Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler offer för människohandel söker hjälp – under coronatiden är många rädda för att mista både jobb och uppehållstillstånd

Från 2020
Kvinna sitter på en stol i ett rum.
Bildtext Pia Marttila vid Brottsofferjouren säger att många brottsoffer helst träffas ansikte mot ansikte.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

I coronatider har Brottsofferjouren svårare att nå ut till nya offer för människohandel. Hjälpen är ändå viktig just nu då många har blivit av med arbetet. Att ändra ett heltidsjobb till ett nollkontrakt kan innebära att personen inte får stanna i Finland.

Coronavåren var besvärlig för människor som utsätts för människohandel eller lever i omständigheter som motsvarar människohandel.

De som söker hjälp behöver ofta få träffa Brottsofferjourens personal ansikte mot ansikte. Det säger Pia Marttila, koordinerande specialsakkunnig inom enheten för stödinsatser för människohandelsoffer vid Brottsofferjouren.

– Typiskt för människohandel är att offret kontrolleras av någon. Om man är under den kontrollen, eller redan har kommit ut och bor med någon som man inte kan lita på, så kan det vara att man inte har någon trygg plats att prata.

– Många är också rädda att prata i telefon med en person som de aldrig har träffat.

Så telefon- eller videosamtal kan vara svåra eller omöjliga att förverkliga. Under våren, då det på grund av coronaepidemin inte var möjligt att träffas fysiskt, blev det här ett problem.

Brottsofferjouren valde att erbjuda fysiska träffar med säkerhetsavstånd och ansiktsskydd.

– Blir det en liknande situation så måste vi igen gå in för att inte träffas fysiskt, för vår och våra klienters säkerhet. Men när det verkligen är nödvändigt träffas vi ändå.

Årligen fler klienter

När samhället var mest stängt fick Brottsofferjourens enhet för människohandelsbrott en ny klient i veckan.

Senare på sommaren kontaktades Brottsofferjouren av 70-80 nya offer för människohandel i veckan.

Från år 2014 till år 2019 stiger kurvan från 15 i starten till 311 i slutet.

Årligen hjälper Brottsofferjouren 300 klienter. De senaste åren har ökningen varit kraftig.

De flesta som söker hjälp finns i Södra Finland och har irakisk, nepalesisk, finländsk eller bangladeshisk nationalitet.

Uppehållstillstånd beroende av arbetskontrakt

I och med coronasituationen var människor som aldrig varit i kontakt med Fpa eller socialtjänster plötsligt tvungna att söka bidrag.

Språkmuren och oerfarenheten gjorde det svårt för många att söka stöd.

– Det är jättesvårt att hjälpa någon helt utan språkkunskaper att fylla i ett formulär som de inte förstår via telefon. Då måste man ses ansikte mot ansikte.

Många utländska arbetare är rädda för att bli av med jobbet, eftersom det leder till att man blir av med uppehållstillståndet. Flera av Brottsaofferjourens klienternas uppehållstillstånd är beroende av deras arbete, eller att deras familjs uppehållstillstånd varit beroende av jobbet.

– Det var en massa arbetsgivare som genast försökte få heltidskontrakt ändrade till ett nolltimmarskontrakt.

Kokki raastaa juustoa lk kädet
Bildtext Offer för människohandel kan tvingas jobba till exempel i en restaurang utan skälig ersättning. Illustrationsbild.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Enligt Marttila använde en del arbetsgivare coronatiden till sin fördel för att bli av med jobbiga arbetare.

– Arbetsgivarna kunde utnyttja situationen till att bli av med sådana arbetstagare som börjat prata om att de inte är nöjda med omständigheterna på arbetsplatsen, att de vill ha lön och arbetstider enligt finsk lag.

– Vi gjorde ganska snabbt infoblad om vad som är okej under coronatiden och vad som inte är okej, och uppmuntrade våra klienter att inte underteckna nya kontrakt.

Om arbetstagarna skriver under nollkontrakt räcker det inte till fortsatt uppehållstillstånd.

Det arbetsrelaterade utnyttjandet av utländska personer förekommer främst i restaurang- och städbranschen, men också inom bland annat lantbruks- och byggnadsbranschen.

Inställda rättegångar skapar oro

Brottofferjouren är oroad över att människors rättsskydd inte förverkligas.

Coronatiden ledde också till att rättegångar ställdes in. I värsta fall kunde gärningsmannen släppas fri.

– Det här kan leda till att gärningsmannen lämnar landet, vilket leder till att våra klienter till slut inte får ersättning eller bara en del av ersättningen som de skulle ha fått.

Många former av människohandel

Marttilas enhet jobbar med människor som blivit offer för människohandel eller liknande.

Marttila beskriver människohandel som att man utnyttjar en människa och kontrollerar den personen. Man får personen att gå med på omständigheter som hen annars inte skulle gå med på.

– Människor kan jobba i förhållanden utan lön eller med väldigt låg lön, de har långa dagar, saknar fritid och är över huvud taget beroende av arbetsgivaren. Den enda information de får om hur samhället fungerar kommer via arbetsgivaren.

Kvinna håller i sina glasögon och ett tomt formulär.
Bildtext Brottsofferjouren råder sina klienter att inte underteckna nollkontrakt fastän arbetsgivaren på grund av corona vill ändra en heltidsanställning till något annat.
Bild: Mostphotos

Man är rädda att ta sig ut ur situationen för att arbetsgivaren hotar eller utpressar dem.

– Det kan vara så att en arbetsgivare idkar utpressning genom att hitta på skulder, i stil med "nu är du skyldig mig 25000 euro för att du kom till Finland".

– Offren tror ofta att arbetsgivaren har jättemycket makt och kan inverka på beslut om uppehållstillstånds, hur polisen ställer sig till dem, om de kan få hjälp av myndigheterna eller liknande.

Marttila önskar att myndigheter såsom migrationsverket och Folkpensionsanstalten är flexibla i undantagstider.

– Det här är övergående. Om en människa arbetat heltid här så kommer hen antagligen att fortsätta göra det när situationen normaliseras.

"Man hittar där man tittar"

I Finland handlar de fall av människohandel som kommer myndigheterna till känna till stor del om bristfälliga arbetsförhållanden.

Därutöver finns många former av människohandel. Brottsofferjouren framförde på dagen för människohandel i slutet av juli att man i Finland har problem med att identifiera alla former av utnyttjande.

Det finns till exempel klienter som blir sexuellt utnyttjade eller tvingade till tvångsäktenskap.

Det finns också människor som blir tvingade att begå brott, till exempel stölder och narkotikabrott.

– Man hittar där man tittar. I Sverige upptäcker man inte lika mycket arbetsplatsexploatering som här. Här hos oss har det kommit fram fler fall och så har man förstått hur det fungerar.

I Sverige har myndigheterna däremot större kunskap om hur människor tas in i landet, tvång till tiggeri och sexuellt utnyttjande jämfört med Finland.

Diskussion om artikeln