen koulu i Åbo har 7 nya coronafall upptäckts under veckoslutet. Skolan arbetar på distans, men småklasserna återvände på måndagen till skolan. De arbetar så långt det är möjligt utomhus, med iakttagande av säkerhetsavstånd. De övriga klasserna fortsätter med distansundervisning. På torsdag beslutar skolan och Åbos ledande överläkare om hur skolarbetet fortsätter

8 november klockan 15.10: 37 nya coronafall registrerades i Åbo på söndagen. Totalt är antalet fall nu uppe i 749. Ett nytt positivt coronafall har konstaterats i Pargas och ett i Kimitoön. Nådendal har tre nya positiva fall.

På grund av ett tekniskt fel finns både lördagens och söndagens siffror med i Institutet för hälsa och välfärds uppdaterade siffror. Myndigheten meddelade om de tekniska problemen på Twitter igår (lördagen).

7 november klockan 16.14: En person vid Folkhälsans daghem Bantis i Pargas har testat positivt för covid-19. Det här meddelar Pargas stad. Alla som har blivit exponerade, det vill säga en daghemsgrupp, har kontaktats av smittskyddsmyndigheterna och försatts i karantän.

6 november klockan 16.44: Sedan gårdagen har 18 nya coronafall registrerats i Egentliga Finland: 10 i Åbo, 2 i Reso, 1 var i Pargas, S:t Karins och Aura. Dessutom har tre fall rapporterats i någon annan kommun i landskapet.

Samtidigt har de kommunvisa siffrorna uppdaterats, så att man sammanlagt nu haft 712 fall i Åbo, 115 i Salo, 46 i S:t Karins och 11 i Pargas.

För första gången nämns också Kimitoön i statistiken, då antalet fall där nu är 5. Finns det färre fall än så nämns kommunen inte i Institutets för Hälsa och Välfärd rapportering.

På äldreboendet Mäntykoti i Övre S:t Marie i Åbo har två coronafall uppdagats. De som exponerats för viruset har satts i karantän och avdelningen har satts i besöksförbud.

Tio passagerare, som anlände med flyg från Skopje till Åbo den 31 oktober, har konstaterats vara smittade av coronaviruset. På planet till Åbo fanns 131 passagerare, varav 105 testades. På lördag landar ett nytt flyg från Skopje i Åbo. Efter lördagen avbryts flygtrafiken mellan Skopje och Åbo fram till mitten av december.

5 november klockan 16:58: Under det senaste dygnet har 20 nya fall av corona rapporterats i Egentliga Finland. Det är 14 i Åbo, 3 i S:t Karins, 2 i Reso och 1 i Salo.

5 november klockan 13.49: 4 nya coronafall har bekräftats på Åbovarvet Meyer Turku. Det här skriver Yle Turku.

De nu konstaterade fallen har inget samband med de nio fall som uppdagades på Åbovarvet i förra veckan.

De insjuknade och personer som exponerats för viruset är satta i karantän.

5 november klockan 11:51: Åbo IFK:s fotbollslag för pojkar födda 2009 har i går försatts i karantän till och med söndag på grund av exponering för coronasmitta.

Åbo IFK:s verksamhetsledare Lena Hindström-Pesu säger att det är runt 40 personer som berörs av karantän. De personer som har utsatts för smittan har kontaktats av smittskyddsmyndigheterna. Enligt Hindström-Pesu har man också bett föräldrar som haft kontakt med laget att inte delta i några av föreningens andra träningar.

Om inga nya fall uppdagas kan laget återgå till sina träningar från och med måndag.

4 november klockan 16:44: En elev har testat positivt för covid-19 i Cygnaeus skola i Åbo. Sammanlagt 24 elever är försatta i en 10 dagar lång karantän och övergår till distansundervisning. Även tre lärare som exponerats för viruset är i karantän.

- Eleverna är förhoppningsvis tillbaka i skolan nästa vecka. Det här är första coronafallet i skolan. Vi har lyckats hålla oss friska. Men det har varit en tidsfråga, säger Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff åt Yle Åboland.

Skolans föräldrar har blivit informerade om situationen och karantänsbestämmelserna har gjorts enligt instruktioner från Enheten för smittosamma sjukdomar.

- Man ska ha vistats 15 minuter i samma utrymme med den smittade personen för att hamna i karantän. Utomhus räknas inte, utan det är frågan om kontakt inomhus. Som tur är har vi haft grupperna åtskilda, säger Wulff.

Innebär det här några förändringar för de övriga eleverna i skolan?

- Nej. Däremot hoppas jag att det här fungerar som en bra väckarklocka för både elever, personal och föräldrar. Är man sjuk ska man inte komma till skolan.

4 november klockan 13:28: 30 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sen igår. 22 i Åbo, 2 i Salo, 1 i Loimaa, 3 Reso och 2 i Lundo.

4 november klockan 11:23:Flera coronafall och exponering för coronasmitta har uppdagats bland högskolestuderande i Åbo.

Bland de insjuknade och exponerade finns studerande från Åbo universitet, Åbo yrkeshögskola och Åbo Akademi. Det handlar om omkring 20 insjuknade. De smittade och exponerade studenterna bor i Åbo. Smittfallen är enligt rådande uppgifter inte relaterade till aktiviteter på campus.

Smittskyddsmyndigheterna och ÅUCS utreder smittkedjorna. Alla utsatta personer kontaktas och får anvisningar om karantän och isolering. Åbo stads smittskyddsansvariga läkare Jutta Peltoniemi påminner om att det är viktigt att söka sig till coronatest också vid milda symptom för att coronasituationen ska hållas under kontroll.

4 november klockan 11:01:Under gudstjänsten i Kimito kyrka lördagen den 31 oktober kl. 10 deltog en symtomfri person, som senare har vara smittad av coronaviruset. Det meddelar Kimitoöns kommun i ett pressmeddelande.

Alla som deltagit i gudstjänsten uppmanas följa med sin hälsa och söka sig till coronavirustest även vid lindriga symtom. Invånare kan vända sig till Kimitoöns hälsocentral för test.

Enligt Kimitoöns kommun behöver de som deltagit i gudstjänsten inte stanna i karantän, eftersom säkerhetsåtgärder har vidtagits i arrangemangen.

3 november klockan 20:26: Åbo yrkesinstitut övergår till distansundervisning i två veckors tid från och med måndagen den 9 november. Totalt 4500 studerande berörs av beslutet, som fattats i enlighet med en ny rekommendation som gavs av Egentliga Finlands coronapandemigrupp på tisdagen.

Den regionala coronaarbetsgruppen rekommenderar distansundervisning vid andra stadiets yrkesläroanstalter på grund av att coronaviruset i nulägets sprids mest i familjen och närkretsen och i andra stadiets läroanstalter.

Rekommendationen om distanundervisning gäller för tillfället inte gymnasierna.

3 november klockan 11:55: 13 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. 9 i Åbo, 3 i Salo och 1 i Pemar.

2 november klockan 14:46: En person som jobbar på Åbo stads centraltandklinik har testat positivt för coronaviruset. Sammanlagt 27 personer som jobbar på centraltandkliniken kan ha exponerats för coronasmitta mellan 28.10 och 30.10. Inga patienter har exponerats.

Tandläkartider avbokas åtminstone fram till den 8 november. De kunder som berörs kommer att informeras per telefon eller textmeddelande för att komma överens om nya tandläkartider.

2 november klockan 11.31: 11 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan gårdagen. 8 i Åbo, 2 i Salo och 1 i Reso.

2 november klockan 11.31: På måndagen meddelades att Rieskalähteen koulu i Åbo övergår till distansundervisning. Fem elever har testat positivt för coronavirus. De flesta klasser jobbar på distans till 13.11, medan småklasser och Valmo-specialklasserna återvänder till närundervisning 9.11.

Också Aunelan koulus 4:e till 6:e klassare jobbar på distans 2-6.11.2020, medan de yngre eleverna stannar hemma om de är satta i karantän.

I fredags meddelades att tre andra skolor i Åbo övergår till distansundervisning i två veckors tid på grund av det försämrade coronaläget. Det gäller två enheter för Nummenpakan koulu i Nummisbacken och skolorna Varissuon koulu och Turun Normaalikoulu i Kråkkärret. Distansundervisningen ordnas under tidsperioden 2 - 15.11.

1 november klockan 15.29: 8 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under söndagen, 4 av fallen i Åbo, 3 i Salo och 1 i Reso.

31 oktober klockan 13.00: 36 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på lördagen. 26 av fallen har uppdagats i Åbo, 6 i Salo och 4 i Reso.

30 oktober klockan 12.03: 56 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på fredagen. Av de här fallen var 40 i Åbo, 10 i Salo, 3 i Reso, 1 i Loimaa, 1 i Nådendal och 1 i Lundo.

Totalt registrerades 344 coronafall i landet.

På måndag övergår en del Åboskolor till distansundervisning på grund av det försämrade coronaläget.

29 oktober klockan 10.50: Distansundervisningen fortsätter vid Åbo Akademi också i vår på grund av coronaläget. Även personalen fortsätter att jobba på distans.

29 oktober klockan 10.47: Ett coronafall har uppdagats i Åboskolan Nummenpakan koulu, i den enhet som finns i Hallis.

