Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Renato Mangs: "Som ordningsvakt blir du hotad till livet varje helg"

Från 2020
En man iklädd en jacka som det står "security" på. I bakgrunden syns träd med gröna löv.
Bildtext Renato Mangs började extraknäcka som ordningsvakt för ungefär 13 år sedan. Nu driver han ett vaktbolag.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

I serien Dörrvakterna berättar Edvin om hur han misshandlas bara för att ha gjort sitt jobb. Hans kollega Adrian möter drogpåverkade personer på krogen varje kväll. Hur ser jobbet som ordningsvakt ut i Finland? Vi frågar Renato Mangs.

Renato Mangs är delägare i ett vaktbolag i Vasa. Han har jobbat som ordningsvakt sedan 2007 och trivs med sitt jobb.

– Nu är jag inte så mycket ute på fältet längre, men jag gillar att ha närkontakt med människor och hjälpa vid behov, säger han.

Dörrvakterna

Renato berättar att det tyvärr är många som använder för mycket alkohol och droger och därför kanske fattar fel beslut. Som nykter ser han situationen på ett helt annat sätt och kan därför vara till hjälp.

– Jag trivs också med att hålla ordning och reda. Jag tycker om att jobba på krog eftersom jag gjort det så länge och jag vet att jag kan det.

En önskan om makt

I serien Dörrvakterna erkänner Adrian, som är en av de fyra huvudpersonerna, att en stor orsak till att många väljer yrket är en önskan om att bli sedd och få uppmärksamhet. Att ha makt över personer som annars inte skulle titta åt ens håll.

Renato håller med, men bara till viss del.

– Innerst inne får väl nog alla en kick av att vara högt uppsatt inom en viss position, men jag tycker man är i fel bransch om man fortfarande kan påstå det efter flera år i yrket.

Uppmärksamhet och flirtar

Uppmärksamheten Adrian pratar om kommer ofta från de som på ett eller annat sätt vill komma in på krogen eller nattklubben.

Det blir antagligen en hel del flirtande - något som Renato också får uppleva.

– Det hör till yrket. Folk är fulla, det kan vara långa köer. Det är vanligt att folk försöker komma förbi kön eller komma in på olika sätt. Killar kanske kan erbjuda en slant och tjejerna flirtar.

Fungerar det?

– Det beror på hur bra de gör det ... Nå nej. Det kan funka för vissa, men de som varit vid dörren länge vet att de har ögon på sig och att det inte är bra för krogen eller ordningsvakten själv att släppa in enstaka personer så där. Men jag säger inte att det inte kan fungera.

Att kunna ta skit

En annan av dörrvakterna i serien, Edvin, berättar att han ibland nästan längtar efter att det ska bli bråk, för då händer något och han kan släppa allt annat i livet.

Renato tror att det kan vara lite kul med bråk när du är ny i yrket, eftersom du ju faktiskt får slåss helt lagligt.

– Du får ta i lite hårdare än om du skulle göra det civilt, men de som vill utföra jobbet ordentligt, de ser nog hellre att det är en lugn kväll.

En man iklädd en jacka som det står "security" på. I bakgrunden syns träd med gröna löv.
Bildtext Som ordningsvakt måste du ha långt tålamod och inte låta dig bli provocerad.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Renato säger att de som väljer den här branschen vet vad de ger sig in på. De vet att en stor del av människorna de kommer i kontakt med under kvällen är alkoholpåverkade och vissa fall drogpåverkade.

– Därför måste du kunna ta skit. Du måste kunna ta emot informationen du får av dem på ett sådant sätt att ingen blir ledsen eller upprörd. Så att det inte blir bråk.

Är det svårt att inte bli provocerad?

– Det är väldigt svårt. Tyvärr är det, som vi också ser i serien, så att många som söker sig till yrket inte haft det lätt som unga. De kanske har blivit mobbade. De har inte haft någon makt, säger Renato.

När de här personerna söker sig till säkerhetsbranschen hittar de en plats där de har makt och kontroll. De får makt över människor de annars inte skulle umgås med.

– Tyvärr är sådana personer ofta på fel plats, men jag måste säga att Sverige är bättre där än Finland. I Sverige måste du till exempel vara 20 för att bli ordningsvakt, här är åldersgränsen 18.

Lättare att bli ordningsvakt i Finland

Renato berättar att den som vill bli ordningsvakt i Sverige även måste gå igenom ett fysiskt och psykiskt test hos polisen. Utbildningen är också längre än i Finland.

– Det är mycket lättare att bli ordningsvakt i Finland. De som söker sig till yrket är ofta 18–20-åringar och den åldern kan vara lite problematisk. Man kanske inte alltid tar rätt beslut.

Måste lära sig läsa av situationen

Att ta rätt beslut är oerhört viktigt, speciellt om man som Renato ofta jobbar på krogar där det bara finns två ordningsvakter.

I serien Dörrvakterna ser vi stora krogar där det jobbar fem till tio vakter.

