Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS värvade tvåfaldig juniorvärldsmästarmålvakt: "En av Finlands mest lovande målvakter"

Från 2020
Uppdaterad 18.08.2020 14:32.
Finland firar segern över Kanada.
Bildtext Ukko-Pekka Luukkonen är juniorvärldsmästare.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Ishockeyligalaget TPS har skrivit ett lånekontrakt med målvakten Ukko-Pekka Luukkonen. Den 21-årige Luukkonen kommer närmast från Nordamerika där han spelade i AHL och i ECHL.

Ukko-Pekka Luukkonen anslöt sig till Åboklubbens träningsring på tisdagen. TPS fick behov av en målvakt när det klarnade att lagets förste keeper Rasmus Tirronens skada i övre delen av kroppen kräver operation och en rehabilitering på uppemot en och en halv månad.

Ligan ska enligt planerna köra i gång den 1 oktober. TPS första match är inprickad i Björneborg mot Ässät den 2 oktober.

Luukkonens NHL-rättigheter ägs av Buffalo Sabres och hans lånekontrakt gäller under den tid som Tirronen är borta. Efter att Tirronen igen är i spelskick utvärderar TPS behovet av Luukkonen på nytt.

Ukko-Pekka Luukkonen tas emot med öppna armar av TPS-ledningen.

– Luukkonen är säkert en av Finlands mest lovande målvakter. Han är en modern och stor målvakt vars klart uttalade mål är att spela i NHL. Vi är glada att Ukko-Pekka valde TPS och jag tror att vi kan erbjuda honom optimala förhållanden att utvecklas som spelare, säger TPS spelarkoordinator Tomi Kallio på klubbens webbplats.

Den 193 centimeter långe och 89 kilogram tunge Luukkonen draftades år 2017 av Buffalo Sabres. Han var klubbens andra val och totalt den 54:e spelaren som draftades det året.

Tills vidare har Luukkonen inte fått spela i NHL, han har hittills spelat i farmligan AHL samt i ECHL.

Luukkonen har blivit juniorvärldsmästare såväl med Finlands U20-landslag som med U18-landslaget. I ligan har han bara spelat en match, för HPK säsongen 2017–2018.

Diskussion om artikeln