Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KalPa lånar från Florida – Eetu Luostarinen är den åttonde spelaren med NHL-kontrakt som inleder säsongen i Finland

Från 2020
Eetu Luostarinen blev snabbt uppkallad till NHL.
Bildtext Eetu Luostarinen fick under säsongen spela åtta NHL-matcher i Carolinas tröja.
Bild: Allan Dranberg/Icon Sportswire/AOP

Hockeyvärldsmästaren och NHL-spelaren Eetu Luostarinen återvänder till KalPa. Kontraktet är i kraft till och med november och det handlar om ett lån från Florida. Säsongen i Nordamerika förväntas först köra i gång i slutet av året och därför har många finländare med NHL-kontrakt valt att inleda säsongen på hemmaplan.

FM-ligaklubben KalPa meddelar på sin webbplats att man är överens om ett lånekontrakt med NHL-klubben Florida beträffande anfallsspelaren Eetu Luostarinen.

– Det är givet att vi alltid är intresserade av toppspelare. Nu tog vi vara på chansen, säger KalPas sportchef Anssi Laine.

Kontraktet gäller till och med slutet av november och orsaken till lånet är att det inte kommer att spelas NHL-hockey före det. Det är tänkt att FM-ligan ska kunna köra i gång i början av oktober.

– Jag behövde inte lång betänketid då jag hörde om möjligheten att få dra på KalPas tröja. Det har gått ett halvår sedan den senaste matchen så jag väntar på att få spela. Förhoppningsvis kör FM-ligan i gång enligt plan, säger Luostarinen.

Sedan tidigare står det klart att Montrealbacken Otto Leskinen återvänder till KalPa på ett lånekontrakt som gäller tillsvidare.

Ingick i spelaraffär

Våren 2019 var Eetu Luostarinen en del av det VM-lag som sensationellt vann guld i Bratislava. Han skadades i VM och gjorde bara fyra matcher, men trots det premierades han med ett NHL-kontrakt efter turneringen.

Trots att 21-åringen fick en del av sommaren förstörd på grund av knäskadan knep han en NHL-plats i Carolinas anfallsbesättning i november. Det blev totalt åtta matcher och en assist innan han i slutet av månaden skickades ned till farmarligan AHL.

I slutet av februari ingick Luostarinen i en spelaraffär där han tillsammans med Erik Haula, Lucas Wallmark och Chase Priskie flyttade till Florida. Vincent Trocheck gick åt motsatt håll och landade alltså i Carolina.

Det hann inte bli några NHL-matcher i Florida innan säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

Åtta lånekontrakt

Det är inte bara Luostarinen som återvänder till FM-ligan på lånekontrakt. Hittills har även sju andra spelare med NHL-kontrakt kommit fram till en liknande lösning och de lär bli fler.

SpelareNHL-klubbLigaklubb
Lukas DostalAnaheimIlves
Matias MaccelliArizonaIlves
Arttu RuotsalainenBuffaloIlves
Otto LeskinenMontrealKalPa
Eetu LuostarinenFloridaKalPa
Ville HeinolaWinnipegLukko
Ukko-Pekka LuukkonenBuffaloTPS
Markus NiemeläinenEdmontonÄssät

TPS har kommit överens med San Jose om att låna anfallaren Timur Ibragimov. Det handlar ändå om ett lån för hela säsongen. Därför kommer ryssen inte att åka till Nordamerika om NHL-säsongen drar igång.

Diskussion om artikeln