En del har exponerats för viruset och därför ordnas undervisningen på distans till och med måndag, 2 november.

De familjer och den del av personalen som berörs informeras av Åbo stads smittskyddsenhet.

28 oktober klockan 16.16: Ett fall av coronavirussmitta har diagnostiserats vid lågstadieskolan Aunelan koulu i Åbo, som ligger nära stadsdelarna Vienola och Jyrkkäla.

Elever, deras familjer och skolpersonal som kan ha exponerats för viruset kommer att informeras och få instruktioner kring t.ex. karantän.

Skolgången kommer dock att fortsätta som normalt.

28 oktober klockan 12.06: Totalt 42 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen. 26 av fallen är i Åbo, 10 i Salo, 1 i Loimaa, 1 i S:t Karins, 1 i Nystad, 1 i Nådendal, 1 i Lundo och 1 i Virmo.

Enligt sjukvårdsdistriktet handlar det om registrerade coronafall för tisdag och onsdag. Tisdagens siffror gick inte att publicera på grund av ett tekniskt fel.

28 oktober klockan 8.51: Ett coronafall har uppdagats i skolan Rieskalähteen koulu i Åbo. Alla som exponerats för viruset har försatts i karantän. I övrigt fortsätter skolgången som normalt.

27 oktober klockan 18.06: Åbo stad förutsätter nu att alla som använder stadens anläggningar för inomhusmotion använder sig av munskydd mellan prestationsstunderna.

Munskydd behöver inte användas under prestationen.

Däremot skall skydd användas alltid då man slutat sitt pass eller väntar på att den egna turen börjar.

Användningen av munskydd rekommenderas fortsättningsvis i alla fritidssektorns utrymmen.

27 oktober klockan 18:02: Influensavaccinationerna av personer som hör till riskgrupperna inleds den 4 november. På grund av coronapandemin ordnas vaccinationerna i år i Åbo mässcentrum, där tillräckliga säkerhetsavstånd och hygienpraxis kan följas.

Staden önskar också att så många som möjligt använder sig av den elektroniska bokningen på webben.

Vaccinationstillfällena fortsätter i Mässcentrum till och med den 4 december. Därefter fås säsongsinfluensvaccinationen liksom under tidigare år med bokad tid i Åbos hälsostationer.

27 oktober klockan 16:30: Coronapandemin ligger fortfarande i upptrappningsfasen i Egentliga Finland. Under tisdagen registrerades åtta nya coronafall i regionen. Av dessa har sju registrerats i Åbo, samt ett i Salo.

Den regionala coronaarbetsgruppen meddelar att cirka en fjärdedel av alla smittfall härstammar från familjemedlemmar, personer som bor i samma hushåll och andra närstående personer.

Arbetsgruppen gav inga nya rekommendationer under tisdagen, men påminner om hur viktigt det är att hålla tillräckligt skyddsavstånd till andra människor i alla situationer, även när man utövar fritids- och hobbyverksamheter.

De som organiserar fritidsverksamhet och -övningar uppmanas att planera träningarna så att närkontakter undviks.

27 oktober klockan 15:28: Flera fall av coronviruset har uppdagats vid Åbovarvet Meyer Turku.

Under tisdagen tillkännagavs att nio anställda har fått coronaviruset i minst fyra olika infektionskedjor.

De personer som drabbats av smittan uppges jobba för varvets underleverantörsföretag.

- Just nu utreder vi antalet personer som kan ha utsatts för smittan, säger Tapani Mylly, kommunikationschef vid Meyer Turku.

Personerna som smittats har försatts i karantän och det dagliga arbetet på varvet kommer inte att påverkas utav händelserna, uppger Mylly.

26 oktober klockan 21:12: I Egentliga Finland har åtta nya coronafall konstaterats under måndagen.

I hela landet har man konstaterat 122 nya fall av covid-19 under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. Man har också konstaterat ett nytt dödsfall relaterat till coronaviruset sedan i fredags.

26 oktober klockan 10:12: En person i Pargas finska gymnasium, Paraisten lukio, har testat positivt för coronavirus. Alla som har blivit exponerade kontaktas från smittskyddsmyndigheternas sida och försätts i karantän.

I Salo har en person med corona rört sig i stadshuset. Personen besökte stadshuset i tisdags, 20.10.2020, men det positiva resultatet blev klart först fem dagar senare, 25.10.2020.

Smittskyddsmyndigheterna tar personligen kontakt med dem i Salo som varit i kontakt med personen, och dessa sätts i karantän.
Om myndigheterna inte tar kontakt så har de bedömt att man inte har utsatts för viruset.

25 oktober klockan 11:50: Under veckoslutet har det rapporterats om 23 nya positiva coronafall i Egentliga Finland. På lördagen upptäcktes åtta fall - sex i Åbo och två i Salo.

På söndagen berättade Institutet för Hälsa och Välfärd om 15 nya fall - tolv i Åbo, två i Salo och ett i Reso.

I Nådendal har ett coronafall hittats i Maijamäen yläkoulu för klasserna 7-9. Cirka 90 personer har utsatts för viruset och har av smittskyddsläkaren satts i karantän till 30.10.2020. För eleverna som berörs ordnas distansundervisning.

Ett positivt coronafall rapporterades i Turun Normaalikoulus högstadium i Åbostadsdelen Kråkkärret. Personen kan ha smittat ner andra på måndagen 19.10 eller tisdagen 20.10. Alla elever och personal som personen varit i kontakt med har fått instruktioner att hålla sig i karantän.

I Satakunta har det under veckoslutet registrerats fyra nya fall. Det är två i Raumo, ett i Björneborg och ett i Euraåminne.

22 oktober klockan 16.54: Från och med den 26 oktober kan man i Egentliga Finland inomhus och på avgränsade platser utomhus ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer om evenemangsarrangören kan trygga deltagarnas säkerhet.

Det här enligt Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Säkerheten i evenemangen kan tryggas genom att följa Institutet för hälsa och välfärds säkerhetsanvisningar.

Till exempel ska man se till att hålla säkerhetsavstånd mellan deltagarna - också i köer. Det ska också finnas möjlighet för deltagarna att tvätta händerna och i allmänhet hålla en god hygien.

I Satakunta hålls sammankomstbegränsningarna oförändrade i november. I Satakunta ska man vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer fortsättningsvis trygga säkert avstånd och tillräcklig hygien för att förebygga att smittläget förvärras.

Det är med andra ord strängare rekommendationer i Egentliga Finland än i Satakunta. Sjukdomsläget är tills vidare lugnare i Satakunta än i grannlandskapen.

22 oktober klockan 12.15: Inga fall av covid-19 har uppdagats efter filmförevisningen i Villa Lande lördagen den 10 oktober. Det meddelar Kimitoöns hälsovård.

Under förevisningen fanns en person i publiken som inte hade några symptom, men som senare testade positivt för coronaviruset.

21 oktober klockan 10.51: På flyget från Gdansk, Polen som kom till Åbo på torsdagen den 15 oktober fanns 50 passagerare. Av dem testades 18, och ingen hade positivt coronatest.

Följande dag, fredagen den 16 oktober, fanns på flyget från Skopje, Nordmakedonien, 77 passagerare. Här var det 56 som testades, och två var positiva.

Orsaken till att alla passagerare inte testades är att testningen är frivillig. De personer som har covid-19 försätts i karantän och kommunen där personerna ska vistas har ansvar för att se att karantänen följs.

Mer exakt info om Åbos coronaläge finns på Åbo stads webbplats om coronaläget (på finska).

20 oktober klockan 15.30 Fyra nya coronafall har uppdagats i Egentliga Finland på tisdagen. Samtliga fall är i Åbo. I Satakunta har ett nytt fall uppdagats i Björneborg.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelar att regionen ännu är i upptrappningsskedet, även om smittan inte sprider sig lika snabbt som tidigare. Fortfarande är det viktigt att hålla säkerhetsavstånd och undvika samlingar på mer än 20 personer.

19 oktober klockan 14.40 Fjorton nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på måndagen. Elva i Åbo, två i Loimaa och ett i Nådendal.

18 oktober klockan 16.15: Fem nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på söndagen. Fyra i Åbo och ett i Nystad. Totalt har 131 fall registrerats i landet på söndagen.

17 oktober klockan 14:59: 8 nya coronafall registrerades i Egentliga Finland sedan gårdagen. Masku, Loimaa som Reso har alla ett fall var. I Åbo registrerades 5 nya coronafall.

16 oktober klockan 13.24: 18 nya coronafall registrerades i Egentliga Finland på fredagen. Ett av fallen registrerades i Salo, två i S:t Karins, ett i Nådendal, ett i Somero.

15 oktober klockan 17:29: Regeringen informerade efter sitt möte idag att de rekommenderar distansarbete i hela landet.

Rekommendationer kom också för att upphöra sådan hobbyverksamhet för vuxna som sker inomhus, i nära kontakt med andra och orsakar starka andetag.

Regeringen ville understryka att de vill anpassa rekommendationerna enligt region för att undvika behovet av svepande restriktioner för hela landet.

