Tre kompisar i Borgå började tillverka kläder och en sömmerska i Lappträsk uppfinner vardagsföremål - trots pandemin finns det mikroföretagare som vågar satsa på framtiden
Den egna hemorten, egna uppfinningar och inhemska produkter är viktiga värderingar för människorna bakom två lokala mikroföretag.
Att vara företagare är lite som att vara uppfinnare.
Riitta-Leena Norberg i Lappträsk har klarat sig som företagare tack vare att hon skapar och säljer produkter som hon själv saknat i sin vardag.
I slutet av maj grundade kompisarna Joel Karlsson, Johan Kaurila och Okko Ukkola ett eget företag. De är precis i startgroparna: För bara någon dag sedan öppnade de en egen webbplats.
Båda företagen är inne på samma linje - nu gäller det att tänka inhemskt och att göra sådant som ingen annan gör.
- Vi ville göra något annorlunda. Det är dags att få kunder att investera i finska företag och vi måste tänka på miljön.
Det säger Joel Karlsson är startskottet till att han och hans kompisar för två år sedan kom på tanken att grunda eget företag. Hans kompisar håller med och nickar.
De har fått höra att det är hård konkurrens inom klädbranschen. Det är de också medvetna om, men vill ändå ge det en chans.
- Vi vill ge folk en möjlighet att köpa finska produkter och visa att det är möjligt att tillverka produkter i Finland.
En återkommande reaktion bland kunder och bekanta har varit "aj, jag har inte vetat att man kan tillverka kläder i Finland".
Responsen gör att företagarna tror ännu mer på sin idé. Samtidigt har det varit svårt att få folk att köpa inhemska plagg.

Posintras utvecklingschef Peter Backman: "Företagare känner inte till att det finns stöd att få"
Vill hålla pengarna inom landet
Då kläderna och väskorna tillverkas i Finland innebär det också ett högre pris på varorna.
- Oj, vad dyra priser kan någon tycka. Men priserna är höga eftersom kläderna är tillverkade i Finland. Det är inte volymgrejer, säger Joel Karlsson.
- Vi är noga med att kolla upp hela produktionskedjan, fortsätter Kaurila. Kläderna tillverkas av personer i Finland med lön och semester och inte av någon på andra sidan världen.
Enligt killarna är miljöfrågor på allas läppar just nu, speciellt bland människor i deras generation och i yngre generationer.
- Vi vill att allt fler tänker på miljön. Vi kan lyfta fram andra företag som gör "Made in Finland-produkter". Tillsammans kan vi få folk att köpa inhemskt.
"Viskliga kläder till viskliga människor"
Borgåanknytning och humor är huvudingredienserna i företaget. Att det blev så var inte planerat utan föll bara naturligt.
- Lite vill vi nog skämta om oss själva och om finlandssvenskar. Därför är alla produkter “lite bättre”, men det finns en tanke bakom då de är tillverkade i Finland.
Till en början riktar sig företaget främst till Borgåbor men företagarna vill småningom röra sig västerut.
- Först tänker vi söka oss mot Helsingfors. Eftersom uttrycket "Borgåbisar" är känt runtom i Svenskfinland så hoppas vi kunna nå ut till hela Svenskfinland.
Än så länge är företaget en hobby. Men alla tre hoppas på att det i framtiden kan bli till heldagsjobb.
En dröm är också att kunna öppna en fysisk affär i Gamla stan i Borgå. Det skulle så klart vara en "visklig" affär.
- I en "visklig" affär känner alla sig hemma och alla “mojnar” på varandra, säger Joel Karlsson. Och då någon kommer in säger man "mojn, va gör du hii?"
Då Okko Ukkola tar emot kunder i sin blivande "viskliga affär" och det kommer bekanta hälsar han med ett "sidu, bara bekanta …"
Egna uppfinningar är hantverkarföretagarens räddning
I Riitta-Leena Norbergs affär i Lappträsk finns produkter som är hennes egna uppfinningar, saker som hon själv saknat i sin vardag.
- Jag märker ett problem i vardagen, det stör mig och sedan funderar jag på hur jag kan lösa det.
Kastrullhattar är Norbergs första egna produkt.
De är två små tyghattar som kan användas för att inte bränna sig på handtagen på kastrullen, för att lyfta på locket och dessutom fungerar som fin dekoration då kastrullen står på bordet.
Norberg har jobbat som filmproducent men behövde också jobba med något annat mellan filmproduktionerna.
Hon har alltid varit händig och gillat att sy. Hon visade upp sina produkter på mässor och allt gick åt. Nästa år gjorde hon fler produkter och allt gick åt igen.
Sedan lämnade hon filmproducentjobbet och satsade helhjärtat på egen affär och nätbutik.
Mikroföretagare ska ha koll på allting själv
Norberg jobbar själv med hela produktutvecklingen från idé till slutprodukt. Hon säger själv att hennes starka sida är att tankarna snurrar konstant och att hon kan tänka på flera saker samtidigt.
Men det var först i vuxen ålder som hon upptäckte sin talang.
Att vara företagare är tidskrävande. Att också vara produktutvecklare kräver ännu mer tid.
- Varje produkt och varje problem jag försöker lösa kräver en lång produktutveckling. Men ibland går det fort, andra gånger kan det ta fyra år.
Att skilja sig från mängden är svårt. För Norberg är det viktigt att hennes produkter är användbara, praktiska och att de är ekologiska.
- Jag använder allt material, också restmaterial. Av små tygbitar som blir över syr jag tyglappar som ska ersätta bomullsrondeller och som kan tvättas.
Norberg följer sina egna värderingar och satsar också i arbetet på att produkten är välgjord för hand, tillverkad i Finland och att priset är rimligt.
Den senaste uppfinningen är stickstoppare. Då du stickar sockor eller vantar och vill ha en paus trär du på stickstopparen för att inte maskor ska försvinna. Stickstopparen tillverkas av små tygbitar som blivit över.
En annan ny uppfinning är ett kakfat som är gjort av inhemsk björk och som går att ta isär så det inte tar mycket plats i folks redan från tidigare ganska fulla köksskåp och kökslådor.
