Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det här är paradiset" – höghus där det är lätt att få service och nya vänskapsband prisas av hyresgästerna

Från 2020
Fyra personer sitter vid ett bord.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I sommar har både Korsholmare och Karlebybor kunnat flytta in i nya höghus där det ordnas allt från bokcirkel och odlingsprojekt till gemensamma utflykter och kaffestunder. Konceptet går ut på att invånarna ska få den service de behöver, men också få en stark social gemenskap.

I Karleby i Hakalax Park&Plaza finns 50 bostäder som fungerar som är vanliga hyreslägenheter.

Skillnaden är att allt från matservering till fysioterapi finns i samma hus eller huset intill. Och att invånarna gratis får delta i aktiviteter som leds av volontärer.

Höghus i rött och svart.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

De första invånarna flyttade in för några veckor sedan.

- Då vi hörde om det här tyckte vi det lät intressant och trevligt säger Inger och Sven-Erik Bodbacka.

De tyckte båda att det blev för tungt med egnahemshus och trädgård att sköta.

- Vi tyckte det är läge att flytta nu så länge huvudet är i någotsånär skick.

Likadant var det för Carl-Gustav Westmark som har frun på äldreboende.

- Jag har bott 59 år på samma ställe och börjar kunna det. Och orken börjar ta slut för det är mycket jobb både vinter och sommar. Då jag hörde om planerna på det här tänkte jag att en av lokalerna ska bli min.

Här finns allt man kan önska, menar Westmark.

- Det här är paradiset för mig.

Han äter lunch vid Emeliehemmet som finns strax intill.

- Morgonmålet gör jag ännu själv. Kanske jag hittar något system för att slippa det också. Tillsvidare gör jag det och det blir vad det blir, men alltid blir det något, säger Westmark.

Brita Laaksonen tycker också att livet i Hakalax Park&Plaza är gott. Hennes man dog för sju år sedan och sedan dess har hon haft gott om tid att fundera hur livet ska bli framöver, säger hon.

När hon hörde om nybygget visste hon att hit ska hon.

- Den här gemenskapen vi har. Allt de hittar på får man försöka vara med på.

Laakso träffar gärna nya och gamla bekanta i huset.

- Man bara går till varandra. Åtminstone jag är funtad så. Oavsett om jag känner dem eller inte så är det inte alls svårt att ta kontakt.

Vanliga bostäder men med guldkant

Sådana här våningshus med fokus på både tjänster och gemenskap verkar vara framtidens melodi, tror de som står bakom projekten.

I Karleby är det en föreningen De Gamlas Hem som kom med idén till höghusen och föreningen äger i dag flera av lägenheterna. Byggbolaget, svenska kulturfonden och privatpersoner äger också lägenheter.

Tanken är att föreningen bjuder på guldkant i vardagen för invånarna. Målet är att skapa förutsättningar för socialt umgänge och träning för både huvud, fötter och händer.

På varje våning finns soffgrupper utanför hissen.

Kvinna står vid skylt utanför höghus.
Bildtext Margita Lukkarinen.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- De boende samlas ofta här för att prata om det ena och det andra. Vi har ett gym och på sikt en balansbana i trädgården, porlande vatten, buskar och odlingslådor, säger Margita Lukkarinen som är ordförande för De Gamlas Hem.

Utöver det ska volontärer leda allt från gemensamma utflykter till stickkafé och bokklubb. Föreningen har också anställt en verksamhetsledare som ordnar program och aktiviteter.

- Det verkar finnas efterfrågan på att man ska ha nära till service och bäddat för ålderdomen men att man samtidigt får bo kvar i eget hus.

Äldreboendet Emeliehemmet som numera drivs av Folkhälsan finns intill och husen binds ihop av en korridor. De som bor i lägenheterna kan alltså enkelt äta lunch på boendet eller få annan service där om de vill.

Invånare i Smedsby planerar redan julfest

I Smedsby stjärna i Korsholm är konceptet långt detsamma, det finns gemensamma utrymmen och utrymmen för större fester och tillställningar.

Men i Korsholm är det företaget Silver Hem som ska ordna aktiviteter för invånarna, och företaget uppbär en avgift för det.

Silver Hem tillhandahåller också en lista över företagare som erbjuder invånarna allt från massage till frisör och fönstertvätt.

De som bor i höghuset kan anlita företagen enligt behov och önskemål. Serviceproducenterna betalar en avgift till Silver Hem för att finnas med på listan och den sortens marknadsföring.

Invånarna verkar också själva ha aktiverat sig och planerar redan julfest och andra sammankomster för de boende.

- Redan på basen av det gäng som bor där nu tror jag det blir riktigt bra. Och det är klart att de som flyttar dit har en viss förväntan och önskan om att få vara med, dela saker och skapa något nytt. Också som pensionär är det alltid roligt att träffa nya människor, säger vd Niklas Björkman på Silver Hem:

Silver Hem ska så småningom också ordna aktiviteter utgående från vad invånarna vill ha och betala för.

För till skillnad från Karleby så kommer inte alla gemensamma aktiviteter i Smedsby att skötas av volontärer, även om man gärna tar in tredje sektorn också i Korsholm.

Skapar livskraftiga områden

Både Lukkarinen och Björkman tror att efterfrågan på lägenheter enligt det här konceptet ökar.

En orsak är att de stora ålderskullarna blir äldre. Men också att man via sådana här projekt kan skapa mer än bara boende i höghus.

- Vi kan vara med och utveckla allt från simhallar till bibliotek och andra kommunala inrättningar.
Om kommunen har ett område eller en fastighet på lämpligt ställe kan det hela omformas till mångsidiga och livskraftiga kvarter, enligt Björkman.

- Det leder till att områden får större livskraft. Så jag tror absolut den här typen av boende och helhetstänk kommer att öka.

I Smedsby stjärna finns 56 lägenheter i ett femvåningshus.