Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagsaktuella Ida Kuoppala funderade på att stanna i Finland, men är på väg tillbaka till universitetshockeyn i USA: "De sade att det blir en säsong"

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 12:48.
Ida Kuoppala vann FM-guld med Esbo Blues våren 2019.
Bildtext Ida Kuoppala tog FM-guld med Blues 2019.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I mars stängde skolan, University of Maine, på grund av coronan och Ida Kuoppala tog sitt pick och pack och flyttade hem till föräldrarna i Pedersöre. Efter fem månader i Finland hoppas hon kunna fortsätta spela i universitetsserien i USA och etablera sig i Damlejonen.

Beskedet att skolan stänger kom bara några dagar före vårlovet, mitt under pågående säsong.

– Vi hade spelat semifinalen och bara några dagar efter det började man höra lite rykten om att skolan kommer att stänga, berättar Kuoppala.

När all idrott inhiberades och universitetet gick in för distansstudier fanns det ingen orsak att stanna kvar.

Lagets poängdrottning hann samla 33 poäng på 35 matcher (19+14=33) innan säsongen tog slut.

Det blir en säsong, men ingen vet när den börjar

Den tredje september hade Kuoppala flygbiljetter tillbaka till USA. Beslutet att återvända till University of Maine och klubbkompisarna i NCAA-laget Maine Blackbears hängde sist och slutligen på löftet om att det blir en hockeysäsong i universitetsserien.

Men sedan kom det fram att några personer på campus hade smittats av coronaviruset och efter en diskussion med tränaren valde Kuoppala att ännu avvakta. När seriestarten blir är ännu oklart, men senast då ska Kuoppala vara tillbaka i Maine.

– I fjol började vi i oktober, det senaste jag har hört att det blir i november, eller så kan det skjutas upp till januari.

Kuoppala medger att ovissheten känns lite jobbig, men hon väljer att se det positiva i situationen.

– Man har sagt att det blir en säsong, så det är positivt. Att inte hela säsongen blir inställd. Men annars är det bara att fortsätta träna och jobba på tills saker klarnar.

Landslagets chefstränare Pasi Mustonen säger att de Nordamerikanska universiteten har lite olika linje. Endel universitet vill att spelarna återvänder till studieorten i höst, medan andra tillåter studier på distans.

Kuoppalas landslagskollega, backen Sini Karjalainen, får antagligen stanna i Finland.

Ligalaget hörde av sig

Före flytten till USA spelade Kuoppala i den inhemska ligan. Först i Sport och sedan i Blues, där hon tog FM-guld 2019 och utsågs till lagets värdefullaste spelare.

Just nu är alltså Kuoppala på väg till USA, men skulle läget förändras drastiskt vet hon att det åtminstone finns intresse för hennes tjänster i den inhemska ligan.

– Ett lag hörde av sig i början av sommaren, säger Kuoppala, men vill inte gå närmare in på vilket.

Någonting säger det ändå om hennes vilja att fortsätta studierna och hockeyn i USA, att hon inte ens har utrett ifall stipendiet skulle tillåta spel ett tag någon annanstans.

"Fotboll är min andra sport"

Kuoppala har liksom många andra lagidrottare fått träna en hel del mer på egen hand än vad de har varit vana vid. Landslagets fysiktränare Saija Määttä har försett henne med träningsprogram och enligt det har hon tränat hela sommaren.

Men fem månader är en lång tid och Kuoppala har också fått draghjälp av bland annat MUIK:s målvaktstränare Jan-Peter Lassila, som hon har tränat med 1-2 gånger i veckan.

Och så har det blivit en hel del fotboll i division två-laget Esse IK. Resultatmässigt har säsongen gått sådär, två segrar på sju matcher.

– Men fotboll är min andra sport och mest spelar jag för att jag trivs så bra i laget. Vi har jätteroligt tillsammans, säger Kuoppala. Och så är det en bra motvikt till annan träning.

På is har hon varit några gånger med IFK Lepplax U19-lag och med Sports damer. Och så med landslaget förstås.

På läger med Damlejonen igen nästa vecka

Ida Kuoppala hör till den gruppen av unga spelare som kämpar om att etablera sig i landslaget. I truppen som tog det historiska VM-silvret i hemma-VM 2019 rymdes hon inte med.

Den här sommaren har hon kallats till tre läger och det nästa börjar den 24 augusti. Att få träna tillsammans med andra har varit extra viktigt i sommar.

– Efter en vecka på läger har man igen mer motivation att träna på egen hand, säger Kuoppala.

Själv säger hon också att träningen både i USA och nu hemma på egen hand har gett resultat.

– Jag är i bättre form än vad jag någonsin har varit. Men visst finns det saker att förbättra.

Enligt Damlejonlotsen Pasi Mustonen behöver Kuoppala få upp konditionen för att orka spela flera matcher i en turnering.

– Han är ganska rakt på sak och säger vad som behöver förbättras, säger Kuoppala.

Reserestriktioner satte käppar i hjulet för toppspelarna

I truppen som samlas i Vierumäki nästa vecka saknas många tunga namn. Regeringens reserestriktioner gjorde det omöjligt ta med spelare från Sverige, berättar Mustonen

– Vi funderade ett tag på om de kunde anses vara yrkesutövare och på så sätt slippa karantänen, berättar Mustonen. Men vi valde att ta det säkra före det osäkra.

Det betyder att namn som Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen och Michelle Karvinen inte finns med. Kuoppala tror ändå att lägret kommer att hålla en bra nivå, trots att nyckelspelarna saknas.

– Vi har ändå några rutinerade spelare och de som kommer in som inte har varit med så mycket är säkert taggade att visa vad de går för, nu när de får chansen.

Damlejonens lägertrupp 24-28 augusti

Målvakter:
Räisänen Meeri
Ranne Tiina, KalPa
Keisala Anni, Ilves

Backar:
Karppinen Aino, RoKi
Rantala Sanni, Team Kuortane
Viitasuo Ella, Kiekko-Espoo
Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo
Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo
Karjalainen Sini, Univ. of Vermont USA
Parkkonen Krista, HIFK
Allinen Heli, Kärpät

Anfallare:
Yrjänen Kiira, Team Kuortane
Holopainen Elisa, KalPa
Pirttijärvi Jenna, RoKi
Kaila Jenna, Team Kuortane
Kaitala Anniina, HPK
Nilsson Matilda, KalPa
Vesa Emilia, Kiekko-Espoo
Kuoppala Ida, Univ. Of Maine USA
Liikala Julia, HPK
Sundelin Sofianna, Team Kuortane
Tervonen Nea, Team Kuortane
Niskanen Tanja, KalPa
Tapani Susanna, TPS

Artikeln och rubriken uppdaterad 24.8 kl. 12.48 efter att Ida Kuoppala bestämt sig för att stanna i Finland för stunden. Ursprungligen stod det att Kuoppala skulle återvända redan i september, men hon fattade senare beslutet att fortfarande avvakta på grund av coronavirusläget i Maine.

Diskussion om artikeln