Det är stor skillnad från att jobba ensam eller tillsammans med endast en annan person. Då gäller att bedöma situationen noga, så du inte framkallar något du inte har kontroll över.

– Har du tagit ut en kille utan att veta att han har 14 kusiner där inne som är lika upprörda som honom kan det gå illa. Då måste man tänka efter: Lönar det sig att bära ut honom? Där är samarbetet med personen som står i dörren viktigt, att han eller hon meddelar att den här personen kom in med ett gäng. Man ska inte ge sig in i något man sedan inte kan hantera.

Har du varit tvungen att brotta ner någon?

– Jo, massvis med gånger. De som varit länge i branschen har alla skador. Jag har skruvar i handen och käken är lite konstig. Jag har fått mycket stryk i jobbet.

Renato säger att det är en del av jobbet. Alla ordningsvakter vet att det kan hända.

– Varje gång det blivit rättegång har de här människorna ångrat sig. De säger alla att de inte skulle ha gjort det om de inte varit alkoholpåverkade. Alkoholen gör sitt och det går inte att undvika.

En man iklädd en jacka som det står "security" på. I bakgrunden syns träd med gröna löv.
Bildtext En krog utan fulla människor skulle rätt snabbt bli tom.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

I Sverige får man inte vara “uppenbart berusad” på krogen och vi får se dörrvakterna i serien avlägsna personer de anser vara för fulla.

Man kunde kanske tro vi har andra regler i Finland, men inte heller här får gästerna vara fulla.

– Nej, det får man inte här heller, men ska man ha in nyktra personer på en krog så får man nog vara utan kunder. Det är på allas ansvar. De som serverar måste också ha koll på hur mycket de serverar till sina kunder. Mycket faller också på det egna ansvaret hos kunden, säger Renato.

Samarbetet med polisen

I serien vill polisen att dörrvakterna ska samarbeta med dem och ge information om vad som händer inne och utanför nattklubben.

– I Sverige är polisen mer närvarande. De kan komma in på krogen och se så allt är okej. Det gör inte polisen i Finland, de kanske kör förbi men de kommer inte in.

Renato tycker ändå samarbetet med polisen i Vasa är bra, men så är ju också Vasa en ganska liten stad. I större städer är resurserna kanske inte likadana, och där kan också kriminaliteten se annorlunda ut.

Där kanske ordningsvakterna måste vara mer försiktiga med vilken information de ger ut.

– De större gängen ska man vara försiktig med. Man kanske inte vill riskera sitt eget liv. Precis som Adrian säger i serien “vad hjälper en anmälan från mig på en person som redan har 100 anmälningar? Varför ska jag ge ut information som kan vara livsfarlig för mig?”. Jag förstår dem eftersom kriminaliteten är mycket högre där och riskerna för ordningsvakterna större.

Har du eller någon annan blivit hotad?

– Som ordningsvakt blir du hotad till livet varje helg. Men de flesta är tomma hot.

Hot hör till vardagen

Renato berättar att det finns de som kan ta väldigt illa upp av att till exempel bli utslängda och därför ta reda på information om ordningsvakten.

De kanske kan ringa på natten och skicka hotmejl, men det hör till vardagen.

– Min kollega råkade ut för ett gäng som stod och väntade när han gick ut från krogen för att få reda på hans registernummer på bilen. De skickade sedan flera hotmeddelanden.

Vad gör man då?

– Har du varit länge i branschen kanske du tar det med en nypa salt och bara undviker att svara dem. Vill du inte göra det kan du gå till polisen, men med erfarenhet vet jag att den där anmälan inte är värd något.

Vad man gör beror såklart också på hur allvarliga hoten är.

– Går det till överdrift och du börjar se de här människorna på olika ställen kanske du måste ta det vidare. Men jag har aldrig anmält något, säger Renato.

Att bära väst är en billig livförsäkring

I serien använder alla dörrvakter utom en skyddsväst (och han får många frågor om sitt val). Västen skyddar mot knivhugg och är en billig livförsäkring.

Även här i Finland använder ordningsvakter ofta väst - men det är precis som i Sverige frivilligt.

Renato tycker västen är ett bra skydd, för du vet aldrig vad som kan hända. För bara någon vecka sedan var en av hans kollegor med om en situation där en man bar kniv.

– Min kollega gick emellan två personer utan att se att den ena hade kniv. Min kollega klarade sig med en annan person blev skadad.

Borde vara fler kvinnor i yrket

I serien får vi följa två män och två kvinnor under deras arbetspass, men majoriteten av ordningsvakterna är ändå män.

Renato skulle själv gärna anställa fler kvinnor.

– Min fru är ordningsvakt och jobbar så mycket hon kan. Det borde vara fler kvinnor i yrket.

Renato tycker att kvinnor har bättre koll, analyserar situationen och ingriper på ett annat sätt än män.

