Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Resultatet av ett expresstest av corona dröjde fyra dygn – Mehiläinen hjälper den offentliga vården med coronatest, men inte med analys

Från 2020
Driva in-coronatestning.
Bildtext Tanken med Mehiläinens drive-in tester är att snabba på både provtagning och analyser. Men trots att Mehiläinen utför provtagningen kan analysen ske någon annanstans.
Bild: Lehtikuva

Vårdföretaget Mehiläinen hjälper just nu den offentliga vården med coronatester, men trots det kan väntan på resultatet bli lång. Anna Aaltonen fick vänta fyra dygn på resultatet av testet som togs vid Mehiläinens express-station där resultatet ska ges i medeltal inom sex timmar. HUS analyserar nu proverna i genomsnitt inom tre dygn, men strävar efter att göra det inom två dygn.

På Mehiläinens webbplats kan man läsa att express-stationen på Ärtholmen i Helsingfors fungerar med drive in-principen, där man inte behöver lämna bilen alls under coronatestet. Resultatet fås i medeltal inom sex timmar från provtagningen, står det på webbplatsen.

Anna Aaltonen testade sig där för ett misstänkt coronavirus i lördags och fick resultatet på onsdagen, det vill säga fyra dygn senare och väldigt långt ifrån den angivna tiden på sex timmar.

- Jag gjorde ett test på webben och därefter kontaktades jag av Helsingfors stad. Jag fick en remiss till Mehiläinens drive-in test på Ärtholmen. I meddelandet stod att det handlar om ett express-test där resultatet fås i medeltal inom sex timmar, säger Anna Aaltonen, tidigare medarbetare vid Svenska Yle.

"Jag började fundera på om provet kanske tappats bort"

Men de utlovade sex timmarna gick och snart var det dagar sedan provet, men inget hördes om testresultatet. Hur är det möjligt? Frågan går till Mehiläinens affärsverksamhetsdirektör Johanna Asklöf.

- Vi hjälper den offentliga sidan och de köper provtagning från oss. Men provet skickas till HUSLAB och därifrån meddelas resultatet enligt deras tidtabell, säger Asklöf.

Yle Huvudstadsregionen har sett meddelandet som Aaltonen fick och där står bara att express-testet lovar resultat inom sex timmar.

- Det är okej att det dröjer, men samtidigt är det en stressfaktor. Det vore därför bättre om det meddelas genast att det räcker flera dagar. Nu började jag fundera på om provet kanske tappats bort, säger Aaltonen.

Coronatestning i Mejlans.
Bildtext Provtagningen i ett coronatest sker genom att sticka upp en bomullspinne i näsan.
Bild: Sasha Silvala / YLE

"Vi är redo att också erbjuda analysen av testerna"

Asklöf beklagar att informationen inte har förlöpt som den borde.

- Vi har inte klarat av att informera att vi bara gör provtagningen men att provet inte analyseras i express-stationen. Remissen gäller bara provtagningen. Vi ska förbättra oss så alla vet när man kan förvänta sig att få resultatet, säger Asklöf.

Aaltonen fick till slut sitt resultat fyra dagar senare och det var negativt.

Frågan blir ändå varför remisser enbart gäller själva provtagningen? Om privata vårdföretag bara hjälper till med provtagningen blir i stället analysen en flaskhals.

- Vi är redo att också erbjuda analysen av testerna, men än så länge har det inte funnits behov för det på den offentliga sidan, säger Asklöf.

Mehiläinen gör nu omkring 3 000 coronatest dagligen i hela landet och i största delen av dem gör man både provtagning och analys. Bara några hundra av dem analyseras av någon annan.

- Vi har möjlighet att öka kapaciteten till 6 000 test per dygn där vi både tar prov och analyserar dem, säger Asklöf.

Mehiläinens prov analyseras av Vita Laboratoriot på Ärtholmen och dessutom har företaget samarbete med laboratorier i övriga Finland, i Sverige och i Sydkorea.

Lasse Lehtonen på HUS.
Bildtext Lasse Lehtonen.
Bild: Juha Kivioja / Yle

"Målet är att analysen ska räcka 48 timmar"

Lasse Lehtonen, diagnostikdirektör vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), säger att analysen av proven vid HUSLAB i Mejlans just nu i medeltal räcker 72 timmar, det vill säga tre dygn.

- Målet är att analysen ska räcka 48 timmar, säger Lehtonen.

Regeringens mål är att man ska få resultatet av sitt test inom ett dygn. Vad tänker du om det?

- Det är ett hårt krav. Vi analyserar till exempel prov från Villmanstrand i Helsingfors och då går det också tid för transporten. För tillfället strävar vi efter att klara av det på 48 timmar.

"Datasystemen är inte kopplade till varandra"

Lehtonen säger att HUS köper en del av analyskapaciteten från privata sidan, det vill säga Synlab. Tanken är att ungefär 20 procent köps därifrån.

- Vi har använt deras tjänster sedan juni och har nu ökat användningen, säger Lehtonen.

Men kunde man inte tänka att om man får remiss till ett privat företag för provtagning så sker analysen också där och inte i HUSLAB?

- I praktiken skulle det inte förkorta tiden utan göra det mera komplicerat. Datasystemen är inte kopplade till varandra. Det enklaste och snabbaste är att proverna kommer till vårt centrallaboratorium därifrån de förmedlas vidare. De allra flesta analyseras hos oss i Mejlans.

- Men det handlar också om försörjningsberedskapen. Mehiläinen skickar nu en del av sina prov till Sydkorea och vi kan inte lägga kritisk analyskapacitet utomlands, säger Lehtonen.

HUS investerar nu också i apparatur som möjliggör snabbanalyser av prover. Genom snabbanalysen ska fyra prover undersökas samtidigt och körtiden är ungefär en och en halv timme. De här snabbanalyserna ska bland annat användas på Helsingfors-Vanda flygplats.

Diskussion om artikeln