Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Minister Saarikko: Kulturen måste tryggas med lån eller budgetpengar när Veikkauspotten krymper

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 09:01.
Annika Saarikko poserar mot  en blå bakgrund.
Bildtext Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko är glad över att långköraren statsandelsreformen nu tar ett stort kliv framåt.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Traditionellt brukar partiordföranden välja en tyngre ministerportfölj, men vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C), som nyligen återvänt från en längre föräldraledighet, är inte intresserad av att ta över finansministerposten om hon blir vald till Centerns nya ordförande.

Hon tycker att det redan varit så många byten på den posten – och att den nuvarande finansministern Matti Vanhanen sköter uppdraget bra.

Enligt Saarikko är det dessutom uppfriskande att se på politik på ett nytt sätt och hon ifrågasätter traditionen att se finanspolitik som det viktigaste.

– Vem säger att statsfinanserna är det som är viktigast? Till mitt ansvarsområde hör vårt toppkunnande, högskoleutbildningen, att stärka vårt kulturella kapital och all den kreativitet som stärker vårt välbefinnande genom kultur och idrott, för att inte tala om ungdomsfrågorna, säger Saarikko och fortsätter:

– Det här är alldeles fantastiskt viktiga frågor och en inspirerande helhet. Därför vill jag gärna fortsätta på den här posten.

Svenska Yle får en egen stund med henne på Undervisnings- och kulturministeriet just inför starten på en hektisk politisk höst med budgetförhandlingar, ordförandeval och förstås coronakrisen.

"Veikkausfrågan måste lösas på sikt"

En helt avgörande fråga inom kulturpolitiken i höst är hur gapet som spelmonopolbolaget Veikkaus minskade inkomster lämnar för kultursektorn del, ska kunna fyllas. I dagsläget finansieras ungefär hälften av kulturbudgeten och nästan hela idrottens budget med Veikkausmedel.

Veikkaus minskade inkomster hänger ihop med att spelautomaterna tvingades hålla stängt under coronaepidemin. Dessutom tvingas Veikkaus införa obligatorisk ID-kontroll vid varje spelautomat från och med nästa år, och antalet spelautomater har minskat betydligt.

På kort sikt ska det här enorma inkomstgapet enligt Saarikko snabbt lösas politiskt under budgetförhandlingarna i september, antingen genom mer lån eller genom beskattning.

– Finland blir i vilket fall som helst tvunget att ta väldigt mycket lån nu för att kunna sköta alla gemensamma frågor på grund av det exceptionella läget som coronapandemin har orsakat. Som jag ser det hör den här frågan ihop med den helheten. Vi måste snabbt kunna lösa problemet för nästa års del, och på sikt hitta en lösning för att trygga vinsten från Veikkaus. Det här kommer vi att förhandla om politiskt under de närmaste veckorna, och senast i budgetförhandlingarna.

På sikt efterlyser Saarikko en bredare samhällelig diskussion om fördelningen av Veikkausmedlen. Själv tycker hon att Veikkausmodellen är bättre än en vild och fri verksamhetssektor.

– Men det finns inget som garanterar att vinsten förblir bra i framtiden. Därför måste vi föra en diskussion och det kan hända att vi måste anpassa oss till en mindre vinst i framtiden.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko i sitt arbetsrum på ministeriet
Bildtext Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko efterlyser en bredare samhällelig diskussion om fördelningen av Veikkausmedlen.
Bild: Jenny Jägerhorn

Tuffa budgetförhandlingarna

Budgetförhandlingarna lär bli tuffa, men Saarikko har tilltro till att också andra inom regeringen förstår att värdesätta kultur, idrott och vetenskap, och ser dem som mått på civilisationen.

– Inom de här sektorerna finns mycket som hjälper oss att återhämta oss under coronakrisen, vid sidan av ekonomin och sysselsättningen. Kulturen bidrar också med arbetsplatser för många och är en del av vår exportindustri, säger minister Saarikko.

Får kulturministerportföljen mera tyngd ifall en partiordförande har hand om den?

– Det är upp till andra att bedöma, säger Saarikko och hänvisar ändå till undervisningsminister Li Andersson som också är ordförande för Vänsterförbundet.

– Jag tror att hon har bidragit till att grundskole- och utbildningsfrågor lyfts fram så starkt inom regeringen.

Staten har redan delat ut stödpaket åt kultursektorn för vårens och sommarens förluster, men många oroar sig för om det finns fler stödpaket att dela ut om nya restriktioner införs. Saarikko säger att strategin för höstens del i första hand bygger på att den här gången hålla samhället öppet.

– Ingen kan lova att det inte blir nya restriktioner om smittoläget förvärras, men jag vill samtidigt öppna för möjligheten att införa regionala begränsningar eftersom läget är så olika i olika regioner. Om läget skärps och vi blir tvungna att stänga teatrar och annat kommer jag att jobba hårt för att inkomstbortfallen ersätts, men då är också andra sektorer i verklig knipa.

Svenska Teatern Maria Sidin jalkojen alta kuvattuna.
Bildtext Staten beviljar basfinansiering för institutionsteatrar, bland annat Svenska Teatern enligt statsandelssystemet.
Bild: Nella Nuora / YLE

Statsandelsreformen tar ett jättekliv framåt

Saarikko utlovar också goda nyheter för kulturbranschen. Långköraren statsandelsreformen, som kunde kallas för kulturens egen vårdreform, tar nu ett jättekliv framåt.

Det nuvarande finansieringssystemet som utvecklades för nästan 30 år sedan har finansierat i huvudsak institutionsteater- och orkesternätverket i Finland, och systemet har kritiserats bland annat för att inte fler aktörer får ta del av pengarna.

Länge har åsikterna gått isär kring hur statsandelssystemet borde förnyas och vem som ska få ta del av det. Men nu har förslaget gått igenom en remissrunda och har enligt Saarikko fått “tämligen positiv och rätt enig respons.”

– Förslaget kommer att behandlas politiskt inom regeringen inom de närmasta veckorna och förhoppningsvis av riksdagen i början av hösten.

– Äntligen går den här långköraren nu framåt. Reformen medför att nya aktörer kommer att tas med i statsandelssystemet, men ser också till att kultur och service och därigenom också arbetsplatser inom kulturen garanteras i hela Finland. Ett stort tack till alla som varit med och jobbat för reformen.

Vilken typ av kultur konsumerar du själv?

– Kultur finns ju överallt, men under de senaste åren som småbarnsfamilj har vi konsumerat mycket barnkultur, fantastiska finländska barnböcker och barnmusik. När jag får chansen njuter jag av finländska kvinnliga författares verk, jag gillar också konstutställningar och poesi. Den här sommaren saknade jag också ett ledigt veckoslut på Rusirockfestivalen, det har alltid tidigare hört till vårt sommarprogram.

Diskussion om artikeln