Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massiva skogsbränder rasar i Kalifornien – luften i San Francisco är fylld av rök och aska

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 09:28.
Tre åsnor står på en åker. I bakgrunden syns massiva skogsbränder
Bildtext Skogsbränderna i Kalifornien är de värsta på flera år.
Bild: EPA-EFE/NEAL WATERS

Tiotusentals människor har tvingats fly undan häftiga skogsbränder i Kalifornien. Delstaten har utlyst nödläge på grund av brandläget som förvärras av en rekordbrytande värmebölja och kraftiga vindar.

Bränderna rör sig snabbt och det försvårar bekämpningen ytterligare.

– Vi upplever nu bränder av ett slag vi inte sett på flera år, sa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Under den senaste veckan har Kalifornien drabbats av rekordvarmt väder. I Death Valley mättes på söndagen ett nytt globalt värmerekord; där steg temperaturen steg 54,4 grader. Det är den högsta uppmätta temperaturen i modern tid.

En nedbränd bil omgiven av lågor
Bildtext Extrema temperaturer och kraftiga vindar förvärrar situationen
Bild: EPA-EFE/NEAL WATERS

Bränderna orsakar också elavbrott och invånarna i delstaten uppmanas spara el. Det betyder att många tvingas stänga av luftkonditioneringen mitt under den rådande värmeböljan.

San Francisco är nu omgivet av bränder och luften är fylld av rök och aska.

Bränderna växer

Minst 23 stora och hundratals mindre skogsbränder uppskattas nu rasa i Kalifornien. Flera av dem rapporteras ha vuxit i storlek under de senaste dagarna.

Fyra brandmän står och iaktar en skogsbrand som rasar i bakgrunden
Bildtext Skogsbränderna har vuxit under de senaste dagarna
Bild: EPA-EFE/NEAL WATERS

I staden Vacaville, som ligger mellan San Francisco och Sacramento, har minst 50 hus förstörts av lågorna och tiotals andra har skadats. Många av stadens 100 000 invånare har evakuerats.

– Hela himlen var orange och branden kom över en höjd. Den var massiv. Jag har aldrig sett något liknande och det tog endast minuter innan den nådde hit, säger Karen Hansen som flydde från sin gård i utkanten av Vacaville i tisdags.

Dagen därpå återvände hon till ett nedbränt hem. Hansens hem förstördes men då hon återvände i onsdags var hon främst lättad över att hennes hästar överlevt.

– Jag är inte ledsen över huset. Jag är lycklig över att mina hästar, djur och dotter lever, säger hon.

Söder om San Francisco har över 20 000 personer evakuerats i San Mateo och Santa Cruz på grund av en storbrand som hotar flera mindre samhällen. Lågorna har redan slukat minst 20 hus.

Under natten omkom en pilot då hans släckningshelikopter kraschade i centrala Kalifornien.

Över 11 000 blixtnedslag har dokumenterats

Bränderna fick sin början från de häftiga åskväder som dragit över delstaten under de senaste dagarna. Sammanlagt har över 11 000 blixtnedslag dokumenterats.

På grund av den extremt torra luften är många av nedslagen så kallade torra blixtnedslag, det vill säga att inget regn faller under åskvädret.

Källor: Reuters. AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln