Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu börjar Borgå dela ut munskydd åt mindre bemedlade invånare - här hittar du utdelningsplatserna

Från 2020
Uppdaterad 18.08.2020 09:37.
Busspassagerare med munskydd.
Bildtext Borgå stad har reserverat flera tusen munskydd och fler beställs vid behov. Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Utdelningen av munskydd i tyg är gratis och inleds på fyra ställen på tisdag.

- Det tar lite tid att koordinera allt, men från och med imorgon, tisdag ska det gå att få ett munskydd vid behov, säger Ann-Sofie Silvennoinen, direktör för social- och hälsovården i Borgå.

Borgå stad har precis skickat ut ett pressmeddelande om utdelningen av munskydd. På en av innergårdarna i WSOY-huset står Ann-Sofie Silvennoinen och pustar ut i skarven mellan dagens alla möten.

- Jag tycker det är bra att vi delar ut munskydden, det viktiga är att tillräckligt många använder dem till exempel i bussen, säger hon.

Institutet för hälsa och välfärd gav i torsdags en rekommendation om munskydd bland annat i kollektivtrafiken och att personer i utsatt position får munskydden gratis.

- Vi följer nu THL:s rekommendation att dela ut till mindre bemedlade. Vi kommer inte att fråga någon om inkomster och ekonomi utan var och en för själv bedöma sin situation.

Ann-Sofie Silvennoinen
Bildtext - Också alla som jobbar för Borgå stad kommer den här veckan att förses med egna munskydd, säger Ann-Sofie Silvennoinen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stad delar ut två avgiftsfria tvättbara munskydd i tyg från och med tisdag på följande fyra ställen: Äppelbackens servicecenter, Familjecentret i Konstfabriken, WSOY-huset, vuxensocialarbetet och invandrartjänsterna samt i Gammelbacka allaktivitetshus.

- Man kan använda munskydden flera gånger och vi ger också ut direktiv för hur man ska använda dem och tvätta dem, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

Borgå stad har reserverat flera tusen munskydd och fler beställs vid behov.

- Alla har inte kommit som vi har beställt men vi har ett bra lager att komma igång med den här veckan, säger hon.

Om epidemiläget fortsätter utvärderas en eventuell extra utdelning, som det informeras skilt om.

Åttonde noll-dagen

Också alla som jobbar för Borgå stad kommer den här veckan att förses med egna munskydd.

Förutom det att utdelningen av munskydd nu inleds i Borgå är social- och hälsovårdsdirektören också nöjd över de senaste dagarnas förlopp på coronafronten.

På måndag noterades den åttonde noll-dagen, dvs åtta dygn utan ett enda bekräftat nytt coronafall i staden

Resurstillskottet för testning har burit frukt. På måndag kunde nästan alla personer testas samma dag som de ringde upp. Först på eftermiddagen anvisades testtider för nästa dag.

Sibbo och Lovisa utreder

Sibbo kommun utreder och planerar hur munskydden skulle kunna delas ut till mindre bemedlade invånare. Kommunen informerar så fort saken klarnar.

Även Lovisa utreder frågor om kostnader och praktiska arrangemang och informerar sina invånarna den här veckan.

“Det viktiga är att tillräckligt många använder munskydd” - Spela upp på Arenan