Nu är det klart hur många som får jobba kvar på Raseborgs sjukhus - kan bli uppsägningar om sjukskötare inte vill ta jobb i Esbo eller Lojo
Personalen vid Raseborgs sjukhus fick vänta över sommaren och grubbla på semestern hur det skulle bli med jobben i höst. Just när allt skulle vara klart fick de vänta lite till.
Den här veckan går telefonerna heta vid Raseborgs sjukhus. Vårdpersonalen ska få veta om de får stanna kvar på sjukhuset, eller omplaceras vid någon annan av HUS enheter.
- Alla berörda fick i går e-post om att vi nu börjar ringa runt. Den processen är på hälft, och jag hoppas vi hinner nå alla inom denna vecka, säger sjukhudsdirektör Gabriela Erroll.
138 vårdanställda får stanna kvar på Raseborgs sjukhus
Raseborgs sjukhus har i dag 152 vårdanställda. Av dem kan sjukhuset i framtiden erbjuda arbete åt 138 personer.
I siffran är läkarna inte medräknade, eftersom de är anställda av Hucs olika enheter.
De som inte får stanna på Raseborgs sjukhus erbjuds jobb på HUS andra enheter i Lojo, Esbo eller Helsingfors.
Ett 40-tal vårdanställda har under det senaste året röstat med fötterna och sökt sig till andra jobb.
Egentligen skulle personalen få besked redan förra veckan, men på grund av en juridisk miss sköts beslutet framåt igen.
Från och med 1 oktober inleds en ny verksamhet vid Raseborgs sjukhus. Det var i våras som beslutet kom att samjouren vid sjukhuset upphör.
Finns en risk för uppsägningar
I juni inleddes ett samarbetsförfarande som fortfarande pågår. Vårdpersonalen fick ansöka om de jobb de ville ha i den nya verksamheten. Samarbetsförhandlingarna fortsätter på måndag (24.8).
- För merparten har vi kunnat uppfylla önskemålen. Det är några stycken som Raseborgs sjukhus inte kan erbjuda arbete, men målsättningen är givetvis att de får anställning vid en annan enhet inom HUS. Det är då främst fråga om Lojo sjukhus eller Jorvs sjukhus, säger Erroll.
Den här veckan får personalen veta om de hör till de 138 som kan stanna kvar på sjukhuset i Ekenäs. Från och med 24.8. inleds processen med att omplacera dem som inte har ett jobb på sjukhuset.
Hoppet är att de alla ska kunna omplaceras inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. Men om det är någon som inte vill jobba till exempel i Lojo eller vid Jorvs sjukhus i Esbo, kan uppsägningar komma på tal.
- Det är högst osannolikt men det finns en risk för att någon inte kan sysselsättas och då blir det fråga om en uppsägningsprocess av produktionsmässiga skäl, säger sjukhusdirektör Gabriela Erroll.
Hur ser du på HUS styrelses agerande, de fattade beslut om jouren innan man exakt vet vilken verksamhet det blir här?
- Onekligen måste jag säga att hela processen hade varit lättare om man först skulle ha vetat vad här ska finnas för verksamhet och sedan skulle ha fått ett beslut på basen av det, säger Gabriela Erroll.
Personalen har mått dåligt av att vänta på besked
Situationen har varit väldigt tung för personalen. Det säger både sjukhusdirektör Gabriela Erroll och vårdfacket Tehys huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström.
- Det har varit en enorm stress och en enorm press på alla oss som arbetar här vid Raseborgs sjukhus, säger Gabriela Erroll.
Hon har själv tyckt ovissheten varit tung.
- Det har varit en psykisk terror för personalen den här sommaren, säger Tehys huvudförtroendeman Eva Maria Sundström.
Sundström är besviken på HUS som arbetsgivare.
- Personalen har aldrig mått så här dåligt som de har mått nu. Semestern har varit kantad med att man går och väntar. Alla visste att man skulle läsa sin e-post för man skulle söka sina vakanser på nytt.
Redan i juni visste man att det inte finns jobb för alla på sjukhuset. I slutet av juli skulle alla söka sina jobb på nytt.
- Nu har man väntat i flera veckor på att få veta någonting, det har varit jobbigt. Sedan konstaterades det att man igen en gång missat från arbetsgivarens sida, säger Sundström.
Beskeden sköts upp med ytterligare en vecka på grund av en juridisk miss
En juridisk miss gjorde att beskeden till personalen sköts upp med en vecka.
På samarbetsmötet den 16.6 sades det inte rakt ut att det kan eventuellt bli fråga om uppsägning av produktionsmässiga skäl. Det här trots att de på mötet kom fram att Raseborgs sjukhus inte kan sysselsätta sina samtliga anställda.
Därför kunde beskeden om jobben inte ges förra veckan som tänkt.
- Det var meningen att det ursprungliga budet skulle ha ringts till alla i slutet av förra veckan. Förra veckans torsdag fick vi bud från HUS personaljurister att det inte är möjligt, utan vi måste först hålla mötet som vi höll i går, säger Gabriela Erroll.
Tisdag 18.8 hölls ett samarbetsmöte som gjorde att processen kunde gå vidare.
Sjukhusdirektör Gabriela Erroll beklagar den tekniska missen.
Det är verkligt synd att det lilla sjukhuset hamnar i kläm på det här sättet
― Björn Månsson (SFP), medlem i HUS styrelse
HUS styrelsemedlem Björn Månsson (SFP) beklagar att han före måndagens (17.8.) styrelsemöte inte fick veta hur allvarligt det såg ut med uppsägningshot och omplaceringar vid Raseborgs sjukhus. Annars hade han tagit upp frågan på mötet.
Månsson anser att processen borde ha skötts snyggare, smidigare och snabbare trots att det varit semestertider och coronaläge.
- Det är verkligt synd att det lilla sjukhuset hamnar i kläm på det här sättet, säger Björn Månsson (SFP).
Månsson röstade för att bevara samjouren på Raseborgs sjukhus i april.