Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ryska oppositionsledaren Navalnyj i koma på intensivavdelning efter misstänkt förgiftning

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 14:28.
Videobilder av hur den medvetslösa Navalnyj tas till sjukhuset i Omsk med en ambulans, har spridits över hela Ryssland via sociala medier.
Bildtext Videobilder av hur den medvetslösa Navalnyj förs från flygplatsen till sjukhuset i Omsk med en ambulans, har spridits över via sociala medier.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs tillstånd är allvarligt, säger läkare i staden Omsk där han togs in på sjukhus efter förgiftningssymptom. Den 44-årige Aleksej Navalnyj ligger i koma på intensivavdelningen där han vårdas, säger läkaren Aleksandr Murahovski.

Aleksej Navalnys taleskvinna Kira Jarmisj säger att Navalnyj insjuknade ombord på ett flygplan och att han måste ha förgiftats med något som blandats i hans te.

Te var det enda han drack eller åt innan på flygplatsen innan han insjuknade på planet kort efter start, uppger Jarmisj. Hon säger att Navalnyj var medvetslös då han togs in på sjukhus.

– Navalnyj förgiftades med något som blandats i hans te. Det var det enda han druckit sedan morgonen. Läkarna säger att giftet absorberades snabbare genom den varma drycken. Aleksej är medvetslös, skriver Jarmisj på Twitter.

Jarmisj noterade på Twitter, efter Murahovs uttalande, att han inte ville säga något om risken för "hot mot livet."

Navalnyjs personliga läkare Jaroslav Ashikhmin säger för sin del att han försöker arrangera medicinsk transport till ett sjukhus i tyska Hannover eller i franska Strasbourg, där Navalnyj kan räkna med bättre vård och där giftprov är mer pålitliga än i Ryssland.

Läkarna på sjukhus nr 1 I OMSK har gett motstridiga signaler om Navalnyjs tillstånd; medan Murahovski hävdar att hans tillstånd är allvarligt men stabilt, så hävdar en annan läkare att man inte kan utesluta "hot mot livet."

Läkaren Anatoli Kalinitjenko som är biträdande chef på sjukhuset i Omsk, konstaterade efter taleskvinnans uttalanden på Twitter, att det inte är säkert att Navalnyj förgiftades. Han sade att "naturlig förgiftning" är ett alternativ som man utreder vid sidan av andra möjligheter.

Kira Jarmisj lade senare ut en bild på Twitter där man ser hur det kryllar av poliser i sjukhuset där Navalnyj vårdas. Det här är bara en liten del av poliserna som finns i korridorerna på avdelningen, skrev Jarmisj.

Känd regimkritiker

Den tidigare korruptionsutredaren, juristen Aleksej Navalnyj är president Vladimir Putins mest kända kritiker i Ryssland.

Han var på väg hem till Moskva efter en rundresa i Sibirien där han träffade kandidater som han stöder inför lokalvalet nästa månad.

I juni kallade han folkomröstningen om en ny författning för Ryssland för en kupp och ett grundlagsbrott. Den nya grundlagen öppnade väg för Putin att ställa upp för omval.

Han har också talat entusiastiskt om protesterna i grannlandet Belarus i hopp om att de skulle motivera väljare i Ryssland att rösta och att dra ut på gatorna i protest mot president Vladimir Putin och hans styrande parti Enade Ryssland.

Navalnyj har flera gånger dömts till kortare fängelsestraff för att ha arrangerat demonstrationer utan tillstånd från myndigheterna.

Han har också utsatts för hotelser och trakasserier efter att ha gjort pinsamma ekonomiska avslöjanden om högt uppsatta politiker så som ex-presidenten och premiärministern Dmitri Medvedev.

Aleksej Navalnyjs kontor i Moskva har flera gånger utsatts för polisens tillslag under de senaste åren.
Bildtext Aleksej Navalnyjs kontor i Moskva har flera gånger utsatts för polisens tillslag under de senaste åren.

Taleskvinnan Jarmisj drog också paralleller till händelserna i fjol somras då Navalnyj plötsligt insjuknade allvarligt då han avtjänade ett 30-dagars fängelsestraff.

Navalnyjs egna läkare misstänkte då förgiftning, medan läkare på sjukhuset där han då vårdades, talade om en allergisk reaktion.

- Aleksej förgiftades för ett år sedan i fängelse. Det samma har helt klart inträffat nu, säger Jarmisj.

Navalnyj har också utsatts för våldsamma attacker, till exempel år 2017 då han fick en brännskada i ögat efter att angripare slängde kemikalier över honom utanför hans kontor i Moskva.

Källor AFP, BBC, Reuters, AP

Diskussion om artikeln