Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malis president avgick efter att ha gripits av upproriska soldater - omvärlden fördömer kuppen och varnar för sanktioner

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 13:12.
Kapinoivat sotilaat ajoivat aukion läpi Malin pääkaupungissa Bamakossa.
Bildtext Demonstranter jublade på tisdagen i huvudstaden Bamako då upproriska soldater var på väg att gripa presidenten och premiärministern.
Bild: AFP

Malis president Ibrahim Boubacar Keïta har avgått efter att militären grep både honom och premiärminister Boubou Cissé. Keïta säger att han avgår för att undvika blodspillan medan omvärlden varnar kuppmakarna för att ta makten i egna händer.

Keïta och Cissé greps av upproriska soldater som trängde sig in i presidentens residens igår eftermiddag. En stor folkmassa jublade på gatorna då soldaterna var på väg att gripa presidenten och premiärministern.

Keïta verkade lugn och samlad då han höll ett direktsänt tal i tv efter midnatt. Han sade att han har upplöst parlamentet och regeringen och att han inte hade något annat alternativ än att avgå.

- Har jag egentligen något val, då vissa element i vår militär har beslutat att gripa in. Jag måste ge efter eftersom jag inte vill ha blodspillan, sa Keita som nu hålls i husarrest på okänd ort.

Det är oklart om han fortfarande hålls kvar i en militärbas i huvudstaden Bamako.

Kuppmakarna lovar att genomföra en politisk förändring och nyval "inom en rimlig tid."

Militärofficerare som har bildat vad de kallar "Den nationella kommittén för folkets räddning", beslöt att ta ansvaret inför folket och historien", konstaterade vice stabschefen för flygvapnet Ismael Wague i ett tal i tv på onsdag morgon.

Karta över Afrika med landet Mali.

Omvärlden varnar

Det kommer knappast att tillfredsställa omvärlden som har reagerat kraftigt och fördömt kuppmakarna. De västafrikanska ländernas samarbetsorganisation Ecowas förbereder sanktioner mot kuppmakarna.

Ecowas säger att grannländerna kommer att stänga landgränserna och stoppa alla flyg från och till Mali. Ecowas, som har 15 medlemmar, kommer också att frysa Malis medlemskap i organisationen.

- Ecowas har med stor oro noterat att kuppmakare i Mali har gripit makten, säger länderna i ett gemensamt uttalande.

USA, Frankrike och EU varnade också kuppmakarna för att gripa makten, medan FN:s generalsekreterare Antonio Guterres krävde att Keïta friges omedelbart utan villkor.

Regeringen försökte ännu igår lösa den långvariga politiska krisen i landet med försonliga meddelanden till militären, men förgäves.

Ibrahim Boubacar Keita i vit tunika och hatt.
Bildtext Malis president Boubacar Keïta anklagas för korruption och vanstyre.
Bild: AFP / Lehtikuva

5 juni-rörelsen

Keïtas administration har skakat hela sommaren på grund av massiva protester mot korruption, vanstyre och presidentens auktoritära styre. Protesterna började den 5 juni och oppositionen har därför fått namnet 5 juni-rörelsen.

Konflikten tillspetsades förra månaden då minst elva personer dödades i politiska oroligheter.

Mali har också skakats av jihadistattacker i de norra delarna av landet och presidentens oförmåga att få kontroll över säkerhetsläget irriterar både civila och soldater.

Islamistupproret började år 2012 och nu är stora delar av landet utom regeringens kontroll.

Ingen lätt lösning på den politiska krisen är heller i sikte. Ecowas föreslog förra månaden att man skulle bilda en samlingsregering under Keïtas ledning, men oppositionen avvisade förslaget på rak arm.

Boubacar Keïta kom till makten i ett demokratiskt presidentval år 2013 och han återvaldes till sin post fem år senare.

Källor: AFP, Reuters