Hariri-tribunalen friade Syrien och Hizbollah för mordet på ex-premiärminister år 2005 – den huvudmisstänkte dömdes i sin frånvaro
Åklagaren lyckades inte lägga fram bindande bevis mot vare sig Syrien eller Hizbollah, som har misstänkts för att ha legat bakom morden på Libanons ex-premiärminister Rafik Hariri och 21 andra personer. Den huvudmisstänkte, en medlem av Hizbollah, dömdes däremot för mord av en internationell FN-stödd tribunal i Haag.
Den sunnimuslimska miljardären och tidigare premiärministern Rafik Hariri och 21 andra personer dödades år 2005 i en bombattack mitt i Beirut.
Den massiva bomben lämnade en djup krater efter sig och utlöste en våg av chock och protester, som slutligen ledde till att Syrien drog bort sina styrkor från Libanon.
Misstankarna riktades genast mot Syrien och dess bundsförvant, den shiamuslimska rörelsen Hizbollah som betraktade Hariri som sin svurna fiende, eftersom han hade hade så goda relationer till Saudiarabien, USA och andra länder i väst.
Nu har en internationell tribunal, som stöds av FN, slutfört sitt arbete och kommit fram till att Hizbollah och Syrien nog kan ha haft motiv att mörda Hariri men att inga bevis kopplar dem till mordet.
Huvudmisstänkt dömdes för mord, terrorism
Domstolen kom däremot fram till att den huvudmisstänkte Merhi Ayyash var medlem av Hizbollah och att bevisen räcker till för att döma honom för mord och terroristisk verksamhet.
Ayyash och fyra andra män åtalades i sin frånvaro, men en av männen har redan avlidit. De övriga tre medåtalade friades.
Det är inte känt var de fyra männen nu befinner sig, men Hizbollah har redan tidigare meddelat att man inte godkänner domsluten och inte kommer att utlämna männen.
Åklagarnas tyngsta bevisning mot de misstänkta, som har nekat all skuld, var data från mobiltelefoner som gärningsmännen tros ha använt för att planera och genomföra dådet.
Enligt domstolen räckte inte detta som bevisning mot Hizbollah eller Syrien. Dna-spår har visat att explosionen som krävde Hariris liv utfördes av en manlig självmordsbombare som inte har identifierats.
Hariris son Saad Hariri, också han tidigare premiärminister i Libanon, sa att han accepterar domen.
- För första gången i Libanons långa historia av politiska lönnmord får libaneser veta sanningen, sa Saad Hariri, som närvarade i salen då domen förkunnades.
Domsluten skulle förkunnas för nästan två veckor sedan, den 9 augusti, men de sköts fram till i dag efter den väldiga explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti.
Källor: Reuters, AP
Artikeln har uppdaterats med uppgiften om att de övriga medåtalade friades och med en kommentar av Saad Hariri.