Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Vehviläinen: Ledamöterna väljer själva om de vill använda munskydd i riksdagshuset

Från 2020
Anu Vehviläinen - En kvinna med kortklippt grått hår och svarta runda glasögon. Hon sitter i riksdagens plenisal iförd en blå marimekkoklänning.
Bildtext Talman Anu Vehviläinen höll presskonferens om hur coronaviruset påverkar riksdagens arbete under hösten.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens coronagrupp samlades under tisdagen för att diskutera hur riksdagen ska fortsätta jobba under hösten. Fortsättningsvis rekommenderas distansarbete, men när det kommer till munskydd får ledamöterna välja själva.

Coronagruppen fattar inte beslut, utan hör specialister och diskuterar hur riksdagen borde gå till väga.

Under våren har ledamöterna och personalen i riksdagshuset uppmanats att jobba på distans så mycket som möjligt. Dessutom har ledamöterna undvikit resor utomlands och riksdagshuset har varit stängd för besökare.

Enligt talman Anu Vehviläinen (Centern) fortsätter man från och med den första september att jobba på samma sätt som under våren.

- De senaste veckorna visar att vi inte vunnit coronaviruset än, men antalet nya fall är på låg nivå, sa Vehviläinen.

Ingen rekommendation gällande munskydd i nuläget

Riksdagsgrupperna får själva bestämma ifall ledamöterna måste använda munskydd då de inte kan jobba på distans.

I riksdagshuset kommer maskerna däremot inte bli obligatoriska, eftersom säkerhetsavstånden är lätta att hålla, enligt Vehviläinen.

Dom som måste komma på plats ska få munskydd som kan användas om man till exempel tvingas åka kollektivt till jobbet.

Begränsningarna i plenisalen slopas?

Vehviläinen vill också väcka diskussion gällande arbetet i plenisalen. För att trygga säkerhetsavstånden har man under våren tillåtit endast 50 riksdagsledamöter på plats samtidigt.

- Arbetet i plenisalen ger den finländska demokratin synlighet och ger ledamöterna en möjlighet att visa vad de jobbar för. Finländarna vill följa med debatterna, och därför är det viktigt att diskutera ifall vi borde slopa regeln om 50 personer i salen, förklarar Vehviläinen.

Innan deltagarantalet begränsas vill Vehviläinen ändå att saken diskuteras tillsammans med riksdagsgrupperna och hälsovårdsmyndigheterna.

Enligt Vehviläinen går distansomröstningar inte att ordnas i nuläget.

- Vi har inte slopat tanken, men vi måste ännu utreda hur det tekniskt skulle vara möjligt att ordna en sådan omröstning. Datasäkerhetsaspekten måste till exempel ses över ordentligt.

Diskussion om artikeln