– Vi män är tyvärr rätt macho, medan kvinnor kommer in med en annan attityd. Som kille känns det nästan som att man skäms lite, det är en sorts mammaroll som dyker upp. Kommer det en kille emellan kan det sluta precis hur som helst när alla försöker vara tuffare än den andra.

I serien blir en gäst provocerad av att en kvinna säger åt honom vad han ska göra - har du sett liknande hända här?

– Jo, och då kommer vi in på en helt annan sak. Det är en sorts kulturkrock där. Vissa kan inte se att en kvinna kommer in och ska reda upp saker. Men där måste man se varje situation utifrån: Vad är det för en kund? Finns det risk att han inte kan ta att en kvinna kommer fram till honom?

Sexuella trakasserier vanligt

I serien pratas det en del om sexuella trakasserier på krogen, något som Renato också sett mycket av.

– Vi ser killar som tafsar på tjejer på krogen och i kön hela tiden. Våldtäkter hör som tur är inte till vardagen.

Renato har många gånger avlägsnat gäster från krogen på grund av sexuella trakasserier.

– Anser vi att det är lindrigt, exempelvis att någon försökt dansa med en tjej som inte vill, så kanske vi tar honom åt sidan och säger till. Övergår det till rent kroppslig kontakt som att tafsa eller liknande avlägsnar vi personen från platsen. Vill kvinnan göra en anmälan håller vi honom där tills polisen anlänt.

Man ska inte vara rädd för att berätta vad som hänt för ordningsvakterna. Det underlättar deras arbete.

– Om en person gör närmanden kan man först och främst själv säga till, men lyssnar personen inte kan man gå till ordningsvakterna. Då kan vi hålla koll på personen. Då vet vi också i framtiden hur personen kan bete sig på krogen.

Kan känna igen sig i bitterheten

Det finns en hel del saker i serien som är annorlunda mot Renatos arbetsvardag.

Samarbetet med polisen är en sak, och att öppet medge att man kanske väntar på bråk eller får en kick av att visa upp makt är en annan.

Det finns också saker Renato känner igen sig i, som till exempel en bitterhet vissa känner mot folk som gör fel.

– Jag tänker till exempel på Adrian som blev helt förkrossad när han öppnade toalettdörren och såg en äldre man förgripa sig på en ung kvinna. Han tog det väldigt hårt, och det kan jag också göra. Det har med det privata att göra. Man kanske har systrar eller döttrar … då är sådant väldigt jobbigt.

Vad stör du dig mest på i jobbet?

– Det är ganska många saker. Det som är vanligt nu är att folk dricker mindre på krogen och använder droger innan de kommer dit. Det märker man oftast när man står i dörren. Använder man droger kunde man hålla sig någon annanstans.

Det används också ofta falska identiteter och enligt Renatos erfarenhet är 16-åringar alldeles för unga för att vara på krogen.

– Men jag måste säga att jobbet också är väldigt roligt. Det är inte bara våld, droger och alkohol. Skulle det vara det skulle säkert mycket färre jobba med det här yrket.

Hur skulle en nattklubb utan ordningsvakter se ut?

– Jag tror inte någon skulle vilja gå på en sådan krog. Många stör sig på ordningsvakter och tycker de är provocerande, men man tänker inte på allt de gör för besökarna, säger Renato.

Covid-19 gör det svårt för branschen

Coronaviruset Covid-19 påverkar många företag, även de i säkerhetsbranschen. Eftersom ordningsvakterna är beroende av krogar och nattklubbar stod de helt utan arbete under våren.

– Vi har inte haft jobb alls. Det är kanske en bransch som myndigheterna inte riktigt tänkt på. Det har varit helt katastrofalt, säger Renato Mangs.

Klarar ni en eventuell andra våg?

– Nej absolut inte. Vi fick minimal hjälp, så fortsätter det som på våren måste vi nog bara stänga och göra något annat.

Har ni haft andra rutiner nu under sommaren?

– Vi försöker följa de restriktioner som kommer uppifrån, till exempel att inte släppa in mer folk än antalet sittplatser. Vi håller koll på att det finns handdesinfektionsmedel vid borden och att toaletterna hålls någorlunda rena. Men vi kan se att folk vill komma ut och att de vill ha kul. De har saknat det.

Skyddar ni er själva på något sätt?

– Handskar hör till standardutrustningen, men nu har vi också engångshandskar. Vi har hittills inte använt masker men nu har jag köpt in några lådor som jag ska dela ut.

Kommer folk ihåg att hålla avstånd?

– Nej, tyvärr inte.

Att krogarna bara har öppet till klockan tolv eller två, är det en bra grej?

– I början tyckte jag det var fel. Jag tänkte att folk ändå dricker lika mycket fastän krogarna stängs klockan tolv, men det är nog så att ju längre tid du har öppet desto fullare blir folk. När de sedan är på samma ställe slutar de tänka på att hålla avstånd. Risken att smittas ökar. De flesta saker som händer på en krog i form av bråk och så vidare händer under den sista timmen, mellan tre och fyra. Då har folk ingen koll längre.

Diskussion om artikeln