15 oktober klockan 12.08: Sju nya coronafall uppdagades i Egentliga Finland på torsdagen. Sex av fallen registrerades i Åbo, ett i Nystad.

14 oktober klockan 12.49: 12 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen, nio i Åbo, två i Loimaa och ett i Reso.

Under tisdagen registrerades 16 nya fall av covid-19 i regionen. Av dessa fanns 12 i Åbo, tre i S:t Karins och ett i Masku.

13 oktober klockan 17.50: Ett coronafall har uppdagats på Kimitoön.

Personen, som har konstaterats vara smittad av coronaviruset, besökte innan diagnosen en filmförevisning i Villa Lande lördagen den 10 oktober kl. 18.00.

Kommunens hälsovård ber alla som deltagit i förevisningen att vara uppmärksamma på eventuella symptom.

13 oktober klockan 17.23: Åbo stad meddelar att sju av 49 passagerare på fredagens flyg från Skopje till Åbo har testat positivt för coronaviruset.

43 av 49 passagerare ombord flyget lät sig coronatestas.

Enligt THL:s trafikljusmodell klassas Nordmakedonien som ett rött land, vilket innebär att de 49 resenärer som var ombord planet uppmanas att hålla sig i frivillig karantän i 14 dygn.

Nästa flyg från Skopje till Åbo förväntas anlända fredagen den 16 oktober. Även då kommer Åbo-myndigheterna att vara på plats för att emot passagerarna från Skopje-flyget.

13 oktober klockan 17.08: Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp rekommenderar nu att privata tillställningar med flera än 20 deltagare inte ordnas inomhus.

Orsaken är den accelererande framfarten av coronaepidemin i Egentliga Finland.

Styrgruppen rekommenderar också att var och en noga överväger innan man ordnar någon fest eller annan sammankomst där inte social distansering kan följas.

Rekommendationen gäller ändå inte hobbyverksamhet. Det här innebär att motions- och idrottshobbyn, scoutverksamhet och liknande hobbysammankomster fortfarande ordnas för barn och ungdom, förutsatt att tillräckligt avstånd tas mellan deltagarna och att alla iakttar god hygien.

Arbetsgruppen vill att rekommendationen börjar följas omedelbart, men den kommer att träda i kraft formellt på måndagen 19 oktober.

13 oktober klockan 12.33: Under lördagen har åtminstone cirka 60 personer exponerats för coronaviruset på en privattillställning i Björneborg. Den smittade har fått symptom dagen efter tillställningen.

Björneborgs smittsskyddsmyndigheter strävar efter att nå alla de som exponerats för viruset idag för att ge instruktioner om karantän.

Källan till smittan är känd och kommer utanför Satakunta.

12 oktober klockan 17.06 I Reso har ett coronafall uppdagats på daghemmet Varppeen päiväkoti. En av daghemsgrupperna har satts i karantän, och alla som kan ha exponerats för viruset har informerats.

Situationen övervakas och eventuella uppföljningsåtgärder kommer att meddelas vid behov, skriver staden på sin webbplats.

12 oktober klockan 12.27 På måndagen registrerades 12 nya coronafall i Egentliga Finland, samtliga i Åbo. I hela landet rapporterades 214 fall.

11 oktober klockan 12.10 På söndag har 6 nya coronafall rapporterats i Egentliga Finland, samtliga fall är i Åbo. Ett nytt coronafall har uppdagats i Rauma i Satakunta.

10 oktober klockan 14.45 På lördagen har 22 nya coronafall uppdagats i Egentliga Finland och 2 fall i Satakunta. Av fallen i Egentliga Finland finns 12 i Åbo, 4 i S:t Karins, 3 i Loimaa samt 1 fall i Lundo, Salo och Laitila.

9 oktober klockan 16:32: På veckans coronalägesmöte informerade stadsdirektör Minna Arve om att staden lyckats spara in 4 miljoner euro med tillfälliga inbesparningslösningar. Detta lämnar staden 3 miljoner euro från sitt mål.

För tillfället sitter 600 Åbobor i karantän och antalet positivt testade fall av corona har stigit med 40 sedan förra veckan.

Staden vill också försnabba testningsprocessen genom att införa automatiska svar för negativa testresultat.

9 oktober klockan 13.00: 12 nya coronafall har uppdagats i Egentliga Finland under fredagen. 8 av fallen har registrerats i Åbo, 1 i Salo, 1 i Sankt Karins, 1 i Reso, och 1 i Loimaa.

8 oktober klockan 13:51: Kimitoöns dagcenterverksamhet för äldre stoppas. Den har riktat sig till äldre som vill komma ut till bys och umgås en stund, och har funnits på Hannahemmet i Dragsfjärd, vid Banan i Kimito och på Silverbacken i Västanfjärd. Men nu tar verksamheten en paus.

Nu då smittspridningen tar fart i Egentliga Finland igen rekommenderas munskydd vid kommunens lokaler och verksamhetsställen. Institutet för Hälsa och Välfärd rekommenderar munskydd i situationer där det inte är möjligt att hålla ett avstånd på 1-2 meter.

Vid besök hos hälsovården önskar Kimitoöns kommun att man använder munskydd som också täcker näsan.

8 oktober klockan 13:20: Flygtrafiken mellan Skopje och Åbo återupptas igen på fredag den 9 oktober efter en paus på över en månad. Flygbolaget Wizz Air planerar att nu flyga rutten en gång i veckan.

De passagerare som anländer från Nordmakedonien uppmanas försätta sig i frivillig karantän i 14 dagar då de anländer till Finland. (Från måndag förkortas karantänen till 10 dagar). De ska också uppvisa ett negativt testresultat.

Tiden för karantänen kan förkortas om man 72 timmar efter att man kommit till Finland tar ett nytt test som är negativt. Karantänen kan också avbrytas om man i Finland kan uppvisa två negativa coronatest tagna minst 72 timmar mellan varandra.

Drygt 60 coronafall uppdagades på de sex flygen mellan Skopje och Åbo i augusti.

8 oktober klockan 11.23: Telefonlinjerna till hälsostationerna i Pargas är igen överbelastade. Det meddelade hälsovården i Pargas igår i ett pressmeddelande. Orsaken är många samtal gällande coronaviruset. Dessa samtal är långa och kräver mycket arbete av vårdpersonalen. Hälsovården i Pargas påminner om att det även går att boka vissa tider elektroniskt via stadens webbtjänst.

8 oktober klockan 10.09: En person i personalen i Sunnanbergs skola i Pargas har testat positivt för coronaviruset, meddelade Pargas stad på onsdagen i ett pressmeddelande. Alla elever i skolan övergår till distansundervisning från och med idag fram till höstlovet.

7 oktober klockan 11.56: 6 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland under onsdagen. 5 av fallen är i Åbo, ett i S:t Karins.

7 oktober klockan 11.15:
Åbo stad har tillsammans med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt öppnat en elektronisk tidsbokning för coronavirustest i samband med symptombedömningen för covid-19 i Omaolo.

Via Omaolos elektroniska tidsbokning ska kunden kunna få en tid för testning snabbare och sjukskötarnas arbetstid frigörs för annat arbete. Man vill även luckra upp hälsostationernas telefonköer.

I startskedet kommer ungefär 300 kunder att få komma till coronavirustest via Omaolo och antalet ska öka under de kommande veckorna. Målet är att alla symptombedömningar som gjorts via Omaolo styrs till den elektroniska tidsbokningen i fortsättningen.

För tillfället utvecklar man även en automatisering av meddelanden om negativt testresultat.

7 oktober klockan 11.04: En person i Turun Normaalikouli i Kråkkärret i Åbo har konstaterats vara smittad av coronavirus. Potentiell exponering kan ha uppstått vid skolan den första och andra oktober. Samtliga som kan ha exponerats för viruset har kontaktats och fått vidare instruktioner.

De elever som har försatts i karantän får distansundervisning, för övriga elever fortsätter skolgången som vanligt.

Även en person vid Åbo universitet har smittats av coronaviruset.

6 oktober klockan 17.23: Nu är hela Egentliga Finland i en fas, där antalet coronafall accelererar. Munskydd rekommenderas i alla tillfällen då man inte kan hålla distans. Det här gäller alla kommuner i landskapet.

6 oktober klockan 12.02: 13 coronafall har registrerats i Egentliga Finland under tisdagen, 12 av fallen är i Åbo och ett i Salo.

6 oktober klockan 11.50:Ett coronafall har uppdagats vid Åbo yrkeshögskola. Det meddelar högskolan i ett pressmeddelande.

De som har exponerats för viruset har kontaktats av smittskyddsmyndigheter och har fått instruktioner om karantän.

5 oktober klockan 14.14: Ett coronafall har konstaterats både vid Åbo yrkesinstitut och på grundskolan i Övre S:t Marie i Åbo (Yli-Maarian koulu). Det här enligt ett pressmeddelande av Åbo stad.

Vid Åbo yrkesinstitut uppdagades coronafallet den 1 oktober på campus på Råggatan. Människor har exponerats för smittan på campuset på Råggatan, skolhuset på Lemminkäinengatan och skolhuset på Aningaisgatan. Samtliga som varit utsatta för smittan har blivit kontaktade av myndigheterna för smittsamma sjukdomar och fått vidare instruktioner om karantän.

