Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Carljohan Eriksson redo att axla stor roll i allsvenska Mjällby efter konkurrentens avsked: ”Man litar på mig tills jag börjar slänga in bollarna i eget mål”

Från 2020
Uppdaterad 18.08.2020 16:27.
Carljohan Eriksson i orangefärgad speltröja räddar ett skott.
Bildtext Carljohan Eriksson representerar Mjällby i allsvenskan.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Bänkad under upptakten av allsvenskan, straffräddare mot Malmö och nu tillbaka i startelvan. Carljohan Eriksson har haft både toppar och motgångar under sommaren, men samtidigt har erfarenheten från HIFK gjort honom stark. Visst var det tufft men tävlingssituationer är inget nytt för mig, säger fotbollsmålvakten till Yle Sporten.

I Sverige drog ligasäsongen igång i mitten av juni och nu har man nått drygt halvvägs. Som väntat är det Malmö FF som toppar tabellen. Bland de som underpresterat finns framför allt storklubbarna AIK och IFK Göteborg som är indragna i bottenträsket.

För nykomlingen Mjällby, med den finlandssvenske målvakten Carljohan Eriksson, har det varit en bra sommar och laget ligger stadigt i mitten av tabellen.

Den lilla klubben från Blekinge imponerade i svenska cupen där man gick till semifinal, och i seriespelet har man tagit poäng i tio av sexton matcher och bland annat besegrat Hammarby, Häcken och AIK.

– Det kanske låter udda att säga men de flesta är nog bara halvnöjda med vår säsong. Vi ligger helt okej till i tabellen men många känner att vi kunde ha gjort det ännu bättre, och vi är inte supernöjda med vissa insatser.

– Tittar man på tabellen ligger vi där vår egen målsättning fanns, på det sättet har vi gjort det bra med tanke på att vi är nykomlingar och har en liten budget. Vi har ändå inte presterat över vår egen förväntan, säger Eriksson till Yle Sporten.

Vad känner du själv är realistiskt för er den här säsongen?

– Det realistiska skulle vara att hålla oss kvar där vi är nu. Vår målsättning är först och främst att etablera oss i allsvenskan. Det gäller att hålla avståndet till bottenlagen och försöka haka på de i toppen.

– Det kanske inte är realistiskt att utmana Malmö, Norrköping och Elfsborg. Med en topprestation kan vi kanske ta en placering på den bättre halvan i tabellen, säger Eriksson.

Serietabellen i Allsvenskan
LagMatcherVinsterOavgjordaFörlusterMålskillnadPoäng
Malmö FF16105133-1535
IF Elfsborg1687129-2231
Djurgårdens IF1692525-1529
IFK Norrköping1684435-2328
BK Häcken1676329-1727
IK Sirius1667329-2625
Hammarby IF1666420-2024
Mjällby AIF1655620-2520
Östersunds FK1646614-1818
Varbergs BoIS1645723-2517
Örebro SK1645715-2117
IFK Göteborg1629518-2515
AIK1635814-2414
Falkenbergs FF1627718-2613
Kalmar FF1634917-2513
Helsingborgs IF1627715-2713

Bänkad efter två omgångar

Eriksson var förstemålvakt i Mjällby förra säsongen och bidrog starkt till att laget steg upp till allsvenskan. Han startade också i säsongens två första ligamatcher men sedan tog Marko Johansson, som spelade på lån från Malmö, över mellan stolparna.

– Jag hoppades naturligtvis på mer speltid i början av säsongen, men tränaren sa hela tiden att det var öppen konkurrens. Spelar laget bra med den ena målvakten, så får han troligen stå lite mer.

– Det var bra för laget att vi gjorde bra prestationer då han stod, och samtidigt tråkigt för mig att det skedde då jag inte vaktade målet. Jag fick vänta till matchen mot AIK (omgång 13) för att få min första seger i allsvenskan, säger Eriksson.

Vad det mentalt tufft att bli bänkad eller hur reagerade du på tiden då Johansson fick spela?

– Visst var det tufft men tävlingssituationer är inget nytt för mig, det påminde ganska mycket om hur det såg ut i HIFK med Mika Johansson och Tomi Maanoja. Där alternerade vi beroende på motstånd och form, säger Eriksson.

