Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Quique Setién fick nu officiellt sparken från FC Barcelona – holländaren Ronald Koeman förväntas ta över

Från 2020
Quique Setién.
Bildtext Quique Setiéns sejour i Barcelona blev inte värst lång.
Bild: Manu Fernandez / EPA-EFE / All Over Press

I dagens fotbollsvärld är spelar- och tränarövergångar sällan värst väl bevarade hemligheter. Då FC Barcelona på måndagskvällen meddelade att Quique Setién fått sparken hade alla redan ställt in sig på namnet som kommer att ta över: Ronald Koeman.

Det stod i praktiken klart efter den förnedrande och historiskt stora 2-8-förlusten mot Bayern München – men nu är det också officiellt. Quique Setién har gjort sitt som chefstränare för storklubben FC Barcelona.

Setién tog över ansvaret i januari, efter att Ernesto Valverde fått gå. Setién skrev då på för två och ett halvt år som tränare.

Barca slutade ändå tvåa i La Liga – efter att laget tappat serieledningen under Setiéns kommando – och förlusten i Champions League var droppen som fick bägaren att rinna över hos klubbledningen.

Enligt klubbens pressmeddelande är dagens rockad den första i en serie av förändringar, som lagledningen kommit överens om med lagets nya tränare. Vem det är kommer officiellt att klarna inom de ”kommande dagarna”.

Koeman gör comeback?

Den allmänna gissningen är att Ronald Koeman är mannen som tar över ansvaret. Enligt bland andra The Guardian möttes Koeman med lagledningen på måndagen i den spanska storstaden för att diskutera detaljer.

Koeman, 57 år gammal, är för tillfället chefstränare för det holländska herrlandslaget. Enligt The Guardian innehåller hans kontrakt ändå en klausul som tillåter honom att gå över till just Barcelona.

Koeman spelade sammanlagt 192 matcher för den katalanska klubben mellan 1989 och 1995. Han var också assisterande tränare i klubben 1998-2000.

Den största frågan gällande Koemans kontrakt lär vara längden. Den nuvarande presidenten Josep Maria Bartomeu lämnar sin post i sommar och efterträdaren kan ha andra åsikter om klubbens framtid.

En av förhandsfavoriterna i ordförandevalet, Víctor Font, har redan offentligt sagt att han gärna ser att klubbikonen Xavi Hernández tar över som tränare.

Diskussion om artikeln