Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Varhila: Daghem kan inte ställa krav på negativt testresultat för att barnet ska få komma tillbaka på dagis -"anvisningarna har tolkats fel"

Från 2020
Kirsi Varhila tittar in i kameran.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila säger i Yles radioprogram Politiikkaradio (Politikradion) att preciseringar angående coronatester för barn är på kommande, rapporterar Yle Uutiset.

Varhila säger att hälsomyndighetens och Undervisnings- och kulturministeriets coronaanvisningar har missförståtts om ett dagis har krävt att barnet ska ha ett negativt testresultat innan hen får komma tillbaka till dagiset.

Varhila säger att regeringen på tisdagen länge och kritiskt debatterade frågan om att testa barn.

Enligt regeringens coronastrategi ska alla med lindriga symptom, även snuviga barn, testas.

- Man lovade åtgärda anvisningarna från hälsomyndigheten och ministeriet om de felaktigt låter påskina att barnet måste ha ett negativt testresultat innan han eller hon får delta i småbarnspedagogiken. Så är det inte. Anvisningarna förutsätter inget sådant. Om och när ett dagis ställer sådana krav, så är det inte i linje med anvisningarna.

Varhila försvarar den linje man valt. Bara genom att testa personer med lindriga symptom kan man bryta smittkedjor, anser hon. Det här gäller även små barn.

Om de med lindriga symptom inte testas och de inte förstår att självisolera, kommer sjukdomen att spridas.

En del av dem som saknar symptom kan testas

Det har uppstått rusning inom testning av coronaviruset. Bland annat i huvudstadsregionen har man varit tvungen att vänta i upp till en vecka.

Det här ställer till det för familjerna. Barn brukar ha flera luftvägsinfektioner årligen.

Varhila säger att någon sorts sommarsnuva har cirkulerat tidigare än vanligt inom befolkningen. Det hade man inte förberett sig på. Vanligen börjar förkylningssäsongen efter semestern när de vuxna återvänder till arbetsplatserna och barnen till daghem och skolor.

Folk har testat sig även med lindriga symptom, vilket är i linje med rekommendationerna. Samtidigt har det bildats köer.

Varhila säger vidare att testningen av de symptomfria kommer utvidgas.

Det betyder att till exempel familjemedlemmar till smittade kommer att testas och att även symptomfria personer på vårdhem kommer att testas.

Alla symptomfria kommer inte att testas, utan testbehovet beror på smittorisken.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel STM:n kansliapäällikkö Varhila: Päiväkoti ei voi laittaa negatiivista testitulosta paluun ehdoksi, lasten koronaohjeistus ymmärretty väärin som skrivits av Terhi Toivonen

Diskussion om artikeln