Johansson spelade åtta matcher i allsvenskan men trivdes inte i Mjällby, och valde att åka tillbaka till Malmö för en knapp månad sedan. Då fick Eriksson förtroendet igen och har nu stått i fem raka matcher.

– Det var säkert svårare för honom som var inlånad och tänkte att han skulle få spela i varje match. Han var ju här för att spela, samtidigt som jag tänkte att jag har varit med och tagit upp laget till allsvenskan så jag vill ju spela.

– Vi hade en öppen relation och jag vet ganska bra om hans motiveringar att flytta tillbaka. Malmö behövde också en målvakt i fall något skulle hända med Johan Dahlin, säger Eriksson.

Förutom Eriksson finns nu också 18-årige Noel Törnqvist i truppen, men Mjällby är på jakt på ytterligare en målvakt innan transferfönstret stänger.

Har du fått några löften om att det är dig som man satsar på nu under resten av säsongen?

– Det är svårt att få löften, men tanken är att man ska försöka hitta någon som kan vara backup. Mjällby planerar att jag tillhör startelvan tills jag motbevisar det. Tränaren sa något i stil med att man litar på mig tills jag börjar slänga in bollarna i eget mål.

– Det var ett trevligt besked att få. Kommer det sen in någon ny målvakt med bättre kvalitet än väntat så blir det konkurrens igen, säger Eriksson.

Ny tränare och ny spelstil

När Mjällby tog steget upp till allsvenskan var det Milos Milojevic som tränade klubben, men när parterna skulle omförhandla kontraktet kunde man inte komma överens. Milojevic lämnade klubben och Marcus Lantz tog över.

– I fjol skulle vi hålla i bollen, spela ut från backlinjen och bryta ner motståndarna. Nu är det mycket mer tydligt att vi ligger lågt i försvaret och prioriterar kontringar i mer eller mindre alla matcher.

– Tränare har olika filosofier och då får man anpassa sig. Visst är det en helt annorlunda fotboll än vad vi spelade i fjol men det har gett bra resultat, säger Eriksson.

Har det varit en stor omställning för dig att gå från superettan till allsvenskan?

– Det är stor skillnad på nivåerna men för en målvakt blir det nästan lättare. Spelarna har bättre kvalitet men på ett udda sätt blir hela spelflödet mer förutsägbart. Man ser vilka alternativ spelare har och det är lättare att se vad de kommer att välja.

– Att kvaliteten är högre gör det svårare, men det blir inte udda moment där en spelare står fel och så öppnas en yta som inte borde finnas. Målvaktsspelet förändras inte så mycket beroende på nivå, det är främst lagets spelstil som förändras och där har jag till exempel ett mindre ansvar i speluppbyggnaden, säger Eriksson.

I Sverige har man ännu inte öppnat upp för någon större mängd åskådare på fotbollsarenorna. Förra veckan ändrade svenska fotbollsförbundet sina rekommendationer så att föreningar får ta in 50 personer på matcher men det gäller främst i de lägre serierna.

I damallsvenskan har dock några lag valt att öppna för en publik på 50 personer, men i herrallsvenskan är det fortfarande tomt på läktarna.

– På ett sätt är det ganska konstigt, man måste ladda upp på ett annat sätt då man inte får energi från publiken, men när matchen sen börjar glömmer man det snabbt. Det blir också lättare att kommunicera med backlinjen men samtidigt saknar man den där extra tändningen.

– Det finns både positiva och negativa sidor men nog skulle jag ju helst spela framför publik. Men det är saker som jag inte har kontroll över och jag litar på de som fattar besluten. Det är bara att anpassa sig, säger Eriksson.

Mjällbyspelare firar ett mål.
Bildtext Mjällby har spelat alla sina matcher inför tomma läktare.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

AIK har underpresterat

I den senaste omgången räddade Eriksson en straff då laget spelade oavgjort, 2–2, mot Malmö FF, precis som han också gjorde då lagen möttes i semifinalen i svenska cupen tidigare i sommar.

Mjällby och Eriksson såg ändå till att skåningarnas åtta matcher långa segersvit tog slut. Malmö ligger där Eriksson hade förväntat sig i tabellen men han är mer förundrad över hur Stockholmsklubbarna Hammarby och AIK spelat i år.

– Hammarby har inte alls öst på med många mål i år som man gjorde i fjol. Det har förvånat mig. Elfsborg har gjort det jättebra och det är kul för Leo Väisäinen som spelat bra och fått mycket ansvar.

