Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fiskaren Mikael Lindholm kan förlora ersättning för både ryssja och arbetskostnader: "Nog är det ju så orättvist det här rättsystemet som det bara kan vara"

Från 2020
Fiskaren Mikael Lindholm håvar in fångsten i en ryssja.
Bildtext Det är oklart om Mikael Lindholm kommer att få ersättning för sin förstörda laxryssja. Arkivbild.
Bild: Antro Valo / Yle

Segelbåten som sjönk på fiskaren Mikael Lindholms laxryssja för fem år sedan kan kosta honom 40 000 euro. Hovrätten friade båtägaren och ingen ersättning har betalats ut. Nu måste Lindholm välja om han vill fortsätta rättsprocessen.

Efter en redan långt utdragen rättsprocess står fiskaren Mikael Lindholm från Lovisa i valet och kvalet om han vill nöja sig med utgången av den dom som kan kosta honom 40 000 euro.

Senast den 24.8 måste Lindholm fatta beslut om han vill överklaga den friande dom som Helsingfors hovrätt gav när ärendet behandlades i juni.

Då friade hovrätten segelbåtens ägare från både straff och ersättningsskyldighet.

- Jag väntar på råd av en jurist om vad man kan göra. Jag förstod bara att åklagaren och Lokal-Tapiola lämnar det så här.

Fiskaren Mikael Lindholm i Lovisa
Bildtext Mikael Lindholm är arg över hur processen har vänts mot honom. Arkivbild.
Bild: Yle/Linnea de la Chapelle

Att ensam föra ärendet vidare upplever Lindholm som mycket svårt och troligen dyrt eftersom han inte känner till juridiken.

Han vet i alla fall, att om han försöker få det vidare till Högsta domstolen, så kommer processen att dra ut på tiden med många år.

- Jag vet faktiskt inte för tillfället vad man kan göra. Det är väl så att man bara få ta emot räkningen, fara till banken och betala den och så är det sillä sipuli, säger Lindholm.

Lindholm blir nu tvungen att betala cirka 20 000 euro i rättskostnader från i sommar. Skadorna som segelbåten förorsakade var också cirka 20 000 euro.

- Det blir då cirka 40 000 euro att kosta för mig för att av slumpen ha blivit utsatt för en sådan här grej. Och jag har ju inte ens väckt åtal, det är åklagaren som har fört det till rätten. Nog är det ju så orättvist det här rättsystemet som det bara kan vara.

Det är väl så att man bara få ta emot räkningen, fara till banken och betala den och så är det sillä sipuli

fiskaren Mikael Lindholm

Det här är händelserna i korthet:

I september 2015 sjönk en segelbåt utanför Boistö i Lovisa ovanpå Lindholms laxryssja. Östra Nylands tingsrätt dömde segelbåtens ägare till ett års villkorligt fängelse för försäkringsbedrägeri.

Ägaren skulle också betala över 85 000 euro i skadestånd åt sin före detta fru, försäkringsbolaget och Lindholm för ryssjan som skadats när segelbåten hade sjunkit på den.

Ägaren överklagade domen för försök till grovt bedrägeri och grov skadegörelse till Helsingfors hovrätt. I juni 2020 friade hovrätten ägaren från både straff och ersättningsskyldighet.

Enligt hovrätten kan händelseförloppet som beskrevs i åtalen inte betraktas som sannolikt i sådan mån att det inte kvarstod några rimliga tvivel om svarandens skuld.

Trots att det inte hade framkommit någon annan sannolik förklaring till hur båten hade sjunkit, var också andra händelseförlopp möjliga och detta fick inte läggas svaranden eller ägaren till last.

Ingen ersättning för skadorna

Lindholm har inte fått någon ersättning för skadorna som åsamkades ryssjan eller utebliven inkomst på grund av händelsen, varken av försäkringsbolaget eller av segelbåtens ägare.

- Inte har jag fått någon ersättning.

segelbåt bärgas
Bildtext Segelbåten som vägde 6 000 kg förstörde Lindholms laxryssja.
Bild: Mikael Lindholm

Lindholm vet inte hur försäkringsbolaget kommer att agera om hovrättens dom från i juni blir i kraft. Han önskar att försäkringsbolaget kommer emot.

- När det hände så tänkte jag att de skulle betala och sedan vänta på sin ersättning. Då sa dom att dom inte betalar någonting, att de vill se hur det här slutar.

Lindholm tolkar ändå situationen som så, att försäkringsbolaget borde betala en ersättning via segelbåtsägarens ansvarsförsäkring.

Ryssjan for i spillror

Efter incidenten reparerades den skadade ryssjan i fiskedugligt skick med nya material.

Fiskhuset i aluminium var trots allt så pass böjt att ryssjan bara kunde användas inomskärs under relativt lugna väderförhållanden.

Fiskare fångar lax med ryssja i Finska viken.
Bildtext Bara fiskhuset till en ryssja kostar flera tusen euro. Arkivbild.
Bild: Antro Valo / Yle

Lindholm hade i det skedet inte råd att köpa ett nytt fiskhus för 10 000 euro.

- Hösten 2018 for den till bara spillror. I november var det en hårdare storm. Där brast pontonhållaren och allt annat. Vi fick bogsera den under vattnet som sådan i land till Tallbacka och lyfta upp den med grävmaskin.

Diskussion om artikeln