Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kamala Harris accepterade historisk nominering till vicepresident i USA: “Min mor hade aldrig kunnat föreställa sig att jag skulle stå framför er och yttra dessa ord”

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 09:44.
Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris
Bildtext Kamala Harris gjorde historia på onsdag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Alla blickar riktades mot vicepresidentkandidaten Kamala Harris på den tredje dagen av Demokraternas partikonvent. Harris accepterade formellt nomineringen till vicepresident för Demokraterna och blir den första svarta kvinnan i den rollen.

Harris acceptanstal sändes direkt på bästa sändningstid i USA, från Joe Bidens hemstad Wilmington i Delaware. På grund av coronaläget sändes talet utan publik på plats.

Det finns inget vaccin mot rasism. Vi måste jobba för saken

Kamala Harris

I talet nämnde Harris sin familj och särskilt sin mor.

– Hon hade säkert aldrig kunnat föreställa sig att jag skulle stå framför er i dag och yttra dessa ord: Jag accepterar nomineringen till vicepresident i USA, sa Harris.

Så här vill utmanarduon Biden-Harris vinna USA-valet

17:26

"Inget vaccin mot rasism"

Harris nämnde sin uppväxt som dotter till en jamaicansk far och en indisk mor som invandrade till USA för att skaffa sig en utbildning.

I talet försökte hon väva in sin egen livshistoria i en större berättelse om USA som ett mångkulturellt och invandrarvänligt land.

I en inspelad video inför talet berättade Harris syster, systerdotter och bonusdotter om hur Kamala Harris fungerat som en förebild för dem.

Harris påtalade också ojämlikheter i det amerikanska samhället mellan olika rasgrupper och inom hälsovården samt hänvisade till sommarens demonstrationer runtom i USA.

– Det finns inget vaccin mot rasism. Vi måste jobba för saken.

Talet innehöll få konkreta politiska programförslag och fokuserade mer på större teman och på att berömma huvudkandidaten Joe Biden.

Dagens huvudtema var jämställdhet och kvinnors kamp för lika rättigheter

Harris tal tangerade också en av Demokraternas hjärtefrågor: jämställdhet.

Ett genomgående tema i kvällens program var att det den här veckan gått 100 år sedan USA ratificerade den amerikanska konstitutionens 19:e tillägg, som gav kvinnor rösträtt.

Kvinnorna hade huvudrollen också bland talarna i onsdagens program.

Bland namnen fanns demokratiska tungviktare såsom Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, tidigare senatorn och presidentkandidaten Hillary Clinton och representanthusets talman Nancy Pelosi.

Kvinnor väntas ha en avgörande roll i höstens presidentval och de kvinnliga rösterna bidrog starkt till Demokraternas seger i mellanårsvalet 2018 då partiet fick majoritet i representanthuset.

Obama gick till sitt hårdaste angrepp mot Donald Trump under valkampanjen hittills

Förhandsintresset var stort också för ex-presidenten Barack Obamas tal. Obama, som ännu under Demokraternas primärval var sparsam med offentliga uttalanden, har höjt profilen under de senaste månaderna.

Jag hoppades, med tanke på vårt land, att Donald Trump skulle visa ett intresse för att ta sitt jobb på allvar, att han skulle känna tyngden av presidentämbetet och respektera den demokrati som han fick styra över. Men han gjorde det aldrig

Barack Obama

Förra veckan anklagade han Trump för att undergräva postväsendet i ett försök att förhindra människor från att rösta.

Medan Harris var sparsam med att kritisera den sittande presidenten levererade Obama sin hittills skarpaste bredsida mot Donald Trump under kampanjen.

Barack Obama gestikulerar under ett tal
Bildtext På stridsfot. Barack Obama gick till hårt angrepp mot president Donald Trump i sitt tal på Demokraternas partikonvent.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Jag hoppades, med tanke på vårt land, att Donald Trump skulle visa ett intresse för att ta sitt jobb på allvar, att han skulle känna tyngden av presidentämbetet och respektera den demokrati som han fick styra över, började Obama.

– Men det gjorde han aldrig.

Obama anklagade Trump för att han saknar ett intresse för att finna kompromisser och för att inte “behandla det Ovala rummet som något annat än en dokusåpa som han kan använda för att få den uppmärksamhet han längtar efter.”

Medan Obama höll sitt tal, publicerade Trump några Twitterinlägg, skrivna med versaler.

I inläggen vädrade presidenten den icke-verifierade anklagelsen om att Obama skulle ha spionerat på Trumps kampanj år 2016 och frågade varför Obama inte uttryckt sitt stöd för Joe Biden innan primärvalet var avgjort.

Obama uppmanade också väljare att rösta i valet och tro på sina påverkningsmöjligheter även om han sa sig förstå att många amerikaner i dag har “tappat sin tro på statsmakten”.

Han berömde som väntat sin tidigare vicepresident Joe Biden och utmålade president Trump och Vita huset som ett potentiellt hot mot demokratin.

– Den här administrationen har visat att den är redo att rasera vår demokrati för att vinna, sa Obama.

Det är ovanligt att en ex-president i så hårda ordalag går åt sin efterträdare i USA och det tyder på att Demokraterna nu trappat upp sin kampanjretorik.

Demokraternas partikonvent avslutas på torsdag när Joe Biden formellt accepterar presidentnomineringen.

Diskussion om artikeln