Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandyns stjärnduo Oona och Veera Kauppi stannar i Sverige – kritade på för liganykomlingen vars sportchef redan hann bli orolig: "Är lagets ryggrad"

Från 2020
Oona och Veera Kauppi.
Bildtext Oona och Veera Kauppi.
Bild: Lehtikuva

Tvillingsystrarna Oona och Veera Kauppi som hör till världens bästa innebandyspelare har hittat sig en ny klubb. Systrarna Kauppi kommer även i framtiden hålla till i Umeå då de skrivit på för två år med liganykomlinen Team Thorengruppen. Grymt kul, tycker sportchefen Jocke Sjöström som redan hann oroa sig då flera klubbar ska ha uppvaktat den finländska stjärnduon.

Vinnare av poängligan i SSL två år på raken med sina grymma 184 poäng på 57 matcher. Där Veera Kauppis saldo och tvillingsystern Oona Kauppi blir inte långt efter. På 55 matcher blev det 110 poäng.

Veera Kauppi har dessutom blivit vald till världens bästa spelare både 2017 och 2018 medan Oona blev vald till MVP i VM senast.

De två framgångsrika innebandyspelarna är nu klara för liganykomlingen Team Thorengruppen i SSL. Enligt Expressen har systrarna kritat på ett kontrakt på två år.

Klubben är, precis som systrarna Kauppis tidigare klubb Iksu, från Umeå.

– Umeå är på många sätt en väldigt bra idrottsstad med tillräckligt och högklassiga träningsfaciliteter. Allting är dessutom nära i en stad av den här storleken. Thorengruppen vill satsa på daminnebandy och Umeåborna bryr sig om innebandy och idrott – det ger en extra motivation, säger Veera Kauppi i finska innebandyförbundets pressmeddelande.

Siktar på spel i Globen till slutet av säsongen

Veera Kauppi och tvillingsystern Oona korades med sitt Iksu till ligamästare då säsongen avbröts på grund av coronapandemin. Systrarna hann spela två säsonger för klubben men i sommar kom den tråkiga nyheten.

Oona Kauppi jublar.
Bildtext Oona Kauppi blev vald till MVP i VM 2019.
Bild: /All Over Press

Iksu, som är en av de mest framgångsrika med sina sju mästerskapstitlar, tvingades dra sig ur ligan. Systrarna Kauppi lär ska efter beskedet att klubben drar sig ur flitigt blivit kontaktade av andra klubbar.

– Det här känns grymt kul. Tillsammans med Emelie Wibron och någon annan spelare är de lagets ryggrad. Man var väl lite orolig i början när de uppvaktades av alla klubbar i Sverige och utlandet, säger klubbens sportchef Jocke Sjöström till Expressen.

Flera av Iksus spelare, bland annat just Wibron, har flyttat över från Iksu till Thorengruppen.

– Det blir en väldigt spännande säsong. Det är ganska många som fortsätter från Iksu, men på något sätt är det ändå ett nytt lag. En mix av gamla Iksu-spelare och duktiga spelare från Thorengruppen, kommenterar Veera Kauppi, som berättar att det varit en jobbig period fram tills nu, till tidningen.

Målet för säsongen är tydligt. Systrarna Kauppi ska ha ännu en mästerskapstitel, den här gången med Thorengruppen.

– Vi räknar inte förra säsongens guld som en titel. Vi vill vinna genom att spela. Vi kommer att sätta allting på spel så att vi kommer få spela final i Globen nästa vår, säger Oona Kauppi enligt förbundet.