Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sundom är bästa hemknuten i Svenskfinland!

Från 2020
En kvinna står vid toppen av en motionstrappa.
Bildtext Elisabeth Henriksson uppe på Öjberget i Sundom.
Bild: Yle/Pia Lagus

Nu är Svenska Yles sommartävling "Bästa hemknuten i Svenskfinland" avgjord. Lyssnarnas val föll på byn Sundom i Vasa.

1049 personer röstade i finalen, där tre finalister från var och en av de fem regionerna deltog. Sundom tog hem segern med 12,9 % av rösterna, 135 stycken.

Det var jämnt i täten: silvermedaljören Kristinestad, även den i Österbotten, fick bara sju röster färre än Sundom. På tredje plats hittar vi Snappertuna.

De regionala vinnarna var alltså Snappertuna i Västnyland, Liljendal i Östnyland, Skatudden i huvudstadsregionen och Dalsbruk i Åboland.

Grattis till alla som deltog i vår lekfulla tävling, samt tack till alla som varit med och röstat!

Sundom - De 1100 postlådornas by

Trevliga invånare, närheten till allt, den storslagna naturen, havet och det rika föreningslivet är bara några av de saker Sundom UF:s ordförande Elisabeth Henriksson lyfter fram när hon beskriver sin hemby.

- Det känns lite overkligt, men jag är jätteglad för hela byns skull, säger Elisabeth om utmärkelsen. Här är otroligt vackert, säger hon, där hon står uppe på Öjberget och blir intervjuad efter att omröstningen avgjorts.

Sundom är alltså en by som utgör en del av Vasa stad. Men hur många invånare bor det i "bästa hemknuten"?

- Jag kan svara på hur många infoblad vi brukar lägga ut från Sundom uf, svarar Elisabeth. Det är cirka 1100, så här bor 1100 postlådor!

Sundomborna är bra på att ställa till fester och evenemang. Den färska utmärkelsen måste förstås också firas, hur ska det gå till?

- Jag skulle ju vilja låta Sundomborna komma med förslag, så ordnar vi sen. Det blir lite knepigt med att hålla skyddsavstånd och sånt, men vi kunde ju hålla festen här uppe på Öjberget, säger Elisabeth Henriksson.

Byn där det bor 1100 postlådar är den bästa hemknuten i Svenskfinland

11:49

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln