Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personal på The Old Irish Pub i Vasa coronatestas – läkare bekymrad: "Juridiken sätter käppar i hjulet"

Från 2020
Uppdaterad 17.08.2020 21:44.
Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Bildtext Heikki Kaukoranta är ledande överläkare i Vasa stad. Han skulle gärna se kortare öppethållningstider i nattlivet just nu.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Ett halvdussin personer som jobbar i bardisken på The Old Irish Pub i Vasa kommer att genomgå coronatest. Orsaken är att man vill försäkra sig om att det inte är så att någon i personalen sprider corona för att den bär på viruset men är symptomfri.

Det uppger ledande överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad, efter att tre av helgens bekräftade coronafall i staden har spårats till puben och mer än 50 personer försatts i karantän för att få bukt med smittspridningen.

Under måndagseftermiddagen har hälsovårdsmyndigheterna diskuterat med arbetsledningen på puben om vilka åtgärder som bör vidtas.

- Vi har beslutat att testa personalen, det är viktigt att vi gör allt vi kan för att gå till botten med hur så många personer har kunnat få smittan under en och samma kväll på den här puben trots att de inte har hört till samma sällskap. Vi måste helt enkelt försäkra oss om att det inte är någon i personalen som är indexperson, säger Heikki Kaukoranta.

Hur många anställda är det som ska testas?

- Det är samtliga som har jobbat där, sex personer. Jag har diskuterat med arbetsledningen på puben och ännu i eftermiddag ska de här anställda komma överens med arbetshälsovården om testning.

Jobbar de här personerna på puben till exempel ikväll?

- Det vet jag inte. Vi har alltså kommit fram till att testa dem trots att ingen av dem uppvisar symptom. Det spelar heller ingen större roll, är du symptomfri så är du så att säga fit for work och kan komma till jobbet som normalt. Vi har ingen orsak att stänga av dem från arbetet.

Hur bekymrad är du över läget? Anser du att puben egentligen borde hålla stängt eller ha kortare öppethållningstider?

- Jag skulle gärna se kortare öppethållningstider. Och vi har diskussioner på gång med Regionförvaltningsverket. Det är så att juridiken sätter lite käppar i hjulet för oss.

Vill kunna fatta beslut lokalt

Frågan är enligt Kaukoranta om man kunde låta företagaren på Old Irish Pub fortsätta sin verksamhet utan att behöva lägga lapp på luckan, men ändå uppnå ett säkrare läge. Ett bra sätt vore exempelvis att tillfälligt ändra öppethållningstiderna så att krogen stänger vid midnatt istället för fem på morgonen.

Men det låter sig knappast göras, enligt Kaukoranta.

- Den jurist vid Regionförvaltningsverket som jag diskuterat med idag tror inte att det är möjligt. Regeringen har ju sagt att nu ska man kunna fatta fler beslut lokalt och regionalt, men defacto är det inte så lätt. I vårt fall skulle det behövas ministeriets hjälp.

Två ölstop Smithwick's stout på bardisk på Irland.
Bildtext Tre av de senaste bekräftade coronafallen i Vasa sjukvårdsdistrikt är kopplade till krogliv. De drabbade har besökt The Old Irish Pub i centrum av Vasa.
Bild: /All Over Press

Situationen är enligt Kaukoranta irriterande.

- Nu anser vi att det finns behov av ett regionalt beslut, men så saknar vi makten. Det tycker jag är tragiskt.

Regionförvaltningsverket: Situationen i Österbotten är inte så svår att det krävs regionala restriktioner

Några regionala restriktioner för Österbottens del är inte aktuella i det här läget. Det bekräftar Marko Pukkinen som är överdirektör på Regionförvaltningsverket för västra och inre Finland, dit även Österbotten hör.

Han har läst om de coronafall som bekräftats i Vasa och som har Old Irish Pub som gemensam nämnare.

Enligt Pukkinen kan ändå varken Regionalförvaltningsverket eller kommunen fatta beslut om att stänga en enskild restaurang på basen av en sådan här händelse. Däremot kan Regionförvaltningsverket fatta beslut om restriktioner exempelvis vad gäller hur många personer som får träffas i en region.

- I en region eller på ett område som innefattar många kommuner kan vi göra sådana restriktioner om vi anser att det framgångsrikt skulle få ner smittspridningen.

Hur dålig ska situationen bli för att man ska införa någon typ av regionala restriktioner?

- Det är svårt att på basen av dagsläget gissa sig till hur dålig situationen kan bli. Man kan jämföra med hurdan situationen varit i Nyland eller i Lappland på gränsen till Sverige, det vill säga betydligt sämre än vad det just nu är i Österbotten. Och det enda beslut om regionala restriktioner vi haft är då man inte kunde röra sig fritt över gränsen till Nyland.

En grupp står och tittar på ett band
Bildtext Regionförvaltningsverket kan exempelvis komma att fatta beslut om att åter sänka gränsen för hur stora folksamlingar som tillåts. Men ännu är läget i Österbotten inte sådant att det är aktuellt, uppger överdirektör Marko Pukkinen.
Bild: Tony Pohjolainen

Samtidigt är det enligt Pukkinen möjligt att regeringen öppnar upp för mer regionala restriktioner.

- Än så länge har vi inte fått sådana instruktioner från regeringen att vi skulle börja använda oss av betydligt mer regionala restriktioner. Vi väntar och ser.

Tror du att det i Österbotten kommer att införas några regionala restriktioner under den närmaste tiden?

- Det nuvarande sjukdomsläget ger inga sådana signaler även om vi nu har fått en del nya virusfall. Isåfall skulle vi i vår region göra annorlunda än vad man gör i resten av landet just nu. Men det är klart att om situationen blir värre vecka för vecka så kommer frågan att övervägas på nytt.

Yle Österbotten har även försökt nå The Old Irish Pub:s ägare för en kommentar, men inte fått svar.

Redigerad klockan 21:41 med ett förtydligande om att de som ska testas är personer som jobbat vid bardisken på The Old Irish Pub. Detta efter att läsare hört av sig och påpekat att fler än sex personer jobbar på puben om man även räknar in övrig personal.

Diskussion om artikeln