Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Problemen med hamnrenoveringen på Fagerö i Pyttis är inte förbi – båtägare kallar vågbrytaren för ett fiasko

Från 2020
Grävskopa på vågbrytare.
Bildtext Utvidningen av gästhamnen på Fagerö fördröjdes med över ett år på grund av diverse problem.
Bild: Yle / Katri Mannonen

Renoveringen av gästhamnen på Fagerö har råkat ut för en hel del motgångar, och i slutet av juli blev den äntligen klar. Men problemen tycks fortsätta.

Båtägare är nu missnöjda med vågbrytaren som förnyades i samband med renoveringen.

På sociala medier har vågbrytaren kallats misslyckad och beskrivits som ett fiasko.

Många båtägare har kommenterat att vågorna i hamnbassängen är så kraftiga att det inte går att sova i båtar som ligger förtöjda vid bryggan.

Enligt dem som kommenterat har en del av båtägarna tvingats sova vid grillplatsen, som har tak. Tidningen Karhulalainen har också skrivit om att grillplatserna ofta varit fyllda av sovande barn den här sommaren.

Det har varit en hel del problem i samband med utvidgningen av hamnen, vilket ledde till att arbetet blev försenat med mer än ett år.

I samband med arbetena utvidgades och muddrades hamnbassängen. Vågbrytaren flyttades och förstorades.

Vågbrytaren måste kanske modifieras

Pyttis kommun känner till problemen med vågbrytaren. Kommundirektör Jouni Eho besökte Fagerö under en byakväll förra veckan, och där kom frågan upp.

Enligt Eho är det möjligt att vågbrytaren modifieras. Tanken är reda ut frågan och eventuellt reservera pengar i nästa års investeringsbudget för att färdigställa vågbrytaren och fixa vattenpumpningen i hamnbassängen.

– Vi har ett ansvar och en skyldighet att sätta vågbrytaren i ett sådant skick att vi blir av med sådant som stör båtägare och turister, säger Eho.

Fagerö i Pyttis, vy ut över havet. Flera röda träbodar vid stranden och en båt vid en brygga.
Bildtext Fagerö är ett populärt turistmål.
Bild: Yle / Katri Mannonen

Kommunens arbetschef Iikka Voutilainen säger att man inte har hittat några fel i planeringen av vågbrytaren.

Voutilainen tror att en orsak till problemen är att de fem bryggor som ska installeras i hamnen ännu inte är där. De skulle eventuellt balansera hamnbassängen.

Enligt Voutilainen diskuterar kommunen nu saken med planeraren.

Ett alternativ är att se hur installeringen av bryggorna påverkar situationen. Ett andra alternativ skulle vara att vända vågbrytarens öppning österut.

– Åtgärderna är fortfarande på idéstadiet. Om problemet visar sig vara att hamnbassängen är för lång och att vinden orsakar vågorna, så försvinner problemet inte genom att flytta öppningen, säger Voutilainen.

Iikka Voutilainen har själv fått några e-postmeddelanden av Fageröbor med anledning av vågbrytarproblemen. Hamnchefen har också gett respons.

– En del båtar har farit därifrån på grund av att det gungar.

Arbetena försenades

Fagerö har länge varit populärt bland turister. Varje år har det varit mellan 1 200 och 1 300 båtövernattningar i gästhamnen. Mängden besökare har varit mycket större.

Båtägarna har länge väntat på fler båtplatser och frågade efter dem redan förra sommaren.

Utvidgningen av hamnen skulle ursprungligen bli klar redan i april i fjol, men arbetena försenades på grund av orsaker som hade att göra med den förra entreprenören.

Den nya entreprenören tog över i våras, efter att kommunen sa upp avtalet med den första entreprenören.

Flera tomma båtbryggor.
Bildtext Så här såg det ut i hamnen i Fagerö i juli, då renoveringen nästan var klar.
Bild: Yle / Katri Mannonen

Det att arbetena drog ut på tiden hann ändå leda till skador. Förra vintern gick två bryggor sönder eftersom vågbrytaren var för låg och smal för att kunna hålla tillbaka det stormiga havet.

Att reparera bryggorna kostade tiotusentals euro.

Renoveringen råkade dessutom ut för ett bakslag i mars i fjol, då en grävmaskin som höll på att riva den gamla vågbrytaren delvis sjönk ner i havet.

Till sist blev den efterlängtade utvidgningen av gästhamnen klar i slutet av juli.

Artikeln baserar sig på Suositun lomasaaren remonttipainajainen jatkuu – veneilijät haukkuivat aallonmurtajan fiaskoksi, osa joutunut nukkumaan grillikatoksessa skriven av Juulia Tillaeus. Artikeln är översatt av Fredrika Sundén.

På andra språk

Diskussion om artikeln