Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stad går i borgen för att stöda radhusbygge i Nagu

Från 2020
Turistkarta i Nagu
Bildtext Arkivbild. Pargas stadsstyrelse godkände ett förslag om att bevilja borgen till Väståbolands hyreshus ifall projektet om ett nytt radhus förverkligas i Nagu.
Bild: Yle/Adrian Perera

Tanken är att man ska få till stånd ett fastighetsaktiebolag som ska bygga ett radhus i Nagu centrum. Väståbolands hyreshus Ab har anhållit om att få lyfta ett lån eller beviljas en kommunal borgen för att teckna aktier i en eller två lägenheter i radhusbygget.

Pargas stadsstyrelse godkände på måndagens möte förslaget om att bevilja borgen på ett banklån på högst 300 000 euro, om det är så att projektet förverkligas. Väståbolands hyreshus är beredd att köpa en eller två lägenheter i radhuset för att på så sätt få igång och stöda bostadsprojektet.

- Man undersöker nu marknaden och hur stort intresse det finns och visar det sig att det finns ett stort intresse med sådana som är beredda att gå med så bildar man ett fastighetsaktiebolag och kör igång, säger Mikael Holmberg (SFP), ordförande för Pargas stadsstyrelse.

Väståbolands hyreshus Ab är ett dotterbolag till Pargas stad och ägs helt av staden. Enligt Holmberg är tanken bakom radhusbygget att underlätta och locka till inflyttning i skärgården.

- Det finns en viss efterfrågan på bostäder i Kyrkbacken i Nagu, så förhoppningsvis går det bra, säger han.

Ärendet kommer ännu att behandlas av stadsfullmäktige på mötet den 22 september.

Också Pargas skogar diskuterades flitigt

Under stadsstyrelsens möte på måndagen diskuterade man också bland annat att man borde göra en kartläggning och genomgång av stadens skogar, i synnerhet gällande sådana skogar som finns på bebyggt område.

- Det finns skogar som bedrivs enligt de vanliga skogsskötselmetoderna men sedan finns det en del skogar i närheten av olika centrum som det inte finns någon plan för, och det borde funderas på vad man borde göra med dem för att kunna utnyttja dem på bästa sätt – både miljömässigt och rekreationsmässigt, säger Holmberg.

Senast när man gör upp för nästa års budget ska saken tas i beaktande, och om man eventuellt ska reservera pengar för hanteringen av skogarna.

- Det kan tänkas att också församlingen skulle vara intresserad, för församlingen äger ganska mycket skog i Pargas. Och vad vi förstod har de lite samma tankar och problem gällande områden som man inte riktigt vet vad där finns, och därför skulle man ha ett behov av att gå igenom också dem, säger Holmberg.

Diskussion om artikeln