Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket att fira i Vasa svenska församling i höst: "kyrkan är ganska fullbokad"

Från 2020
Kyrkoherde Mikael Forlsund från Vasa svenska församling.
Bild: Yle/Anna Wikman

Efter en förhållandevis lugn vår och försommar är det mycket som ska firas i Vasa församling. Många vigslar och dop ordnas nu och församlingens alla konfirmationer hålls i september.

Kyrkoherde Mikael Forslund berättar att Vasa svenska församling har sju grupper som har varit på konfirmationsläger i sommar.

- Vanligtvis brukar brukar de ha sin konfirmation genast efter lägret, men nu har vi flyttat alla konfirmationer till september och en del hålls också på lördag. Så kyrkan är ganska fullbokad för att vi ska få konfirmationerna genomförda.

Forslund berättar att en del dop hölls i början av sommaren, men bara med den närmaste familjen närvarande.

- Större bröllop var det nog många som valde att skjuta fram till hösten och en del ville vänta och se hur läget utvecklades. En del bokade ny tid på hösten och en del valde att skjuta upp bröllopet till nästa år.

September populär månad

Enligt Forslund har säsongen för bröllop förskjutits de senaste åren. Nu gifter sig fler i slutet av sommaren i stället för i början.

- September har blivit en vanlig vigselmånad, speciellt i år när många vigslar har blivit framflyttade. Nu har vi vigslar inbokade också i oktober.

Trefaldighetskyrkan i Vasa 14.8.2015
Bild: Yle/Jussi Laine

För att hålla avståndet mellan besökarna i kyrkan har man satt rep vid varannan bänkrad och hand desinfektionsmedel finns utplacerat i kyrkan.

- Jag skulle nog säga att folk vågar komma. Vi har ganska normalt med gudstjänstbesökare en vanlig söndag så här sommartid.

Ganska normal höst

Inför hösten planerar man att verksamheten ska se ganska normal ut.

- I dagens läge vet vi inte hur det kommer att bli. Men vi har planerat att våra grupper ska köra igång under hösten

Redan innan coronapandemin orsakade begränsningar i samhället hade församlingen under hösten planerat in två speciella evenemang.

Det första är en dopmorgon som ordnas den 19 september.

- Då kan man komma hit till kyrkan och döpa sitt barn och sen ordnas det en gemensam fest med kaffe och tårta.

Den 10 oktober ordnas en vigselnatt då brudpar vigs varje halvtimme.

- 10.10.20, det är ett bra datum att komma ihåg.

Diskussion om artikeln