Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

För att få flyga från Skopje krävs nu negativt resultat på coronatest

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 11:24.
Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats.
Bildtext Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Åbo stad har kommit överens med flygbolaget Wizz Air att man kommer att kräva ett negativt coronatest för att få stiga ombord på ett flyg från Skopje till Åbo.

Hittills har man konstaterat 60 fall av corona på flygen från Skopje. Av de 127 passagerare som anlände på tisdag kväll var 17 smittade.

Åbo stadsdirektör Minna Arve tror att det här är ett effektivt sätt att se till att smittan inte fortsätter spridas till Finland.

- Den senaste tidens statistik visar hur läget ser ut i praktiken. Enligt mig handlar det om en handlingsmall som man kunde överväga att ta i bruk också i andra situationer. Jag anser att flygbolaget har ett ansvar i situationen, säger Minna Arve.

Samtidigt fortsätter man testa passagerarna från Skopje vid ankomsten till Åbo.

Wizz Air flyger mellan Skopje och Åbo två gånger i veckan, på tisdagar och lördagar. Traficom håller på att utreda möjligheten att tillfälligt stoppa flygen från Skopje.

Artikeln baserar sig på Skopjesta Turkuun tulevilta lentomatkustajilta vaaditaan negatiivista koronavirustestitulosta skriven av Hannu Vähämäki. Översättningen är gjord av Andrea Wiklund.

Diskussion om artikeln