Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hästen lyssnar, umgås och behöver bestämda kommandon - ridterapi kan vara den svårt deprimerades enda räddning

Från 2020
En man och en häst på en äng.
Bildtext Ganska ofta förvånar sig människorna över hur stor påverkan terapihästen har, säger ridterapeut Jyrki Nikanne, här tillsammans med den finländska terapihästen Aku.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Ridterapi är en form av rehabilitering som ridterapeuten och hästen ger tillsammans. Ofta tar man till ridterapi när inga andra terapiformer har hjälpt.

I Lojo har sjukvårdsområdet erbjudit ridterapi sedan år 1997 vid den enda psykiatriska ridterapienheten inom den offentliga vården i Finland. Många har fått bestående hjälp, säger ridterapeut Jyrki Nikanne.

Det finns fyra terapeuter och terapihästar och det hålls ungefär trettio terapitimmar i veckan.

Bondgård med byggnader och hästar.
Bildtext Tidigare fanns ridterapin på Fagernäs sjukhus i Lojo. Men sedan åtta år tillbaka har den funnits här på Laxpojo gård i Lojo.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Ridterapi kallas också för hästunderstödd terapi.

En av terapeuterna är tvåspråkig och kan ge ridterapi också på svenska, berättar Nummelabon Jyrki Nikanne, som förutom ridterapeut också är psykolog.

Ridterapin ger verktyg för att hantera livet

Det finns ingen statistik på hur många som har fått bestående hjälp av den psykiatriska ridterapin. Jyrki Nikanne bedömer ändå att en ganska stor del av dem som har fått ridterapi bär med sig verktyg att hantera vardagslivet.

Den som kommer på ridterapi kan få hjälp att behandla svåra psykiatriska besvär som till exempel svår depression, ångest och trauma. Människor i alla åldrar kan få ridterapi.

Ofta tar man till ridterapi när inga andra terapiformer har hjälpt, enligt Nikanne.

För att hästen ska göra något, måste du vara ganska bestämd

Ridterapeut Jyrki Nikanne

En viktig sak inom ridterapin är att man får lära sig att vara bestämd. Det kan vara frågan om en människa som har varit snäll hela livet och är rädd för att hästen ska ogilla bestämdhet.

Att våga vara bestämd och berätta sina egna åsikter, kommer ganska naturligt via hästarna, förklarar Jyrki Nikanne.

- För att hästen ska göra något, måste du vara ganska bestämd. Via det här kan vi börja diskutera ifall patienten har upplevt att det inte är tillåtet att berätta om sina egna åsikter.

Men också milda känslor får man lära sig att visa hästen, säger Nikanne.

Hästarna är nyfikna och socialt aktiva

De viktigaste egenskaperna hos terapihästarna är att de är nyfikna och socialt aktiva, säger Jyrki Nikanne.

En man och tre hästar på en äng.
Bildtext Ridterapeut Jyrki Nikanne trivs mycket bra med sitt jobb på Laxpojo gård. Gården var under Gustav Vasas tid en stor kungsgård, vars fogde härskade över både Lojo och Vichtis.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Växelverkan mellan människan och hästen är det viktigaste inom ridterapin.

- En fördel är att hästen är ett flockdjur som i tusentals år har vant sig vid att vara tillsammans med människan, säger Nikanne.

Ridterapin hjälper till med att hantera relationer

Under första timmen får den som får ridterapi bekanta sig med hästarna och får själv välja terapihäst.

Nikanne tycker att det är intressant att se hur de avkopplande rörelser som hästen har påverkar den som rider.

De påverkar det autonoma nervsystemet som i sin tur påverkar både kroppen och psyket, säger ridterapeut Jyrki Nikanne.

En bondgård med betande hästar.
Bildtext HUS hyr in sig på Laxpojo gård, där det totalt finns omkring 50 hästar. Privatpersoner har sina hästar här, och här finns också en ridskola.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Medan vi står på ängen och pratar bestämmer två av hästarna sig för att ha en “kompis”-stund. De ställer sig emot varandra med huvudena invid varandra. Så börjar de lite nafsa på varandra med munnarna.

- Det här kan också vara en del av terapitimmen. Vi följer med vad hästarna gör och hur det kanske speglar människans egna relationer.

Nikanne minns hur en patient började prata om rädslan för att gå vidare i livet.

- Det var rörande att se. Vår gamla häst Pahe var på plats, och när patienten började prata kom de andra hästarna och ställde sig runt dem i en tät cirkel.

En brun häst tittar ut från båset.
Bildtext Terapihästen Pahe fick hjälpa många människor. Den var terapihäst i Lojo sedan starten 1997. Den avled år 2019, då den var 28 år gammal. Bilden är från 2018.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Aktivitet ger självförtroende

Längre fram under terapin kan också aktiva övningar göras, förklarar Nikanne.

- Då håller människan själv i tömmarna och det kan vara en ganska stor sak för att öka på självförtroendet.

Alla människor klarar inte av att bearbeta de egna känslorna enbart genom att prata.

För en person som på olika sätt har gått i lås, kan aktiviteten med hästen och terapeuten göra det möjligt att känna igen sina känslor och prata om dem, berättar Nikanne.

Det här är den enda enheten som erbjuder psykiatrisk ridterapi inom den offentliga sjukvården i hela landet. Det finns dessutom privata aktörer.

Den ridterapi som sjukvårdsdistriktet ordnar är avgiftsfri för patienten.

Vid hästinstitutet i Ypäjä utbildas ridterapeuter

Ridterapeut kan man bli vid en treårig utbildning vid hästinstitutet i Ypäjä i Egentliga Tavastland. Institutet ordnar det praktiska som behövs för utbildningen, medan föreningen Suomen Ratsastusterapeutit står för innehållet i utbildningen.

För att få studera till ridterapeut behöver man ha en utbildning inom hälsovården eller socialvården, eller en pedagogisk utbildning och två års arbetserfarenhet inom rehabilitering, god förmåga att sköta hästar och att rida samt godkänt lämplighetstest.

Utbildningen har funnits i Finland sedan år 1988 och är i en internationell jämförelse omfattande, enligt utbildningens anordnare.

Ridterapi ger hopp och mod vid depression

10:04

Diskussion om artikeln