Den 3 oktober bekräftades ett coronafall hos en elev på ett lågstadium i Övre S:t Marie. Man har varit i kontakt med familjerna för de elever som varit utsatta för smittan på skolan, och de har fått vidare instruktioner om fortsättningen. Man har lyckats kartlägga samtliga elever och personal som varit exponerade för smittan.

Vårdnadshavarna till de barn som nu är i karantän har fått instruktioner via skolverktyget Wilma om hur skolundervisningen och läxorna ska skötas under karantän.

På måndagen konstaterades 9 coronafall i Egentliga Finland. Sammanlagt finns nu 610 bekräftade fall i regionen.

2 oktober klockan 16.30: Nu gäller en rekommendation om munskydd i alla gymnasier och yrkesinstitut samt högskolor i Åbo.

Enligt sjukvårdsdistriktet är Åbo i en upptrappningsfas och därför har nya rekommendationer om munskydd getts. Rekommendationerna gäller också Reso, Lundo och S:t Karins.

Utgångspunkten är att eleverna står för munskydden. Åbo stad kommer ändå att se till de som inte har råd får ett munskydd.

Lärarna tilldelas munskydd från och med måndag.

2 oktober klockan 15.08: Egentliga Finland är nära en upptrappningsfas, och munskydd rekommenderas i Åbo, S:t Karins, Reso och Lundo. Läs mer om rekommendationerna här.

2 oktober klockan 12.12: 14 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på fredagen: 4 i Åbo, 1 i Salo, 4 i S:t Karins, 1 i Reso, 2 i Letala, 1 i Lundo och 1 i Nådendal. Totalt 144 fall registrerades i Finland på fredagen.

2 oktober klockan 06.10: Ett coronafall har upptäckts inom TPS fotbollslag, och hela laget försätts i två veckors karantän. Lagets match mot SJK från Seinäjoki på fredag kväll är inhiberad.

Fastän Åbolaget nu är i karantän i två veckor behöver det inte betyda att fler matcher inhiberas, för ligan har ett landslagsuppehåll från den 8 oktober, och TPS nästa match är först den 15 oktober.

1 oktober klockan 16.19: Ett coronafall har uppdagats i skolan Puolalan yläkoulu i Åbo.

Både personal och elever, alltså totalt 40-50 personer har exponerats för viruset under måndagen och tisdagen.

Alla skolans elever i årskurs 7 till 9 studerar på distans fram till höstlovet, som är i mitten av oktober.

Om någon uppvisar symtom på covid-19, så ska personen eller vårdnadshavaren kontakta skolhälsovården på numret 02- 266 2012, meddelar Åbo stad.

1 oktober klockan 15.46: Ett coronafall har uppdagats på Åbo konservatorium och tillhörande yrkesinstitut i onsdags.

Alla som varit i kontakt med personen har försatts i frivillig karantän.

Närundervisningen och övningar i konservatoriet och i musikinstitutet har avbrutits i dag och imorgon, fredag.

I samma fastighet på Slottsgatan finns också Åbo yrkeshögskolas Konstakademi, som den insjuknade inte har haft någon kontakt med.

1 oktober klockan 15.33: Flygtrafiken mellan Skopje och Åbo återupptas igen under nästa vecka.

Flygbolaget Wizz Air har ett flyg inprickat om en dryg vecka, alltså fredagen den 9 oktober.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd ska de passagerare som anländer från Nordmakedonien försätta sig i frivillig karantän då de anländer till Finland.

De passagerare som kommer från Skopje till Åbo ska uppvisa ett negativt testresultat. Tiden för karantänen kan förkortas om man tar ett nytt test då man anlänt till Finland.

Drygt 60 coronafall uppdagades på flygen mellan Skopje och Åbo i somras.

1 oktober klockan 13.09: Nio nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på torsdagen. 7 i Åbo, ett i Reso och ett i Pargas. Totalt 111 coronafall har registrerats i Finland på torsdagen.

1 oktober klockan 09:50:
Coronasituationen i Åbo är just nu god, berättade stadsdirektör Minna Arve på stadens veckoinfo om coronaepidemin.

I Åbo har man nu (onsdag 30.9) registrerat 336 positiva fall av corona. Den senaste veckan har det kommit fram fall på nattklubbar, men också från utlandet. Det är fråga om enskilda fall, och nästan alla smittkedjor kan spåras.

Denna vecka har Röda Korset tagit emot alla som anlänt till Åbo med flyg från röda länder. Tills vidare är det få flyg som kommer från röda länder, men det blir fler nästa vecka, efter den 5 oktober. Också båtresenärer från Sverige får av Röda Korset information om hur man ska gå till väga.

De som anländer från utlandet måste nu från den 1 oktober visa upp ett negativt coronatestresultat, om de kommer från ett rött land.

- Munskydd rekommenderas fortfarande på offentliga platser, kom ihåg att hålla avstånd och att ha god handhygien, så att man i Åbo inte behöver ta till strängare begränsningar, sade Arve.

30 september klockan 13.53: Fem nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på onsdagen. Två i Åbo, två i Reso och ett i Letala. Totalt 100 fall registrerades i Finland, meddelar THL.

29 september klockan 14.03: Tre nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen, alla i Åbo. Totalt registrerades 149 fall i landet, enligt Institutet för hälsa och välfärd.


29 september klockan 13.24:

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelar att de flesta som insjuknat i coronavirusinfektion den senaste tiden är yngre personer. Smittkedjorna har kunnat spåras väl.Trots den lindriga ökningen av smittfall inom Egentliga Finland är situationen fortfarande lugn.

Antalet konstaterade fall av coronasmitta inom sjukvårdsdistriktet uppgår nu till 544. Under den senaste veckan (21.–27.9.2020) registrerades totalt 23 positiva coronatestresultat inom sjukvårdsdistriktets område. De flesta av dessa gäller personer i åldern 20–30 år. Större massexponeringar för viruset har skett vid kvällstillställningar på restauranger och på hemmafester.

I fem fall under den senaste veckan har man inte kunnat spåra smittkällan.

Incidensen under två veckor (13.9.–27.9.) per 100 000 invånare inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har varit 8,7. Incidensen har ökat i jämförelse med veckan innan då den var 7,5.

Kliniska mikrobiologiska laboratoriet vid Åucs utförde under senaste vecka en omfattande virusscreening på 30 coronaprover som valts på måfå. I 77 procent av dessa prover konstaterades rhinovirus. Rhinovirusen hör till de vanligaste virus som förorsakar övre luftvägsinfektion. Precis som för coronavirusinfektionen, kan spridning av rhinovirussmitta förhindras med omsorgsfull handhygien och genom att hålla säkerhetsavstånd.

Den höga förekomsten av rhinovirus tyder på att de hygienanvisningar och säkerhetsanvisningar som introducerades i våras till viss del har glömts bort, påpekar man från ÅUCS.

Sakkunniga från sjukvårdsdistriktet, kommunerna, andra myndigheter och NTM-centralen ska sammanträda för att bedöma coronasituationen i Egentliga Finland på bred bas på fredagen den 2 oktober.

Källa: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts pressmeddelande

29 september klockan 12.08: Flera personer misstänks för att ha exponerats för corona på en nattklubb i Åbo.

En person som har insjuknat i covid-19 besökte nattklubben Studio på Slottsgatan under helgen 19-20 september.

Alla som vistats i nattklubben natten till lördag eller natten till söndag den helgen uppmanas att gå på coronatest om man får symtom, även om de är lindriga.

Den senaste tiden har flera coronakluster uppdagats på barer och nattklubbar i Åbo.

Särskilt unga vuxnas andel av coronasmittade har ökat i Åbo.

28 september klockan 13.41: Antalet coronafall steg med 5 i Egentliga Finland på måndagen. Fyra av fallen är i Åbo, ett i Virmo. Totalt registrerades 61 fall i landet, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

27 september klockan 14.34: På söndagen ökade de bekräftade coronafallen i Finland med 105 stycken, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Ett av fallen registrerades i Åbo.

25 september klockan 12.40: Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats i Egentliga Finland, fallet registrerades i Åbo.

25 september klockan 11.29: På Åbo stads digitala info idag tog stadsdirektör Minna Arve upp coronasituationen i staden samt stadens ekonomi som är på minus.

Enligt Minna Arve gäller i Åbo rekommendationer om att använda munskydd förutom i kollektivtrafiken också i alla andra situationer där det inte går att undvika närkontakt. Det här gäller till exempel på teatrar eller andra kulturevenemang. Enligt Arve har dessa rekommendationer varit i kraft sedan i augusti.

Det är upp till arrangörerna att se till att besökarna får relevant information om användningen av munskydden, sade Arve.

Under nästa vecka får vi närmare besked om rekommendationerna gällande munskydden på ett bredare plan då arbetsgruppen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska ta beslut på en regional nivå. Först då klarnar om rekommendationerna gällande munskyddsanvändningen utökas.

Om rekommendationerna utökas är det upp till invånarna själva att skaffa munskydd - med undantag för de mest utsatta i samhället, sade Minna Arve.

