Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

RFV stänger coronadrabbad pub i Vasa – ägaren: "Vi följer alla riktlinjer och instruktioner"

Från 2020
Uppdaterad 19.08.2020 16:21.
The Old Irish Pub i Danmark. Fasaden från gatan med uteservering.
Bildtext The Old Irish Pub är en pubkedja med rötterna i Danmark och därifrån kommer bilden. Nu håller kedjans pub i Vasa stängt medan personalen coronatestas.
Bild: /All Over Press

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har fattat beslut om att verksamheten vid restaurangen Old Irish Pub i Vasa omedelbart måste avbrytas och att restaurangen ska hållas stängd för kunder. Enligt ägarna ska hela lokalen desinficeras under tiden och hela personalen ska coronatestas.

Regionförvaltningsverket har fattat beslutet med anledning av de fall av coronasmitta som under de senaste veckorna har kopplats till restaurangens kunder.

Dessutom ligger en inspektion som gjordes till restaurangen i slutet av juni bakom beslutet. Då upptäcktes brister bland annat i fråga om iakttagande av tillräckliga avstånd mellan kunderna och tillräckliga hygienanvisningar.

Verksamhetsutövaren ombads då muntligen att åtgärda problemen. Men Regionförvaltningsverket har fått videomaterial som visar att situationen varit den samma i restaurangen i augusti.

- Månaderna med coronaepidemin har annars också varit väldigt tunga för verksamhetsidkarna och jag hoppas att vi inte behöver fatta fler sådana här beslut, säger Regionförvaltningsverkets överinspektör Johanna Holmäng-Jaskari.

Kommunicerar med hälsovårdsmyndigheterna

Pubkedjan hann redan tidigare under onsdagen meddela att man håller puben stängd under en två veckors period.

Simon Møller, som representerar ledningen för den danska pubkedjan, skriver i ett e-postmeddelande att de kommunicerar med hälsovårdsmyndigheterna.

- Vi är i kontakt med hälsomyndigheterna och de lokala myndigheterna och följer alla deras riktlinjer och instruktioner.

Under senaste veckoslut framkom att tre coronasmittade personer troligen har smittats på puben under ett besök där den 8 augusti.

Møller skriver att puben kommer att vara stängd från den 16 till den 27 augusti.

- Den här tiden ska vi använda för att desinficera hela lokalen och hela personalen ska testas för viruset.

Artikeln uppdaterad 19.8 kl.16.11 med information från Regionförvaltningsverket.
Rubriken ändrad kl.16.16 för att tydliggöra att det är Regionförvaltningsverket som kräver att puben håller stängt.

Diskussion om artikeln