Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lokala föreningar förlorar tusentals euro när Ekenäs höstmarknad ställs in

Från 2020
Ballonger med ett pariserhjul i bakgrunden.
Bildtext Höstmarknaden i Ekenäs har långa traditioner och har frånsett krigsåren har den ordnats varje år.
Bild: Yle/Veronica Montén

Föreningar, företag och näringsidkare går miste om en hel del inkomster i och med att Ekenäs höstmarknad ställs in.

I år blir det som bekant ingen Ekenäs höstmarknad med karameller och karuseller.

För de lokala idrottsföreningarna, bland dem Österby sportklubb och Ekenäs idrottsförening, som sålt bland annat grillkorv, våfflor och kaffe är det en hel del pengar som faller bort när höstmarknaden ställdes in.

- Den är klart ett av de största medelanskaffningsprojekten i vår förening och har varit det i över 20 år. Nog snackar vi minst 5 000 euro och kanske lite mer, så stora pengar för oss, säger Henrik Malmberg ordförande för Österby sportklubb, ÖSK.

Personporträtt på Henrik Malmberg
Bildtext Henrik Malmberg berättar att Österby sportklubbs andra viktiga inkomstkälla är bingon som har ordnats i drygt 50 år. På grund av coronapandemin har det inte ordnats söndagsbingon sedan mars i år. På måndagen (17.8) beslöt klubbens styrelse att bingon håller paus också i höst, eller åtminstone så länge coronaläget gör att det känns osäkert att starta upp verksamheten på nytt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

- Ett märkbart bortfall, mellan 3 000 och 5 000 euro, konstaterar också Peter Haglund, vd för EIF fotboll.

Känslomässigt ganska tungt

För yrkesfiskare Ove Lindqvist i Ekenäs skulle det varit 34:e året i rad som han och familjen skulle sålt fisk och fiskinläggningar på Ekenäs höstmarknad.

- Känslomässigt innebär det en massa. Jag är i den åldern att man inte borde jobba så mycket mer, men för sonen har det betydelse. Nog har det en viss ekonomisk betydelse också, säger Ove Lindqvist.

Den ekonomiska betydelsen, eller handeln, har ändå minskat under årens lopp, säger Lindqvist.

- Det bästa är att människor möts, ekonomiskt blir det inte så hemskt betungande fast marknaden inte blir av.

Torgförsäljning på Ekenäs torg.
Bildtext Torghandeln är en viktigare inkomstkälla än höstmarknaden säger fiskare Ove Lindqvist, som ändå kommer att sakna själva marknadsstämningen och att få träffa kunder som man ser bara en gång i året i samband med marknaden. Arkivbild från 2016.
Bild: Yle/Malin Valtonen

I år behöver familjen Lindqvist inte använda flera dagar till att lägga in fisk inför höstmarknaden.

- Det blir också lite mindre stress och oro över att man ska få allt sålt. Nog för att vi tillsvidare fått det, säger yrkesfiskare Ove Lindqvist.

Som yngre deltog Lindqvist i flera höst- och strömmingsmarknader, men på senare år har han endast sålt fisk på Ekenäs höstmarknad vid sidan av den vanliga torgförsäljningen.

- Man vet ju inte heller om det blir någon strömmingsmarknad i Helsingfors i år, i och med att coronaviruset verkar öka.

Inkomstbortfall också för staden

Det är Raseborgs stad som hyr ut marknadsplatser till hugade försäljare. En marknadsplats kostar 140 euro.

- Det finns omkring 350 platser och sedan har vi tivolit till. Det är lätt att räkna ut att det blir mellan 50 000 och 60 000 euro, säger Tom Rönnblad som ansvarar för uthyrningen på marknadsplan.

För en stad med stor budget är summan i sig inte kanske så väldigt stor, men nog märkbar, tillägger Rönnblad.

Porträttbild på Tom Rönnblad.
Bildtext Tom Rönnblad jobbar inte på Raseborgs stad, men han sköter uthyrningen av marknadsplatserna i Ekenäs. Samma uppgifter sköter han också i Borgå. I år faller de jobben bort för honom.
Bild: Yle

Det är inte bara uteblivna hyror som gör att det blir ett ekonomiskt bortfall i Raseborg, för dess företagare och invånare, konstaterar Rönnblad.

- Ekenäs höstmarknad besöks av över 30 000 personer på tre dagar. Det är klart att hälsan måste gå före och det handlar ju om riskhantering, men nog blir det en stor katastrof för de som jobbar i den här branschen.

Företag, föreningar och också Raseborgs stad går miste om stora pengar när Ekenäs höstmarknad ställs in

5:00

Lokala föreningar lider ekonomiskt av att Ekenäs höstmarknad ställs in

3:29