Också stadens samarbetsförhandlingar behandlades kort under infot. Coronaepidemin har gjort att stadens ekonomi försämrats markant. Enligt Arve ligger personalkostnadernas andel i anpassningsmålen på 7,2 miljoner euro. För tillfället håller man på att diskutera lösningar för att nå stadens anpassningsmål. I praktiken innebär det här att permitteringar i stadens personal kan bli aktuella. Men Arve betonade att det handlar om permitteringar och inte uppsägningar.

Enligt Arve kommer permitteringarna i så fall inte ske kategoriskt, utan man tar hänsyn till den pressade situationen som exempelvis vården och skolorna har befunnit sig i - och fortsättningsvis befinner sig i - när man tar beslut gällande permitteringar.

Stadsfullmäktige ska ta ställning till besluten den 12 oktober.

25 september klockan 8.54: En arbetsgrupp vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska bedöma vilka av de nya coronarekommendationerna som kunde tas i bruk i Egentliga Finland.

Enligt sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Mikko Pietilä är coronaepidemin i Egentliga Finland i upptrappningsfasen - och det är troligt att åtminstone en del av de nya rekommendationerna tas i bruk.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade igår att munskydd rekommenderas användas på allmänna platser inomhus, bland annat i skolor på andra stadiet, högskolor, butiker och köpcenter och vid publiktillställningar där det inte går att undvika närkontakt.

Rekommendationen gäller på regional nivå, och det är alltså sjukvårdsdistrikten som beslutar vilka rekommendationer som tas i bruk i regionen.

Sjukvårdsdistriktets arbetsgrupp i Egentliga Finland ska samlas nästa vecka för att diskutera ärendet närmare.

24 september klockan 13.24:2 nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland sen igår. Ett i Åbo och det andra i Letala.

24 september klockan 10.18: Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat sina anvisningar gällande användningen av munskydd på grund av den pågående accelerationen av coronavirusfall i landet.

Förutom i kollektivtrafiken rekommenderar man nu människor att använda munskydd i allmänna inomhuslokaler, och vid publiktillställningar där det inte är möjligt att hålla säkerhetsavstånd. Anvisningarna gäller sådana regioner som befinner sig i accelerationsskedet av coronaviruset. Om sjukvårdsdistrikten i samarbete med kommunerna beslutar att regionen befinner sig i ett accelerations- eller spridningsskede av coronaviruset kan de ta dessa anvisningar i bruk.

Beslut rörande regionerna har ännu inte tagits.

I ökningsskedet ligger den regionala coronaincidensen på 10-25 fall per 100 000 invånare per 14 dygn. I det här skedet är fallen i huvudsak möjliga att spåra, och det är möjligt att svara på sjukvårdsbehovet utan specialåtgärder.

I spridningskedet ligger coronaincidensen regionalt på 18-50 fall per 100 000 invånare per 14 dygn.

I spridningsskedet ökar coronafallen dagligen med över 10 procent, och under hälften av dem är möjliga att spåra. Sjukvårdsbehovet och intensiv-vårdsbehovet ökar markant.

Det är fortfarande mycket viktigt att följa anvisningarna om säkerhetsavstånd på 1-2 meter till andra människor då det är möjligt.

23 september klockan 12.51: 5 Nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sen igår. 2 i Reso och 3 i Åbo.

22 september klockan 12.00: Coronavirusfallen fortsätter att öka i Egentliga Finland.

Totalt 11 fall (38 procent) under de senaste 7 dygnen hänför sig till studentjippon och kvällstillställningar arrangerade av studerande.

De smittade är främst medicinska studerande eller läkare. På grund av karantänreglerna kommer nu 500 medicinstuderanden inte att kunna delta i den praktiska undervisningen på Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) till och med slutet av september.

Under den senaste veckan (14.-20.9.2020) registrerades totalt 29 positiva coronafall i Egentliga Finland.

Antalet konstaterade fall av coronasmitta inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt uppgår nu till 521. Av dessa härstammade fem direkt från utlandet, och för sex av de smittade kunde smittkällan inte ännu fastställas.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat anvisningarna som gäller besök vid sjukhus. För Åucs del betyder det att den lättade besökspolicyn som gällde vid vissa verksamhetsenheter slopas och besöksreglerna blir lika strikta i hela sjukhuset. Antalet besökare får vara en till tre personer per gång.

Källa: Pressmeddelande av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

21 september klockan 21.03: 1 nytt coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan söndagen och det fanns i Åbo. Totalt 66 coronafall har registrerats i Finland sedan söndagen, meddelar THL.

20 september klockan 12.00: 1 nytt coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan lördagen och det fanns i Åbo. Totalt 58 coronafall har registrerats i Finland sedan lördagen, meddelar THL.

19 september klockan 12.00: 11 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland sedan fredagen. Av dem är 9 i Åbo, 1 fall i Reso och 1 i Lundo. Totalt 64 coronafall har registrerats i Finland sedan fredagen, meddelar THL.

18 september klockan 13.00: Personal på Salo sjukhus har exponerats för coronaviruset och har försatts i karantän. Det här berör 30 anställda på sjukhuset, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Exponeringen skedde i samband med en rundvandring på sjukhuset under den här veckan. Totalt har 6 läkare eller läkarstuderade insjuknat i covid-19 inom Åbo universitetscentralsjukhus i september, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Tidigare under veckan uppdagades också ett coronafall inom personalen på hälsocentralen i S:t Karins. Alla fall kan kopplas till kvällstillställningar, meddelar överläkare Esa Rintala vid infektionsavdelningen vid ÅUCS.

En tredjedel av alla fall som har uppdagats i Egentliga Finland i september kan härledas till krogar, studentevenemang eller privata fester. Därför borde inte studentfester och stora privata fester ordnas i höst nu då epidemin ser ut att ta fart, anser Rintala.

18 september klockan 12.11: Fyra nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland. Tre av dem är i Åbo och ett i Aura. Totalt har 59 fall registrerats i Finland på fredagen, meddelar THL.

18 september klockan 10.53: Coronaläget är fortsättningsvis stabilt i Åbo, meddelar Åbo stad. Staden är ändå oroad för smittspridningen bland unga vuxna i Åbo och läget har försämrats en aning. Under den senaste tiden har totalt drygt 10 coronafall uppdagats bland studerande både vid Åbo Akademi och Åbo universitet och en del av fallen kan härledas till studentevenemang.

Fler fall kan också uppdagas under de kommande dagarna, förutspår stadsdirektör Minna Arve. Därför uppmanar både Åbo stad och studentorganisationerna att inga studentevenemang ordnas i september.

Åbo stad påminner också om att det är på allas ansvar att följa de välbekanta instruktionerna så att coronaläget inte förvärras: Stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, sköt om din handhygien och hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.

17 september klockan 19.38: En anställd vid S:t Karins hälsocentral har konstaterats smittad av coronaviruset. Det meddelade staden i dag i ett pressmeddelande. Enligt pressmeddelandet har 19 personer utsatts för viruset och smittans ursprung är känt. Den anställda som insjuknat har inte vårdat patienter utanför hälsocentralen. Smittskyddsmyndigheten i S:t Karins har försatt alla som har utsatts för viruset i en två veckor lång karantän.

17 september klockan 12.13: Fyra nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland. Av dem är tre i Åbo och ett i Reso. Totalt 49 coronafall har registrerats i Finland på torsdagen, meddelar THL.

17 september klockan 10.50: Fyra coronafall har konstaterats bland studerande vid medicinska fakulteten vid Åbo universitet. De här fallen har spårats till ett studentevenemang. Alla studerande inom fakulteten studerar nu på distans och kommer inte heller att delta i det kliniska arbetet. Enligt Åbo universitetscentralsjukhus får läkarstudenterna alltså inte träffa patienter på sjukhuset och det här gäller ungefär 500 studerande.

16 september klockan 17.45:Åbo stad fortsätter att dela ut munskydd till mindre bemedlade Åbobor. Staden kommer att öka antalet utdelningsplatser för att nå så många personer som möjligt.

Hittills har Åbo stad delat ut ungefär 33 000 munskydd under den gångna månaden.

16 september klockan 13.02:Idag har 4 nya fall av coronasmitta registrerats i Egentliga Finland. Alla i Åbo. Totalt har 507 fall registrerats i Egentliga Finland, meddelar THL.

16 september klockan 12.31: Förra veckan testade en studerande vid Åbo Akademi positivt för coronaviruset, och ytterligare ett fall bland Åbo Akademis studerande i Åbo har nu bekräftats.

Smittskyddsmyndigheterna uppmanar alla som deltagit i studenttillställningar den senaste tiden att följa med sitt hälsotillstånd och genast söka sig till coronatest, också om de får bara milda symptom.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt uppmanar studentorganisationerna att låta bli att ordna studentfester om man inte kan garantera att folk kan hålla avstånd och sköta om handhygienen. Såväl Åbo Akademis Studentkår som Studentkåren Novium hoppas att specialföreningarna följer rekommendationen att inte ordna evenemang under de kommande två veckorna.

15 september klockan 16.38: För första gången har spår av coronavirus hittats i avloppsvattnet i Mariehamn, trots att inte ett enda fall av covid-19 har konstaterats på Åland på flera veckor. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Enligt Ålands radio & tv går det inte att säkerställa att den coronasjuka personen befinner sig eller har befunnit sig på Åland eftersom också avloppsvatten från färjor och fritidsbåtar kommer till reningsverket.

