Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Var tionde finländare på jobb är alkoholmissbrukare – och tre andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2020
En person med två lådvin i handen. På bilden syns inte personens ansikte.
Bildtext Finland går miste om många arbetsdagar i form av sjukskrivningar orsakade av alkoholmissbruk. Dessutom utgör alkoholberoende arbetstagare en stor säkerhetsrisk på många arbetsplatser.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Här är fyra nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Många finländare i arbetslivet har ett alkoholmissbruk

I Finland räknar man med att cirka tio procent av de som arbetar har ett alkoholmissbruk. Det här innebär stora säkerhetsrisker och många sjukskrivningar.

Ihmisiä Alkossa.
Bildtext Alkos försäljning har ökat under coronavåren.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

På KRAN rf tror man att siffran är högre än så, och att det dessutom skett en ökning under detta år. Dessa slutsatser drar man av Alkos ökade försäljning och av att de som ringer stödtelefonen ökat markant, uppger Mette Strauss som är verksamhetsledare på KRAN rf.

Tredje dagen av Demokraternas partikonvent

USA:s tidigare president Barack Obama och Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris talar på Demokraternas partikonvent i Milwaukee. Du kan se på direktsändningen här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Demokraternas partikonvent i USA – Kamala Harris och Barack Obama håller tal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Belarusierna i Litauen och Lettland deltar aktivt i kampen mot Lukasjenko

Kampen mot regimen i Belarus har fått många utlandsboende belarusier att engagera sig. Det här är tydligast i Litauen och Lettland där fenomenet gräsrotsaktivism har nått helt nya höjder.

Oppositionsanhängare demonstrerar mot landets omtvistade presidentval i Belarus huvudstad Minsk den 18 augusti.
Bildtext Oppositionsanhängare i Belarus demonstrerar mot landets omtvistade presidentval i huvudstaden Minsk den 18 augusti. Bland demonstranterna finns många belarusier som är bosatta utomlands.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jakten på sjöfågel drar igång klockan 12

Från och med förmiddagen är jakten på sjöfåglar tillåten igen. Enligt Finlands viltcentral deltar nästan hundra tusen jägare i andjakten som pågår fram till den sista december.

En brun gräsand flyger.
Bildtext Jakten på sjöfåglar pågår till slutet av året.
Bild: YLE

Viltcentralen rekommenderar att jägarna under sjöfågeljakten jagar sådana andfågelarter det finns gott om, till exempel gräsand, kricka och knipa. Förutom dessa arter är det också tillåtet att jaga årta, bläsand, stjärtand, skedand, vigg och sothöna.

Väder

Regn- och åskskurar förekommer i dag i landets norra del. I landets södra och mellersta delar är det mest uppehåll och klart.

I södra och mellersta Finland är dagens högsta temperatur mellan 22 och 26 grader, nattens lägsta är mellan 8 och 13 grader. Mest svag vind omkring syd.

I Norra Österbotten och Kajanaland samt i södra Lappland väntas
växlande molnighet samt regn- och åskskurar som kan vara kraftiga. Dagens högsta temperatur är mellan 20 och 25 grader, nattens lägsta är mellan 9 och 14 grader. Svag eller måttlig vind mellan syd och väst.

I mellersta och norra Lappland är det molnigt och lokala regnskurar kan förekomma. I mellersta Lappland väntas mer ihållande regn.

Diskussion om artikeln