Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Campingföretagare efterlyses till Nagu och Korpo

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 14:57.
Husbilar och husvagnar på parkering.
Bildtext Många husbilar och husvagnar har rört sig på Skärgårdens ringväg i sommar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Skärgårdens ringväg är en populär rutt att cykla eller bila på. Speciellt i sommar då många finländare valde att turista i skärgården blev efterfrågan på campingplatser väldigt stor.

- Många har frågat om det finns en camping i Nagu eller Korpo, men det enda vi har kunnat hänvisa till är allemansrätten, att de utanför tätorten kan övernatta en natt i taget, utan att lämna några spår efter sig, säger Viveca Smeds-Aalto, informationssekreterare vid Pargas stad, som vikarierar turismchefen i sommar.

På grund av bristen på campingplatser i Nagu har många turister valt att parkera sin husvagn, husbil eller sätta upp sitt tält i Framnäs intill Nagu hamn. Alla campinggäster har ändå inte städat efter sig och små bitar toalettpapper kan ses här och där.

För några år sedan hölls ett inhängnat campingområde vid Framnäs under midsommarhelgen. Det området krävde däremot bevakning dygnet runt och är i längden ingen hållbar lösning.

Men Framnäs kan vara ett alternativ till campingområde.

- Kanske inte direkt här vid stranden. Men lite längre in i skogen kunde det kanske vara möjligt, säger Smeds-Aalto.

Framnäs i Nagu.
Bildtext På förmiddagen är parkeringen i Framnäs i Nagu relativt tom. Men på sommarkvällarna fylls parkeringen med husbilar och husvagnar.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Börje Öhman som säljer fisk i Nagu hamn håller med om att behovet för en camping i Nagu är stort.

- Absolut! Bilarna kommer ändå och så blir det kaos då det inte är organiserat. Bäst skulle det vara om det skulle finnas ett område för dem, en plats de får vara på, utan att trampa någon på tårna. Kanske man till och med kunde få någon slant för det, säger Öhman.

Viktigt att pengarna hålls på orten

Mika från Tavastehus är på jakt efter en plats att ställa sitt tält i natt. Han har de senaste dagarna turistat i regionen med sin sambo och deras hund och nu har de kommit till Nagu.

- Vi har letat på kartor och på internet efter ett campingområde här, men vi har inte hittat någon information om det. Om vi hittar en plats att sätta upp vår tält på kanske vi stannar i Nagu, annars fortsätter vi mot Korpo och letar vidare, säger Mika.

Potentiella campare som åker förbi på grund av bristen på campingplatser är också en ekonomisk fråga.

- Om det skulle finnas en camping här, skulle turister stanna längre och spendera mer pengar här, säger Smeds-Aalto.

Viveca Smeds-Aalto, informationssekreterare vid Pargas stad.
Bildtext Viveca Smeds-Aalto ser gärna att turisterna stannar längre i skärgården.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Ökad konkurrens oroar - men behov finns

På Houtskär däremot finns två campingar. Krister Söderman, som driver den ena campingen, har märkt en tydlig ökning av campinggäster i sommar.

- Det har varit den bästa sommaren jag minns och det är säkert mycket tack vare coronan.

Söderman har hört förvånade kommentarer över att det saknas en camping i Nagu och Korpo. Men en till camping ökar förstås också konkurrensen för de campingar som redan finns.

- Det är förstås en affärsfråga, då minskar kanske kunderna här hos oss i stället. Men det är klart att om det är många husbilar i rörelse, så är det bra om det finns camping i Korpo eller Nagu också, säger Söderman.

Staden jobbar för en lösning

Pargas stad är väl medveten om bristen på campingplatser i Nagu. Företagsutvecklare John Forsman vid Pargas stad berättar att staden regelbundet för förhandlingar med potentiella markägare och företagare.

- Staden kan inte ensam lösa problemet. Vi har ingen egen mark som lämpar sig för camping. I Nagu finns det lämplig mark, men då krävs en förhandling med markägaren för att komma överens. Sen behövs det också en driftig företagare, som är beredd att bygga upp och driva campingen, säger Forsman.

I vintras förde staden diskussioner med en företagare som övervägde att starta camping i Nagu och Korpo, men tyvärr rann de planerna ut i sanden. Nu har staden en ny förhandling på gång.

- För tillfället har vi en viktig förhandling på gång. Jag kan tyvärr inte ge mer information om den just nu. Men vi hoppas att vi har hittat en lösning inom några veckor. Ifall det går vägen har vi troligtvis verksamhet den här och nästa säsong, säger Forsman.

John Forsman, företagsutvecklare vid Pargas stad.
Bildtext Intresserade företagare kan kontakta John Forsman.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Företagare eller personer som är intresserade av företagande inom turism eller i andra branscher får gärna kontakta staden och diskutera sina idéer.

- Även om man bara är på idéstadiet får man gärna kontakta mig, så kan vi tillsammans fundera vidare. Jag vill också understryka, att även om vi har en potentiell campingföretagare på gång, så utesluter det inte andra intresserade. Det får gärna finnas flera alternativ, säger Forsman.

Diskussion om artikeln