Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Resebyråerna tvingas avboka resorna till Grekland - Aurinkomatkas vd anser att regeringens linje är för sträng

Från 2020
Uppdaterad 19.08.2020 14:37.
Strand i Antalya, Turkiet.
Bildtext Regeringen sätter stopp för solsemestrar till Grekland i och med coronaviruset.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Regeringens beslut om att återinföra resebegränsningar för flera länder tvingar resebyråerna att inhibera sina resor till Grekland, rapporterar Yle Uutiset.

Begränsningarna träder i kraft på måndag, men till exempel TUI avbokar redan den här veckans avgångar. Resorna avbokas till och med den 7 september.

- Vi har sedan mitten av juli flugit tre gånger i veckan till Grekland, men nu måste vi göra avbokningar. Vi gör en nybedömning om två veckor, säger TUI:s kommunikationschef Laura Aaltonen till Yle Uutiset.

Resebegränsningarna gällande Grekland togs bort den 15 juli. Sedan dess har resebolagen ordnat resor till landet, främst till Rhodos och Kreta. De finländare som för tillfället rest med bolaget till Grekland kan enligt Aaltonen fortsätta sin semester som planerat.

- Efter en lång coronavår har finländarna velat ge sig ut i världen och charterflygen har varit väldigt efterfrågade, säger Aaltonen.

De som nu får sin resa avbokad kan flytta resan till ett senare skede eller få pengarna tillbaka.

Från och med onsdagsmorgonen har det varit svårt att få kontakt med resebyrån TUI på grund av att så många ville få kontakt med bolaget.

TUI skriver på sin webbplats att kunderna endast behöver kontakta kundtjänst ifall man vill få sin resa flyttad, annars får man automatiskt sina pengar tillbaka.

Aurinkomatkat avbokar också resor

Också Aurinkomatkat skriver på sin webbplats att alla resor fram till den 9 september avbokas. Dessutom avbokas resorna till bland annat Madeira och Kanarieöarna ända till början av oktober.

De som redan befinner sig i Grekland kan semestra i lugn och ro, men ifall hemfärden var planerad efter den 25 augusti tvingas man komma hem tidigare.

Aurinkomatkat gör en nybedömning av läget i början av september. Som det ser ut nu kommer resorna med avgång efter den 10 oktober inte att avbokas.

Också Aurinkomatkat har flugit till Grekland tre gånger i veckan sedan reserestriktionerna ändrades. Nu kommer runt 3 000 personer få sina resor avbokade.

Aurinkomatkats vd Timo Kousa vill gärna se att regeringen utlyser bestämmelser som gäller för enskilda områden i ett land, inte för hela landet.

På så sätt kunde turisterna resa till områden där coronaviruset inte är lika utbrett.

- De grekiska öarna, Kanarieöarna och Madeira är säkra redan nu att resa till. Jag har inte hört om ett enda fall där en av våra kunder skulle ha smittats av viruset på Kreta eller Rhodos, säger Kousa.

Enligt Kousa är Finlands gräns på 8-10 nya fall per 100 000 invånare för sträng. Han hoppas att gränsen skulle ändras till 16 eller fler nya fall per 100 000 invånare.

- På så sätt kunde vi inom resebranschen planera lite längre än i nuläget. Också kunderna skulle gynnas av det här, säger Kousa.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Matkustusrajoitukset laittavat Kreikan matkat tauolle, myös muita kohteita peruuntuu – Aurinkomatkojen toimitusjohtaja pitää Suomen riskirajaa liian tiukkana skriven av Eija Heikkilä.

Artikeln är översatt av Milli Hellström.

Diskussion om artikeln