– AIK är det lag som underpresterat mest och där är det lite synd för Saku Ylätupa. AIK har en nivå som inte tillhör bottenstriden, men när man har det jobbigt en längre period blir det svårt att bryta den trenden. Jag har ändå svårt att se att de ska ligga på samma placering i november, säger Eriksson.

Ni besegrade AIK för några veckor sedan. Kändes det då som att ni mötte ett lag i kris?

– Det kändes nog faktiskt som att det är något som inte fungerar. För att vara en stor klubb så spelade de ingen storklubbsfotboll. De kändes väldigt försiktiga och deras spelsätt hade en aura av att man inte ska förlora den här matchen.

– Jag vet själv hur det känns att vara i den situationen, det liknar det vi hade i HIFK 2017. Det är en svår sits att vara i. Det är en ond cirkel som matar sig själv till slut. Man kände av att de inte mår bra, säger Eriksson.

Asper den stora målvakten i Mjällby

Trots att det bara bor drygt 17 000 i Sölvesborg och runt 1 500 i Hällevik där Mjällby spelar sina matcher så har klubben genom åren fostrat några riktigt stora spelare.

Bland annat Christian Wilhelmsson, Tobias Linderoth, Marcus Ekenberg och Mattias Asper är för evigt förknippade med klubben, och till en viss del hänger också den här skuggan kvar över klubben anser Eriksson.

– Till en viss del hänger det kvar. Mycket av det som någon gång varit i klubben lever nog kvar än, och många ansikten är kvar som var här för 10 till 20 år sedan. Det finns en tydlig trend att sådana som växt upp i Mjällby också kommer att leva vidare i klubben.

– De behöver nödvändigtvis inte vara stora spelare, även om klubben har fostrat många sådana. Många känner att Mjällby är deras klubb och vill jobba vidare.

Känner du själv någon press att leva upp till den status som Asper hade under sin karriär?

– Nej, inte egentligen. Jag tycker lite att det är omöjligt att leva upp till någon som är uppvuxen i klubben. Hade jag till exempel stannat i HJK tills nu så hade jag nog känt mer press att föra vidare Ville Walléns arv.

– Visst blir man jämförd med Mattias Asper som är den stora målvakten i Mjällby, men jag känner ingen press. Jag är från Helsingfors och kom hit från Jönköping och det är lite annat än den resa som han gjorde i klubben, säger Eriksson.

Fem snabba frågor om allsvenskan:

Vilken är den bästa arenan att spela på i Sverige?

– Jag har ännu inte spelat på Friends Arena så det ska bli intressant. Vi har också jättebra gräs här på Strandvallen men samtidigt gillar jag stora arenor med stängda hörn. Den läckraste har nog varit Malmös hemmaarena, den var riktigt fin och en perfekt fotbollsarena.

Vem är den bästa utespelaren i allsvenskan?

– Det finns många med riktigt bra kvalitet men jag måste nog säga Anders Christiansen i Malmö. Han har gjort det svårt för oss och man ser en skillnad när han är på planen och inte. Sen har man fått in Ola Toivonen som fortfarande håller hög kvalitet.

Den bästa målvakten, om du inte får välja dig själv eller någon i ditt lag?

– Isak Pettersson (IFK Norrköping), jag gillar hans spelstil. Han är en komplett målvakt även om han är lite kortare än de flesta på den här nivån. Pettersson och Johan Dahlin (Malmö) är de två som jag rankar högst.

Vilket lag vinner allsvenskan?

– Jag måste nog säga Malmö. De har höjt sig från de första matcherna. De har gått nio raka utan förlust men vi lyckades bryta deras segersvit. Fortsätter man på samma sätt så blir Malmö svåra att utmana. De enda som kanske kan utmana är Elfsborg och IFK Norrköping.

Du har räddat några straffar mot Malmö i sommar, vilket lag eller vilken spelare vill du rädda nästa straff mot?

– Jag vet inte om det finns någon specifik spelare, det hade ju varit kul om Zlatan skulle komma och spela för Hammarby. Då skulle jag naturligtvis välja hans straff. Men det ser ju inte ut att bli av åtminstone i år.

– Helst en straffräddning i ett avgörande läge i en match som har betydelse.

Diskussion om artikeln