Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen har fört sena förhandingar om Skopjeflyg och gränsstängningar - utlovar information klockan 8 på morgonen

Från 2020
Uppdaterad 19.08.2020 05:31.
Timo Harakka ute i solskenet framför Ständerhuset.
Bildtext Kommunikationsminister Timo Harakka vill stoppa smittflygen från Skopje.
Bild: Lehtikuva

Regeringen har förhandlat till sent in på natten om gränsfrågor för att förhindra coronasmittan, bland annat frågan om att stoppa flyg från Skopje i Nordmakedonien. En presskonferens hålls onsdag morgon klockan 8, vi direktsänder den.

Regeringens förhandlingar inleddes på tisdag eftermiddag och gällde eventuella nya restriktioner och rekommendationer kring resandet och gränserna. Samtidigt fick ministrarna en rapport om det färska smittläget.

En utlovad presskonferens på tisdag kväll uppsköts till onsdag morgon klockan 8.00. Då ska inrikesminister Maria Ohisalo och kommunikationsminister Timo Harakka redogöra för tisdagens överläggningar och beslut.

Man kommer att kunna följa presskonferensen via Yle Arenan.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) meddelade på måndagen att han tänker ta upp frågan om att avbryta flygen mellan Åbo och Skopje i Nordmakedonien. Det bekräftade han vid ankomsten till Ständerhuset på tisdag eftermiddag.

Det verkar som om Transport- och kommunikationsverket kan fatta ett beslut tillsammans med Social- och hälsovårdsministeriet om att avbryta flygningarna från Skopje. Det blir en fråga för tjänstemännen och kan ske inom en vecka, enligt Timo Harakka.

Anna-Maja Henriksson anländer till Ständerhuset iförd solglasögon.
Bildtext Anna-Maja Henriksson anländer till Ständerhuset.
Bild: Lehtikuva

"Finland har redan nu de strängaste reglerna"

Justitieminister Anna-Maja Henrikson (SFP) efterlyste mer information om frågan, när hon anlände till Ständerhuset. Hon hoppades i alla fall att nya begränsningar inte blir det "nya normala".

- Det är bra att man har fått tag på så många av de smittade och har kunnat sätta dem i karantän. Men det är mycket anmärkningsvärda åtgärder, sa Anna-Maja Henriksson om tvångstestningarna och karantänen vid flygfältet i Åbo, och det eventuella flygstoppet.

Henriksson vill avvakta med tilläggsåtgärder. Finland har redan nu de strängaste reglerna i hela EU, trots det goda smittläget.

- Då måste man också beakta följder av tilläggsåtgärder eller en återgång till strängare regler. Det kan ha konsekvenser för vårt land, våra invånare och för dem som jobbar i Finland. Henriksson efterlyste konsekvensanalys före nya beslut.

Åbo efterlyser strängare åtgärder

Under det senaste dygnet har det registrerats 24 nya fall av covid-19 i Finland. På de tre senaste flygen från Skopje till Åbo har man funnit smittade personer. Ett nytt flyg anlände på tisdag kväll. Alla passagerare testades på Åbo flygfält.

Bland annat Åbos stadsdirektör Minna Arve (Saml) har krävt en "omfattande lösning" på problemet med människor som kommer från länder där coronaläget är väldigt dåligt.

Arve vill ha mer än att bara avbryta en flygförbindelse. Ifall flygförbindelsen bryts måste personerna som kommer till Finland ändå testas och sättas i karantän.

Marin håller distans

Statsminister Sanna Marin (SDP) deltog i och ledde regeringens förhandlingar på distans. Hon meddelade på tisdag morgon på Twitter att hon har luftvägssymptom och skulle genomgå ett coronavirustest.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer vid ministrarnas ankomst till mötet, och efter kl 23 när mötet fortsättningsvis pågick.