Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här kan västnylänningarna hämta gratis munskydd - mindre bemedlade får dem av kommunen

Från 2020
engångsmunskydd, nycklar och telefon
Bildtext Munskydd, nycklar, telefon... listan på saker att ha med under ärenden växer.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Myndigheterna rekommenderar att munskydd ska användas i kollektivtrafik och på platser där det inte går att hålla avstånd. Här kan du läsa var de västnyländska kommunerna delar ut gratis munskydd till mindre bemedlade.

I augusti kom beskedet: finländarna ska börja använda munskydd. Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att medborgarna använder munskydd i vissa situationer för att skydda andra människor. Att använda munskydd är ett sätt att förebygga spridningen av coronaviruset.

Rekommendationen gäller för sjukvårdsdistrikt där fall av coronasmitta påträffats under de 14 senaste dagarna. Det innebär att västnylänningarna nu ska tänka på att skaffa egna munskydd.

Skydden ska betalas av finländarna själva, men kommunerna måste se till att mindre bemedlade personer och personer i extra utsatt position får dem gratis.

I praktiken får alla som upplever att de inte har råd att köpa nödvändiga munskydd hämta sådana gratis hos sin kommun.

Här har vi samlat information från de västnyländska kommunerna om var du kan hämta ett gratis munskydd.

Raseborg

I Raseborg får mindre bemedlade munskydd via staden. Studerande och skolelever över 15 år får munskydd via sin egen skola. Rekommendationen att använda munskydd gäller över 15-åringar.

Munskydd av tyg (tre stycken per person) delas ut via vuxensocialarbete från och med onsdagen den 19 augusti på följande ställen:

  • Ekenäs, Vuxensocialarbete/kansli Torpet, Raseborgsvägen 37 alla vardagar kl. 09.00-12.00
  • Karis, Elin Kurksgatan 11 Torsdagar kl. 14.00-16.00
  • Pojo, Mariavägen 18 Fredagar kl. 09.00-11.00

Staden påminner om att du ska vara symtomfri när du hämtar dina munskydd.

Lojo

Lojo stad har från och med tisdagen den 18 augusti börjat dela ut munskydd vid Lojo huvudbibliotek, Karstuvägen 3.

Skydd ska också delas ut på andra platser i Lojo, mera information är på kommande på stadens webbplats och Facebook-sida.

Till en början delar Lojo stad ut ett paket munskydd som innehåller 10 tvättbara skydd per hushåll.

På tisdag finns bara ett begränsat antal munskydd att få, och staden påminner om att skydden främst är avsedda för dem som har ett akut behov.

De munskydd som Lojo stad delar ut är avsedda för de Lojobor som har det svårt ekonomiskt och som inte har möjlighet att skaffa dem själva. När man hämtar munskydd behöver man inte reda ut sin ekonomiska situation eller identitet.

Hangö

Hangö stad kommer att dela ut gratis munskydd till invånare torsdag 20 augusti och fredag 21 augusti vid Hangö gatumission på Gentoftegatan 8 klockan 10 till 12.

Följande vecka delas munskydden ut vid Socialservicecentralens infodisk på Vinkelgatan 12 enligt deras öppethållningstider, måndag till torsdag klockan 9 till 12.

Munskydden är tänkta för mindre bemedlade men staden frågar inte efter invånarnas inkomster, berättar stadens informatör Nina Näsänen.

Ingå

I Ingå uppmanar kommunen invånarna att följa de nationella rekommendationerna gällande munskydd.

Utgångspunkten är att man betalar skydden själv, men mindre bemedlade Ingåbor och personer i extra utsatt position kan få dem gratis av kommunen.

De som uppelver att de behöver få sitt ansiktsskydd av kommunen kan hämta dem på Ingå hälsovårdscentral vardagar mellan klockan 12 och 16.

Sjundeå

I Sjundeå delar kommunen ut tvättbara munskydd i tyg. De ska tvättas i 90 grader och kan användas många gånger.

Munskydden, som är tänkta för mindre bemedlade och Sjundeåbor i sårbar situation, delas ut på Sjundeå hälsostation från och med onsdagen den 19 augusti, vardagar klockan 14 till 15. Tre munskydd per person delas ut.

Så här använder du munskydd rätt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln