Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Michelle Obama: "Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det" - Demokraternas partikonvent har sparkat i gång

Från 2020
Michelle Obama: "Vi måste rösta på Joe Biden som om våra liv hängde på det" - Spela upp på Arenan

Demokraternas partikonvent inleddes i historiska tecken. Aldrig tidigare har ett partikonvent genomförts nästan helt och hållet virtuellt.

Både publik och konfettiregn saknades och ersattes av en två timmar lång tv-sändning med en mängd förhandsinspelade intervjuer och tal, som varvades med musikuppträdanden.

Programmet leddes av skådespelaren Eva Longoria.

Flera välkända och högprofilerade demokratiska politiker kom med tal och hälsningar, därtill också några republikaner som inför höstens presidentval bytt läger.

De huvudsakliga ämnena under kvällens konvent var coronapandemin, rasism och den ekonomiska krisen.

John Kasich talar på invigningen av Demokraternas virtuella partikonvention i USA 18.8.2020..
Bildtext Den tidigare republikansk guvernören i Ohio, John Kasich, är en av de mest prominenta republikaner som bytt läger. Han talade under Demokraternas partikonvent.
Bild: All Over Press

Michelle Obama: "Trump är fel president"

Kvällens mest emotsedda talare var tidigare presidentfrun Michelle Obama.

I ett förhandsinspelat tal levererade hon en bredsida mot Trump med hyllningar till Joe Biden.

Trumpkritiken handlade om presidentens bristande kompetens, oförmåga till empati och hantering av coronakrisen.

- Låt mig vara så tydlig och ärlig jag kan: Donald Trump är fel president för vårt land. Han har tagit sig vatten över huvudet, och förmår inte leva upp till tidens krav, sa Obama.

Hon påtalade den djupa kris som USA befinner sig i och anklagade Trump för att bara göra situationen värre, på mer än en front.

- Om ni vill sätta stopp för kaoset, så bör ni rösta på Joe Biden, som om det gällde era liv.

Obama nämnde inte vicepresident Kamala Harris, vilket väckte förundran efter hennes tal.

Det här berodde på att talet var inspelat redan innan Biden utnämnde Harris till vicepresidentkandidat för en vecka sedan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bernie Sanders: "Joe Biden kommer att göra slut på hatet och tudelningen i landet"

En annan av den första kvällens toppnamn var Vermontsenatorn Bernie Sanders, som under sin egen primärvalskampanj drabbade samman med Joe Biden flera gånger.

Sanders tog upp teman som blivit bekanta från hans politiska program, nämligen kampen mot klimatförändringen, en lagstadgad minimilön och en reform av rättsväsendet.

Sanders sa att Joe Biden är rätt man att befrämja flera mål som han själv talat om, även om duon haft sina politiska meningsskiljaktigheter, till exempel inom hälsovårdspolitiken.

- Det här valet handlar om att bevara vår demokrati. Under den här presidentperioden har det otänkbara blivit normalt, sa Sanders.

Bernie Sanders
Bildtext Bernie Sanders säger att Biden kommer att sätta stopp för särbehandlingen av vita, trakasserier mot immigranter, religiös intolerans och attacker mot kvinnor.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nedräkningen har börjat

Nu kan man säga att valrörelsen i USA sparkat igång på allvar inför presidentvalet i november.

Demokraternas partikonvent håller på i fyra dagar och avslutas på torsdag kväll, lokal tid, då Joe Biden formellt accepterar uppdraget som Demokraternas presidentkandidat.

Nästa vecka är det dags för Republikanernas partikonvent.

Diskussion om artikeln