Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Postverket i USA skjuter fram nedskärningar över valet efter kritik

Från 2020
En person ritar tre skyltar med slagord.
Bildtext Demonstranter i Washington DC förberedde sig i lördags för att protesterna mot de planerade nedskärningarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s postverk meddelar att man kommer att lägga ett antal planerade nedskärningar på is tills efter presidentvalet i november. Beskedet kommer efter den politiska storm som blossat upp runt landets postväsen.

Postverket i USA har de senaste veckorna hamnat i fokus för en politisk strid, efter ledningens planer på att genomföra nedskärningar i verksamheten inför höstens presidentval.

Särskilt demokraterna i USA har uttryckt sin oro över att postverkets förutsättningar att hantera miljontals poströster kan komma att äventyras.

För några dagar sedan meddelade postverket att man inte kan garantera att alla valsedlar hinner levereras.

Tiotals brevlådor samlades på en parkeringsplats.
Bildtext Postens ledning har fått kritik bland annat för bortplockade brevlådor och sorteringsmaskiner, nedskärningar i övertidsersättningar och för mindre anslag. De här brevlådorna var samlade utanför ett postkontor i New York i måndags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera delstater hotat med åtal

Generaldirektören för US Postal Service, Louis DeJoy, meddelade på tisdagen att flera av nedskärningarna skjuts fram till efter valet.

- För att undvika ens en misstanke om att åtgärderna kan påverka poströstandet skjuter jag upp dem tills efter valet, sa DeJoy.

Meddelandet kommer efter att fler än 20 delstater hotat med att stämma posten i syfte att stoppa nedskärningarna.

Trump ifrågasätter poströstandet

Demokraterna har antytt politiska motiv bakom planerna eftersom DeJoy är en anhängare till den sittande republikanska presidenten Donald Trump.

President Donald Trump har meddelat att han inte vill ge någon stödfinansiering till posten inför valet.

Han har upprepade gånger kritiserat poströstandet som metod och påstått att utbredd poströstning leder till valfusk. Det finns inga belägg för påståendet och redan i dag används poströstning som huvudsaklig röstningsmetod i fem delstater medan ett tjugotal åtminstone i någon utsträckning har poströstning.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln