Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stad ska köpa Axxells fastighet på Vapparvägen, anser bygg- och miljönämnden

Från 2020
En vit vägskylt med texten Skolcenter Koulukeskus, och en brun skylt med texten Pargas hembygdsmuseum, i en vägkorsning med en skolbyggnad i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild. Pargas stad planerar bygga ett skolcenter på Skolgatan.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Samtliga i bygg- och miljönämnden var på onsdagens möte överens om att föra ärendet vidare.

Enligt bygg- och miljönämndens ordförande Kurt Ekström (SFP) är köpet av Axxells fastighet en stor grej för Pargas stad.

- Det är egentligen början på hela skolprojektet, säger han.

Meningen är att bygga ett nytt skolcampus på Skolgatan i Pargas. Till campuset ska höra stadens svenska och finska högstadier och gymnasier samt Axxell.

Vad som händer med fastigheten på Vapparvägen är ännu oklart, men den ligger på ett attraktivt område i Pargas centrum.

Fastigheten ägs av Kustregionens utbildningsfastigheter Ab, (Kustfast), och köpet är en del av det intentionsavtal som tecknades tidigare i sommar mellan Pargas stad och Kustfast.

Hela projektet kommer kosta staden cirka 20 miljoner euro. Summan för Axxells fastighet ligger på 1,2 miljoner euro, och om förslaget godkänns av stadsfullmäktige i höst ska köpet slutföras innan årsskiftet.

Enligt Ekström är det viktigt att kommunen har en attraktiv skolmiljö, eftersom det också gynnar inflyttningen till trakten.

- Det är många föräldrar som lockas av att det finns bra skolor i närheten att välja mellan, och i och med det här tror jag vi säkert får ett jättefint skolkomplex.

Diskussion om artikeln