Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"En kopp med förgiftat te har använts förr mot ryska oppositionella" - att Aleksej Navalnyj ligger i koma oroar människorättsaktörer

Från 2020
Aleksej Navalnyj under un march till minnet av den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Bilden tagen i Mokva den 29 februari.
Bildtext Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har grundat Antikorruptionsstiftelsen FBK. På bilden deltar Navalnyj i en marsch i Moskva till minnet av den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ligger i koma på ett sjukhus. Kreml önskar Navalnyj "ett snabbt tillfrisknande". Människorättsaktivister påminner om hur farligt det är att leva som regimkritiker i Ryssland.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs tillstånd är allvarligt, säger läkare i staden Omsk där han togs in på sjukhus efter akuta förgiftningssymptom.

Den 44-årige Navalnyj ligger i koma på intensivavdelningen, där han vårdas och är kopplad till respirator.

Navalnyjs talesperson Kira Jarmisj säger att Navalnyj insjuknade ombord på ett flygplan och att han måste ha förgiftats med något som blandats i hans te.

Enligt läkaren Anatoli Kalinitjenko på sjukhuset i Omsk, där Navalnyj vårdas, är det inte klarlagt om någon medvetet förgiftat oppositionspolitikern.

Poliisin pikkubussi seisoo sairaalan edessä. Äsken on satanut, auton alla on kuiva kohta,
Bildtext Aleksej Nevalnyj vårdas på intensiven på ett sjukhus i Omsk,
Bild: Yevgeny Sofiychuk / TASS / AOP

- Det är förskräckligt vad som hänt Navalnyj. Tankarna går direkt till liknande händelser där flera ryska regimkritiker råkat riktigt illa ut. I många tidigare fall har förgiftning varit en metod som använts, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Östgruppen är en svensk organisation som följer med människorättssituationen särskilt i Ryssland, Belarus och Ukraina.

- Det är alldeles för tidigt att peka finger åt något håll. Men det skulle inte vara första gången som ryska regimkritiker - politiker, journalister och jurister - råkar ut för konstiga förgiftningar, säger Frank Johansson, verksamhetsledare för människorättsorganisationen Amnestys finländska sektion.

Både Martin Uggla och Frank Johansson är i sina kommentarer noggranna med att understryka att all fakta om vad som hänt Aleksej Navalnyj inte ännu är kända.

Men Frank Johansson påminner om att Navalnyj så sent som ifjol vårdades på sjukhus med förgiftningssymtom.

- Alldeles tydligt finns det någon i Ryssland som av något skäl inte vill att Navalnyj ska fortsätta med sitt arbete - eller så vill de skicka en varning till andra oppositionella att "så här kan det gå", säger Frank Johansson.

Frank Johansson tänker osökt på året 2004 då den grävande journalisten Anna Politkovskaja skulle resa till Ossetien för att bevaka tragedin i Beslan.

En bild på Anna Politkovskaya. I förgrunden syns blommor vid ett minnesmärke.
Bildtext Journalisten Anna Politkovskaja mördades 2006. År 2004 förgiftades hon på en resa till Ossetien.
Bild: Alexander Demianchuk / All Over Press

Politkovskaja blev förhindrad att utföra sitt arbete eftersom hon blev intagen på sjukhus. Politkovskaja hade druckit en kopp te som innehöll ett okänt gift.

- Situationen med Navalnyj idag påminner till nästan alla detaljer om vad som hände Politkovskaja 2004. En kopp te, ett flyg, en medvetslös person, men man får inte reda på vad som ligger bakom.

Navalnyj stöder protesterna i Belarus

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, har de senaste dagarna följt med utvecklingen kring protesterna i Belarus dag och natt.

Uggla noterar att Aleksej Navalnyj upprepade gånger visat sitt stöd för strejkerna och protesterna i Belarus.

Uggla säger att det är oundvikligt att man börjar tänka på om det kan finnas ett samband mellan Navalnys öppna stöd till proteströrelsen i Belarus och att han plötsligt drabbats av akuta förgiftningssymtom och ligger i koma.

- Vi vet för lite om bakgrunden till vad som hänt - så man hamnar lätt i spekulationer. Men vi vet att Navalnyj i sin videoblogg varit väldigt entusiastisk och hyllat den belarusiska rörelsen.

- Navalnyj har sagt att den belarusiska rörelsen kan tjäna som en inspiration för en motsvarighet i Ryssland. Vi vet också att Navalnyj skulle vara en naturlig ledargestalt för en motsvarande folkresning i Ryssland, säger Martin Uggla.

Uggla tillägger att Vladimir Putin är ytterst
oroad över om det i Ryssland skulle uppstå folkliga resningar som i Belarus.

- Jag tror att många tänker om det kan finnas ett samband mellan protesterna i Belarus och det som hänt Navalnyj.

Den brittiska tidningen The Guardian skriver att Navalnyj dagarna innan han fick förgiftningssymtom reste runt i Sibirien för att stöda oppositionskandidater som ställer upp i lokalvalet i september.

Regimkritiker lever farligt i Ryssland

I Ryssland har ett stort antal regimkritiker under 2000-talet dött under märkliga omständigheter eller fått livshotande skador.

I vissa av fallen, så som när den tidigare ryska agenten Alexander Litvinenko förgiftades, har utländska utredningar kommit fram till att spåren leder till Kreml.

Medan det i morden på journalisten Anna Politkovskaja (2006) och Boris Nemtsov (2015), båda kända Putin-kritiker, finns misstankar om att morden beställts av Kreml.

Det kan dröja väldigt länge innan utredningen kring vad som skett med Aleksej Navalnyj blir klar.

Diskussion om artikeln