THL analyserar regelbundet avloppsvattnet i flera städer i landet.
Redan en längre tid har spår av coronavirus hittats i avloppsvattnet som renas i Kakola i Åbo. Förekomsten av viruset i avloppsvattnet kan enligt THL innebära att det finns coronafall i området och att viruset kan vara i omlopp i befolkningen.

15 september klockan 16.10: Ett coronafall uppdagades på flyget från Gdansk till Åbo i söndags. Av de 89 passagerare som anlände testades 80 på flygplatsen av Åbo stad. Passagerarna fick instruktioner om frivillig karantän. Det här var den andra gången som passagerare från Gdansk testades på Åbo flygplats. I de flyg som anlände 6 september uppdagades två coronafall.

Från och med lördag kommer reserestriktionerna gällande Polen att slopas. Restriktionerna kommer att luckras upp så att de som kommer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare på två veckor inte behöver sitta i karantän, och det här gäller bland annat Polen.

15 september klockan 13.54: Ett nytt coronafall har registrerats i Åbo på tisdagen. Det är det enda fallet i Egentliga Finland på tisdagen. Totalt registrerades 98 fall i Finland i dag. Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL har de här fallen fördelats på de senaste 10 dagarna.

15 september klockan 11.46: Senaste vecka analyserade laboratorierna vid ÅUCS cirka 4 500 coronaprover. Man registrerade 16 nya positiva fall, eller 0,35 procent av de testade. Det tar mellan mindre än ett dygn till två dygn för den testade att få svaret.

För närvarande är färre än fem patienter inskrivna på distriktets sjukhus på grund av coronasjukdom.

Största delen av coronafallen i Egentliga Finland under tiden augusti-september har hänfört sig till fritids- eller arbetsresor utomlands – i augusti 37 procent och i september 20 procent.

I augusti gällde största delen av fallen Kosovo (9) och Nordmakedonien (5) och i september Rumänien (2). I 15 procent av fallen har smittspridningen skett inom familjen.

I augusti klargjordes 68 procent av smittkedjorna, i september 62 procent.

15 september klockan 08.07: I Egentliga Finland har man lyckats jobba bort köerna till coronatestning. Då skolorna öppnade i augusti växte kön för att få coronatestas, men testningskapaciteten höjdes och nu görs dagligen cirka 1000 coronatest i Egentliga Finland. Dessutom får man sina provresultat betydligt snabbare.

13 september klockan 12.31: Två nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på söndagen, båda är i Åbo. 23 nya fall registrerades i landet på söndagen, meddelar THL.

12 september klockan 12.14:Två nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på lördagen, båda i Åbo. Totalt har 45 fall registrerats i landet på lördagen, meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

12 september klockan 8.46: Åbo stad testade totalt 34 personer i Åbo hamn på måndagen och tisdagen (7-8.9). Ett av testen visade positivt för covid-19. Totalt anlände 44 till Åbo med de två kvällsturerna från Stockholm till Åbo. Åbo stad samlar nu in erfarenheter för att utreda om liknande informationskampanjer och testningar ska ordnas i hamnen också i fortsättningen.

11 september klockan 14.14: Fem unga personer har smittats av coronavirus på restaurangen Heidi´s Bier Bar i Åbo 3 september. Alla som besökt restaurangen 3 september uppmanas följa med sitt mående och söka sig till coronatest också vid lindriga symptom. Även personer som besökt nattklubben Studio 5 september mellan 22 och 01 kan ha utsatts för viruset.

Personer som har besökt olika studieevenemang i Åbo uppmanas också söka sig till coronatest även vid lindriga symptom.

11 september klockan 12.53: Åtta nya fall av covid-19 har registrerats i Egentliga Finland på fredagen. Av dem är 6 i Åbo, 1 i S:t Karins och 1 i Masku. Totalt har 43 coronafall registrerats i landet på fredagen.

11 september klockan 12.29: Coronavirussituationen i Åbo är fortfarande lugn. Totalt har det konstaterats 282 fall i Åbo. I Augusti testades 8797 Åbobor. Till den statistiken hör inte tester som gjorts inom privata sektorn.

11 september klockan 7.47: Inom ÅUCS specialansvarsområde har en person dött i corona. Det är det första coronadödsfallet efter sommaren.

10 september klockan 17.45: Under den tidiga hösten märks en förskjutning av coronainfektionera till yngre åldersgrupper. De flesta som insjuknar nu är i åldern 20–40 år, säger Esa Rintala, ansvarig överläkare för infektionssjukdomar inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Antalet cronaviruspatienter som behövt intensivvård är mindre än under epidemins första våg. Det kan bero på att yngre personer än tidigare smittas nu.

10 september klockan 13.43:Testkapaciteten i Finland ska utökas till 20.000 test per dag, därför bidrar ÅUCS med nya metoder för testning. Det har placerats en drive-in teststation i sitt parkeringsgarage i form av en skeppscontainer. Som mest kan 12 körfiler till teststationen vara i bruk samtidigt.

9 september klockan 12.25: Fem nya coronafall har bekräftats i Egentliga Finland under det senaste dygnet. Fyra av fallen har registrerats i Åbo, ett fall i Reso.

9 september klockan 9.01: På grund av coronasmitta på Skopjeflygen stoppade trafik och kommunikationsministeriet alla flyg från Skopje för två veckor från och med 27 augusti. På fredagen skulle flygen ha tillåtits igen, men nu meddelar man via flygbolaget Wizz Airs webbplats att inga fler flyg kommer att flyga från Skopje till Åbo under september. Nästa flyg från Skopje till Åbo är inplanerat till den 6 oktober.

9 september klockan 7.43: Antalet coronafall i Egentliga Finland har enligt statistiken minskat med 20. Det beror på att personer som har anlänt till Åbo även har testats i Åbo, men senare har de i statistiken flyttats över till sina hemkommuner. I Egentliga Finland har vi nu haft 481 bekräftade fall av covid-19.

8 september klockan 14.34: Åbo Akademi fortsätter med distansstudier också under höstterminens andra period 28.10–18.12.2020. Undantag görs för vissa kurser som förutsätter närvaro, exempelvis där undervisningen hålls i laboratorier, kliniker eller slöjdsalar, skriver ÅA i ett pressmeddelande.

Första årets studerande inledde sina studier med närundervisning, men under period två kommer de att fortsätta med en kombination av när- och distansstudier.

Också Åbo Akademis anställda, forskare och andra personer knutna till akademin fortsätter arbetet på distans. Åbo Akademi rekommenderar också att studerande och personal laddar ner smittspårningsappen Coronablinkern.

– Situationen de senaste veckorna har visat att spridningen av covid-19 i Finland på inget sätt har stannat. Hur mycket vi än ser fram emot att återgå till gemenskapen och vardagen på campus är våra studenters och anställdas trygghet första prioritet, säger prorektor Stefan Willför.

7 september klockan 23.04:
Åbo stad har tagit i bruk en smart bot som kan svara på frågor om coronaviruset. Boten kallas Åbot och den fungerar på 20 olika språk.

Kunskaperna bygger på artificiell intelligens, och ska hjälpa till att ge tillförlitlig, uppdaterad information och rådgivning om COVID-19. Den ersätter inte råd, diagnoser eller behandlingar från vårdpersonal.

7 september klockan 20.46: På måndag kväll coronatestades 16 personer som anlände med Viking Line till Åbo hamn.

Den nya coronarådgivningen riktades i huvudsak till de cirka 40 resenärer som kom från Sverige. Dessutom kom en Åbobo som hade varit på cykelsemester på Åland och ville testa sig frivilligt.

På måndagen testades rådgivningen vid Viking Line. På tisdag kväll görs coronatest vid Silja Lines terminal.

7 september klockan 12.51: Åbo stad testade samtliga 79 passagerare som anlände till Åbo flygfält från Gdansk för coronavirus på söndagsmorgonen. Två personer konstaterades vara smittade av coronaviruset.

Anledningen till att testerna utfördes var att se om det kommer smittfall till Finland via rutten Åbo–Gdansk.

6 september klockan 12.50: Ett nytt coronafall bekräftades i Egentliga Finland på söndagen. Det handlar om ett fall i Reso. I hela landet registrerades 30 nya fall.

5 september klockan 14.37: Två nya coronafall registrerades i Egentliga Finland då THL publicerade sina färska coronasiffror på lördagen. I hela landet registrerades 36 nya coronafall. Ett av fallen registrerades i Åbo och ett i Virmo.

4 september klockan 13.01: Inga nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på fredagen. I hela landet har 25 fall registrerats. I Åbo har tre fall och i Pargas ett fall strykts bort ur statistiken. Det här har troligen att göra med bokföringen av fallen. Exempelvis har en del fall som uppdagats i samband med testningen av passagerare i Skopje registrerats i Åbo, även om personen inte bor i staden.

