Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: Regeringen har diskuterat avbrott i flygförbindelsen till Skopje – ser ändå inte gränsrestriktioner som det bästa alternativet

Från 2020
Uppdaterad 17.08.2020 13:00.
Sisäministeri Maria Ohisalo
Bildtext Enligt inrikesminister Ohisalo behövs fungerande testmöjligheter vid gränsstationerna.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att regeringen har diskuterat ett eventuellt avbrott i flygtrafiken mellan Skopje och Finland, rapporterar Yle Uutiset.

Många fall av covid-19 har konstaterats hos resenärer som har flugit till Finland från Skopje. Enligt Ohisalo är gränsrestriktioner ändå inte det bästa alternativet.

– Enligt THL har de smittade personerna haft finska personnummer och då är gränsrestriktioner inte det effektivaste sättet att hindra smittspridning.

Enligt Ohisalo är det kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) som ska utreda ärendet. Regeringen fattar beslut på basis av utredningen.

Ohisalo poängterar ändå att alla i Finland har rätt att lämna landet samt att återvända. Därför hävdar hon att det bästa sättet att hindra smittspridning skulle vara fungerande testning och vårdpersonal vid gränsstationerna.

Krista Kiuru talar på en presskonferens.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru är övertygad om att testningskapaciteten är på väg mot det bättre.
Bild: Lehtikuva

Minister Kiuru orolig för en flaskhalseffekt i testkapaciteten

Under de senaste veckorna har det förts diskussioner om huruvida testningskapaciteten räcker till.

Särskilt i huvudstadsregionen har väntetiden för att bli testad varit några dagar varefter de som blivit testade har fått vänta på resultat ytterligare några dagar.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) är orolig för en flaskhalseffekt i coronatesten. Hon har föreslagit att testningskapaciteten ska höjas från 10 000 till 20 000.

– Det finns ingen motivering till att man är tvungen att vänta så här länge på att bli testad, konstaterar Kiuru.

Kiuru är ändå övertygad om att hälsovården gör sitt bästa och att en förbättring i testningskapaciteten är på väg.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln: Sisäministeri Ohisalon mukaan Skopjen-lentoyhteyden keskeyttämisestä on puhuttu hallituksessa – ei pidä silti rajarajoituksia parhaana vaihtoehtona av Pirjo Auvinen och Henriikka Hiilloskorpi. Artikeln är översatt av Fredrik Palmén.

Diskussion om artikeln