Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Lines räkenskaper visar på en svår djupdykning under coronavåren

Från 2020
En Viking Grace-båt i hamnen i Åbo.
Bildtext Reserestriktionerna under coronautbrottet har slagit hårt mod färjetrafiken.
Bild: Alamy / All Over Press

Det finns nu sifferuppgifter om hur illa det har gått för rederiet Viking Line under året med coronapandemin. Halvårsresultatet pekar på en ordentlig djupdykning.

Viking Lines räkenskaper för årets första sex månader visar att både omsättning och vinst har försämrats kännbart. Omsättningen mer än halverades jämfört med samma period i fjol och bolaget gjorde en förlust på mer än 27 miljoner euro.

Perioden var visserligen förlustbringande också i fjol, men långt ifrån så här kraftigt.

Verkställande direktör Jan Hanses påpekar att den värsta nedgången har skett under årets andra kvartal, det vill säga tiden april-juni, då reserestriktionerna var som strängast.

Då var omsättningen bara en sjättedel jämfört med samma kvartal i fjol och resultatet låg nästan sex miljoner euro på minus i stället för fem miljoner på plus som ifjol.

Personalen får beröm

Vd Hanses konstaterar att rederiets personal har burit en tung börda i form av permitteringar och han berömmer de anställda för deras flexibilitet.

- Personalens engagemang då arbetstillfällen har beretts har varit beundransvärd. Jag uppskattar mycket deras starka insatser under denna kärva tid, skriver Hanses i bolagets meddelande om resultatet.

Diskussion om artikeln