4 september klockan 10.57: Nästa vecka kan flygen mellan Skopje och Åbo återupptas. Avbrottet gäller till och med 10 september. Åbo stad kommer fortsättningsvis att testa passagerare och försätta dem i karantän då planen landar, meddelar Åbo stad. På måndag och tisdag kommer också passagerare i Åbo hamn att testas. Samtidigt delar staden ut information om coronaviruset och den rekommenderade frivilliga karantänen, som gäller passagerare som kommer från Sverige.

3 september klockan 13.30: 28 nya fall av coronavirussmitta har bekräftats inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt de senaste sju dygnen (25.8-1.9). Det här meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

De flesta (7) har fått smittan på annat håll i Finland än i Egentliga Finland, där de har sin hemkommun. En stor del (6) av fallen har skett inom familjerna, medan smittkällan i två fall har varit utomlands. Dessutom ingår i statistiken för Egentliga Finland två personer som kommit med flyg från Skopje, eftersom de inte har sin hemkommun i Finland. Positiva prover som tagits på Åbo flygfält registreras i Åbo, ifall personen saknar permanent adress i Finland.

Spårningen av smittkällorna har lyckats väl i Egentliga Finland.
Färre än fem patienter vårdas vid ÅUCS på grund av covid-19.

Totalt har 474 coronafall konstaterats i Egentliga Finland (2.9).

I samband med att skolorna åter började ökade antalet coronatester kraftigt, vilket gjorde att det tog längre tid att få resultaten. Detta har varit övergående. Laboratoriet för klinisk mikrobiologi vid ÅUCS ska småningom nå normala väntetider med hjälp av personalens insatser och ny analysapparatur.

Coronaläget påverkar inte heller tillgången till vård för andra patienter. Sjukvårdsdistriktet påminner om att det är farligt att avboka överenskomna tider för undersökning av allvarliga akuta tillstånd.

3 september klockan 09.03: Nästa vecka kommer man att testköra coronarådgivningar i Åbo hamn. Vid hälsorådgivningarna får resenärerna instruktioner för frivillig karantän och samtliga erbjuds coronatest.

Rådgivningspunkterna är ett samarbete mellan Åbo stads välfärdssektor, ÅUCS, Åbo Hamn Ab samt rederierna Viking Line och Tallink Silja Line. Måndagen den 7 september testkörs coronarådgivningen för passagerarna på Vikings kvällsbåt och tisdagen den 8 september för passagerarna på Tallink Siljas kvällsbåt.

– Enligt våra uppgifter anländer det fler resenärer till Åbo kvällstid än om morgnarna och av denna anledning är det bra för oss att utföra försöken på kvällsbåtarna. Vi testkör en viss slags praxis under de två kvällarna och sedan utvärderar vi hur vi på bästa sätt kan organisera riktad hälsorådgivning för de resenärer som anländer från epidemiområden, berättar sakkunnigläkare Jane Marttila vid Åbo stads välfärdssektor i ett pressmeddelande.

I hamnarna riktas hälsorådgivningen i huvudsak till resenärer som anländer från Sverige. Sverige har klassificerats som ett av coronavirusets epidemiområden. Utöver dem som anländer från Sverige hänvisas även andra resenärer som uppvisar symptom till hälsorådgivningarna.

Under testkörningarna finns det två separata hälsorådgivningar i hamnen, dit man kommer efter att ha passerat gränsbevakningen. Den ena rådgivningen betjänar resenärer som tar sig ut via bildäck och den andra rådgivningen som finns i hamnterminalen tar emot däckpassagerare. Vid hälsorådgivningarna får resenärerna instruktioner för frivillig karantän och samtliga erbjuds coronatest.

2 september klockan 13.49: 2 coronafall har registrerats i Egentliga Finland, ett i Åbo och ett i Reso. Totalt har 19 coronafall registrerats i Finland på onsdagen.

1 september klockan 15.14: Nu har totalt 500 coronafall registrerats i Egentliga Finland. På tisdagen registrerades 12 nya coronafall i landskapet: 8 i Åbo, ett i Lundo, ett i Reso och ett i Nådendal. Ett av fallen är någonstans i landskapet, men kommuner med under 5 fall syns inte i statistiken.

1 september klockan 8.44: Åbo stad kommer att förutsätta att den nya smittspårningsappen, Coronablinkern, laddas ner i alla arbetstelefoner inom stadens koncernförvaltning. Det meddelade stadsdirektör Minna Arve på Twitter. Arve uppmanar också alla Åbobor, som har en smarttelefon ladda ner Coronablinkern i sin telefon. Den nya appen lanserades på måndagen. Coronablinkern identifierar telefoner som är nära varandra och meddelar om en coronasmittad person befunnit sig i närheten.

31 augusti klockan 13.36: 9 nya coronafall har registrerats i Finland. Av de här fallen har två rapporterats i Egentliga Finland, ett i Salo (totalt 55 fall) och ett i Lundo (totalt 6 fall).

31 augusti klockan 8.05: I skolan Maunun koulu i Rusko har 40 elever och lärare försatts i karantän efter att en elev konstaterats ha smittats av coronaviruset. Eleven hade haft lindriga symtom och återvände till skolan innan hen fått höra om det positiva testresultatet. Elevens föräldrar och skolans ledning hade handlat enligt Institutet för hälsa och välfärds nya rekommendationer. Enligt rekommendationerna är det möjligt för en elev att återvända till skolan innan resultatet från coronatestet fastställts, ifall symtomen går över. Det är för tillfället oklart hur eleven fått coronasmittan.

28 augusti klockan 15.11: Från och med nästa vecka kan abiturienter i Åbo följa med föreläsningarna via videokonferens, om de så vill. Abiturienterna erbjuds möjligheten att antingen delta i närundervisningen eller följa med föreläsningen via en streamingtjänst. Det är inte frågan om regelrätt distansundervisning, meddelar Åbo stad. Det här gäller under tiden 31.8 - 1.10.2020. Meningen är att garantera abiturienternas hälsa inför höstens studentskrivningar, som inleds den 14 september.

28 augusti klockan 13.08: 23 nya coronafall har konstaterats i Finland, meddelar THL. Av de här fallen har 9 konstaterats i Egentliga Finland, i Åbo. Nu har 291 coronafall registrerats i Åbo.

27 augusti klockan 16.19: Flygtrafiken mellan Skopje och Åbo avbryts för två veckor, meddelar Transport- och kommunikationsverket Traficom. Flygtrafiken avbryts från och med fredag.

27 augusti klockan 15.33: Antalet coronafall ökar lite i Egentliga Finland. Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är antalet fall ändå mycket lågt, om man jämför hur coronaläget ser ut runt om i världen.

Läget är också lugnare nu, jämfört med läget i våras.

Det är främst unga vuxna som har blivit smittade av coronaviruset i landskapet. I en stor del av fallen, alltså 70 procent har personen blivit smittad utomlands. Dessutom har en del fall konstaterats inom familjer.

I vissa fall har patienten inte kunnat säga var hen har smittats, vilket tyder på att det finns en del samhällssmitta i Egentliga Finland.

27 augusti klockan 13.23: 17 nya coronafall har registrerats i Finland, meddelar THL. Av de här fallen har två registrerats i Egentliga Finland, i Åbo. Sammanlagt har 282 coronafall konstaterats i Åbo.

26 augusti klockan 18.28: Ett coronafall har uppdagats i Åboskolan Nummenpakan koulu, i enheten som finns i Nummisbacken. Alla anställda och elever som utsatts för viruset kontaktas och försätts i karantän, meddelar Åbo stad.

26 augusti klockan 14.30: Alla höstens planerade mässor i Åbo mässcentrum flyttas till nästa år, meddelar mässcentrets organisation. Bland annat skulle Åbo bokmässa och båtmässan ordnas den här hösten. Det oklara coronaläget och otydligheterna kring coronarestriktionerna gör det omöjligt att planera mässor för tillfället, meddelar organisationen.

Åbo mässcentrums vd Marja Pekkanen riktar också kritik mot de coronastödpengar, som delats ut. Bland annat anser Pekkanen att Åbo mässcentrum inte borde ha lyft de 100 000 euro, som organisationen fick av Business Finland. De här stödpengarna åt en stor del av de kostnadsstöd, som har delats ut till företag av staten nu under coronakrisen.

26 augusti klockan 14.05: Det finns inget krav på frivillig karantän efter en kryssning, förutsatt att resenären inte har varit i land i Sverige. Kravet för det här är att hälsosäkerheten uppfylls ombord. Det skriver Ålands radio och tv. Tidigare i augusti skrev Ålands radio och tv att karantän rekommenderas efter en kryssning.

26 augusti klockan 13.10: 21 nya coronafall har konstaterats i Finland, meddelar THL. Av de här fallen har 7 konstaterats i Egentliga Finland, i Åbo. Nu har totalt 280 coronafall registrerats i Åbo.

26 augusti klockan 11.36: Coronasmitta har igår, 25 augusti, konstaterats på det finskspråkiga daghemmet på Skolgatan (Skolgatan 12) i Åbo. Det här framkommer i ett pressmeddelande av Åbo stad.

Personalen samt barnens föräldrar har kontaktats och de har fått vidare instruktioner per telefon. Anvisningar gällande karantän har getts av enheten som ansvarar för smittsamma sjukdomar i den egna kommunen.

Enligt Åbo stads direktör på bildningssektorn, Vesa Kulmala, berör smittan fler än en barngrupp, men han vill inte uttala sig närmare gällande den saken i det här skedet. En del av daghemmets verksamhet fortsätter fortfarande som normalt.

Samtliga familjer vid daghemmet har fått instruktioner om fortsättningen.

26 augusti klockan 11.00:
Åbo stad planerar börja coronatesta patienter i hamnen på eget initiativ, ifall inte några officiella direktiv ges av staten.

Den senaste tiden har man kartlagt passagerarmängderna som stigit i land i Åbo.

Antalet passagerare från Sverige har varierat från ett par till några tiotals per fartyg.

Nu önskar Åbo stad att Institutet för hälsa och välfärd (THL) skulle ge klara direktiv gällande det så kallade trafikljussystemet, där länder ska klassificeras som gröna, gula eller röda. Röda länder är alltså högriskländer.

Ifall inga direktiv ges, planerar Åbo stad att börja med testning i hamnen på samma sätt som på Åbo flygplats.

Staden ska informera mera om saken nästa vecka.

25 augusti klockan 20:47: På Kimitoön kommer man att börja dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare över 15 år i början av september. Vid utdelningen ges två tygmasker per person tillsammans med info om skötsel av maskerna. Här finns information om var och när munskydd kan hämtas.

25 augusti klockan 15:07: Telefonlinjerna till hälsostationerna i Pargas är överbelastade på grund av många samtal gällande covid-19, meddelar hälsovården i Pargas i ett pressmeddelande. Hälsovården påminner om att det går att boka vissa tider elektroniskt via stadens webbtjänst.

25 augusti klockan 12.18: 43 nya coronafall har rapporterats i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL. Av de nya fallen har 9 registrerats i Egentliga Finland: 6 i Åbo (totalt 273 fall), 2 i Virmo (totalt 7 fall) och ett i Koskis (totalt 7 fall).

25 augusti klockan 9.22: Åbo stad öppnar en teststation för corona i Kråkkärret. Staden testar invånare vardagar mellan klockan 10-13, utan tidsbokning. Teststationen är menad för invånare i Kråkkärret, Laustis och Svalberga.

Även frivilliga vid Finlands Röda Kors delar ut infoblad om corona till invånarna. För några dagar sedan konstaterades en coronasmitta både på ett daghem och i skolan Turun normaalikoulu i Kråkkärret. Teststationen finns på Hintzagränden 4.

24 augusti klockan 16.19: Tallink avslutar rutten mellan Åbo och Tallinn från och med fredag 28.8. Anledningen är att passagerarantalet har minskat efter sommaren på grund av det osäkra coronaläget.

24 augusti klockan 12.45: 18 nya fall av covid-19 har konstaterats i Finland. Ett fall har registrerats i Egentliga Finland, i Reso. Totalt har 9 coronafall konstaterats i staden.

24 augusti klockan 12.15: Två coronafall har uppdagats på det flyg, som landade från Skopje till Åbo i lördags.

Enligt passagerarlistan skulle 170 passagerare återvända med flyget, men slutligen anlände endast 86 personer varav 61 testades. 25 passagerare ville inte testa sig själva.

Av de testade har alltså två personer konstaterats smittade, meddelar Åbo stad och ingendera av dem är från Egentliga Finland. Testresultatet från två passagerare har inte ännu blivit klart.

Samtliga resenärer som anlände med flyget till Åbo försattes i karantän enligt lagen om smittsamma sjukdomar.

23 augusti klockan 13.53: Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på söndagen att 14 nya fall av covid-19 bekräftats under det senaste dygnet i Finland. Det handlar främst om enstaka fall i ett flertal olika kommuner. I Åbo har inga nya fall av covid-19 bekräftats.

21 augusti klockan 14.30: En studerande vid yrkesinstitutet Peltola i Åbo har konstateras smittad av coronaviruset. De studerande och elever som varit i samma grupp har flyttats till distansstudier och distansjobb. Enligt pressmeddelandet som Åbo yrkesinstitut skickat har man varit i kontakt med studerandena och personalen, och de har fått mera information om fortsättningen. Smittspårningen utreds.

21 augusti klockan 13.34: Åbo Fiskmarknadsförening meddelar på Facebook att årets strömmingsmarknad i Åbo inte kommer att ordnas på grund av coronavirussituationen. Åbo strömmingsmarknad skulle vanligtvis ha ordnats i oktober i höst, men föreningen anser att det inte är möjligt att trygga försäljarnas och kundernas säkerhet i den rådande situationen.

20 augusti klockan 14.50: Coronavirus har påträffats i flera städers avloppsvatten i augusti, det visar en uppföljning från Institutet för hälsa och välfärd. Viruset har bland annat påträffats i avloppsvattnet i Åbo och Raumo. Proverna samlades in den 16-17 augusti.

20 augusti klockan 10.19: Enligt stadsdirektör Minna Arve kommer det öppnas en "walk-in" testpunkt i Kråkkärret i Åbo. I stadsdelen har man konstaterat coronasmitta både i en skola och på ett daghem.

Man kommer också dela ut informationsblad i området om hur man undviker att bli smittad.

20 augusti klockan 10.09: I lågstadieskolan Kurittulan koulu i Masku har en andraklassare konstaterats vara smittad av covid-19. Det skriver tidningen Turun Sanomat.

På grund av det här kommer kring hundra elever och fem lärare att fortsätta på distans.

Eftersom skolan är indelad i olika grupper som inte har haft kontakt med varandra, behöver inte hela skolan på 400 elever försättas i karantän.

19 augusti klockan 20.38: 17 passagerare på tisdagens flyg från Skopje till Åbo har konstaterats bära på coronasmittan. Det här framkommer i ett pressmeddelande från Åbo stad. Sammanlagt fanns 127 passagerare ombord på flyget, varav 113 testades för coronaviruset. Alla passagerare har satts i karantän enligt lagen om smittsamma sjukdomar. Karantänbeslutet togs av Åbo stads ledande läkare för smittsamma sjukdomar.

Skopje i Nordmakedonien hör till ett riskland gällande coronaviruset och flera fall har konstaterats hos passagerare som återvänt med flyg till Åbo.

På flyget som landade i Åbo den 8 augusti konstaterades 26 fall, därefter den 11 augusti 5, och den 15 augusti 12 fall.

19 augusti klockan 11.45 I Åbo har ett barn på ett daghem konstaterats vara smittad av covid-19. Alla föräldrar till de utsatta barnen har informerats och den smittade samt de som exponerats för smitta har försatts i karantän.

Övriga barn på daghemmet som inte utsatts för smittan kan fortsätta gå på daghemmet som normalt. Daghemsgrupperna är åtskiljda under dagen, meddelar Åbo stad i ett pressmeddelande.

19 augusti klockan 8.54: Gymnasiet Turun normaalikoulu övergår till distansundervisning i tre dagar efter att en person bekräftats vara smittad av covid-19. Ledande rektor Vesa Valkila vill inte avslöja ifall den smittade är en lärare eller elev.

18 augusti klockan 12.04: I S:t Karins har en person på ett daghem konstaterats vara smittad av covid-19. Åtta personer har blivit utsatta för smitta, varav sex är S:t Karinsbor. Alla föräldrar till de utsatta barnen har informerats och den smittade samt de som exponerats för smitta har försatts i karantän.

17 augusti klockan 17.24: Föräldrar i Åbo kan boka tid för coronavirustest för sitt barn genom att ringa coronarådgivningstelefonen, meddelar Åbo stad. Det är viktigt att barn som uppvisar symptom inte går till skola eller daghem för att förhindra spridning av coronaviruset. Föräldrar kan boka tid för att låta sitt barn testas för covid-19 på följande nummer: 02 266 2714, vardagar klockan 8-15, från och med den 5 september också på lördagar och söndagar (9-11).

17 augusti klockan 16.44: Nu meddelar också Pargas stad i ett pressmeddelande att staden inleder utdelning av ansiktsskydd för mindre bemedlade samt de mest utsatta invånarna, från och med torsdagen den 20 augusti, vid Pargas Servicepunkt och rådgivningscentralen för seniorer. Vardagar klockan 9-11. Från och med fredagen den 21 augusti inleds utdelning av ansiktsskydd på vardagar vid Nagu områdeskontor, Houtskärs områdeskontor, Iniö områdeskontor och Korpo bibliotek.

17 augusti klockan 14.35: Reso stad börjar dela ut munskydd av tyg till mindre bemedlade från och med torsdagen den 20 augusti vid servicekontoret Olkkari. Utgivningen av munskydden sker i samarbete med Reso församling samt andra organisationer.

17 augusti klockan 13.18: Enligt THL har 21 nya coronafall konstaterats i Finland. Ett av fallen har diagnosticerats i Egentliga Finland, i S:t Karins där totala antalet coronafall nu är 19. Totalt har 425 coronafall konstaterats i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och de flesta fall, alltså 253 fall har konstaterats i Åbo.

17 augusti klockan 12.15: Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att regeringen har diskuterat ett eventuellt avbrott i flygtrafiken mellan Skopje och Finland. Flera coronafall har konstaterats på flyg mellan Skopje och Åbo.

Diskussion om artikeln