Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det krisade sig för många nya företag då coronaviruset slog till - men Östnyland har ännu inte sett konkurser

Från 2020
En medelålders man står framför en svart vägg. På väggen står det med vit text Posintra framtidskraft.
Bildtext Utvecklingschef Peter Backman vid Posintra säger att företagarstöden varit till hjälp under coronakrisen men att många fler kunde ansöka om ekonomiskt stöd.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hur går det för de östnyländska företagen med tanke på coronaepidemin och restriktionerna som inte verkar få något slut?

Vid det östnyländska utvecklingsbolaget Posintra - som hjälper lokala företag med bland annat tillväxt och företagsrådgivning - känner man mer än väl till dagsläget.

Det var knepigt för många företag i våras men läget blev aningen bättre under sommaren. Nu kan man åter ana en viss försiktighet i både samhälle och företagsvärld.

- Naturligtvis har epidemin försämrat många branscher och försiktigheten börjar åter synas i restauranger och på andra platser. Trots det har de östnyländska företagen klarat situationen någorlunda väl. Inga konkurser har vi till exempel sett, säger Posintras utvecklingschef Peter Backman.

Stora stödpengar har betalats till företag i Borgå

Backman följer noga med hur de startande företagen klarar sig i och med att han är involverad i nyföretagarrådgivningen.

- Många nya företag har råkat i kris i och med att kunderna försvann då man just hade startat verksamhet. Företagarstöd och stöd från Business Finland har trots allt varit till hjälp, säger Backman.

Enligt Backman har det till företag enbart i Borgå betalats 9,3 miljoner euro i stödpengar.

- Vi följer upp situationen och kollar nu bland annat vilka utvecklingsåtgärder företagen behöver göra och vad de kommer att resultera i, säger Backman.

Fler skulle ansöka om ekonomiskt stöd

Vi frågar också Peter Backman om det finns branscher som är speciellt illa ute om coronaläget förvärras under hösten.

- Det är nog liknande branscher som hade problem i våras. Speciellt små serviceföretag och restauranger kommer att lida, vilket återspeglar sig i transport och logistik. Jag hoppas och tror i alla fall att de riksomfattande åtgärderna för att försöka hålla samhället öppet gör att vi undviker de stora problem som dök upp i våras, säger Backman.

Många företag har inte ansökt om stödpengar över huvud taget trots att det skulle finnas pengar att få. Har systemet varit för svårt för de lokala företagarna?

- Delvis kan det vara så. Delvis kan det också vara så att budskapet om stödet inte har nått företagen. Det var en olycklig tid att öppna en ny form av stöd mitt under sommaren, säger Backman.

Därför har Posintra nu en “kampanj” på gång där man försöker uppmana företag med möjlighet att få understöd att ansöka om det.

Ansökningstiden för stödet pågår fram till den sista augusti.

Posintras utvecklingschef Peter Backman: "Företagare känner inte till att det finns stöd att få"

6:06

Diskussion om artikeln