Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Johan Fagerudd: "Skit i pengarna och följ konsten"

Från 2020
Skådespelaren Johan Fagerudd som Martin Luther
Bildtext Johan Fagerudd spelar ett flertal roller i Kent från Jeppis.
Bild: Siri Fagerudd

Vilken röst i Mumin skulle Johan Fagerudd helst göra? Vilket är hans bästa loppisfynd? När skämdes han senast? Vilket är det bästa rådet han fått? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till skådespelaren Johan Fagerudd.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är skådespelaren Johan Fagerudd.

Skådespelaren och manusförfattaren Johan Fagerudd har studerat på Teaterhögskolan i Helsingfors. Han har gjort massvis med olika roller på ett flertal teatrar i både Finland och Sverige. Han har även skådespelat i ett flertal filmer.

Johan är personen bakom serien Kent från Jeppis. Den kan du givetvis se här.

Programmet är inte längre tillgängligt

Johan har i denna serie fått frågor av artisten Sebastian Lindgren, tidigare biskop Björn Vikström, komikern Ted Forsström, ishockeyspelaren Erik Riska, stand up-komikern Josefin Sonck, gitarristen Joona Björkroth, artisten Jennie Storbacka, skådespelaren Siri Fagerudd, radioprataren Hannah Norrena och spjutkastaren Mikaela Ingberg.

Jennie Storbacka
Bildtext Jennie Storbacka arbetar som röstcoach i Voice of Finland.
Bild: Lauri Hämäläinen

Jennie Storbackas fråga: Vad är det bästa rådet du fått?

– Det är ett råd jag fick av en regissör. Jag var lite över 20 år gammal och hon sade att jag inte ska falla i den fälla som många medelålders män som spelar teater gör. Fällan hon nämnde var att många män inom teatervärlden vid en ålder av ungefär 40 slutar med skådespeleriet för att istället tjäna storkovan inom andra områden. Jag valde att fortsätta med konsten och ångrar ingenting.

Joona Björkroth från bandet Battle Beast.
Bildtext Joona Björkroth är gitarrist i Battle Beast och Brymir.
Bild: Joona Björkroth

Joona Björkroths fråga: Vilken roll är enligt dig den sämsta du gjort?

– Jag vill inte nämna någon specifik produktion jag varit med i, men visst har det funnits produktioner där jag inte har mått bra. Det kan vara att regissören eller kollegorna avskyr dig, du är obekväm i rollen du ska spela eller att hela produktionen är i osynk. Då blir det en plåga att gå till arbetet. Med några år på nacken lär man sig dock att välja bort sådana produktioner på förhand.

Mikaela Ingberg
Bildtext Mikaela Ingberg har två EM-brons och ett VM-brons i medaljskåpet.
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Mikaela Ingbergs fråga: Vilken muminröst skulle du helst göra?

– När jag var liten älskade jag Lilla My. Mumintrollet faller nog direkt bort och muminpappan går bara runt och yrar. Lilla My har ju ett hätskt temperament och det är lite fart i henne i motsats till många andra i Mumindalen, så det skulle nog bli henne.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Johan om vilket loppisfynd som är det bästa han gjort, hur han charmade Ted Forsströms sambo och hur han beskriver den typiska Jakobstadsbon.

Johan Fagerudd: "Skit i pengarna och följ konsten"

17:57

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln