Första studieveckan ser inte ut som den brukar: "Klart att gulisveckan är spännande, men den är en liten del av studielivet"
Nästa vecka anländer nya studerande till högskolornas campus och påbörjar sin introduktion till studierna - men även studielivet. På grund av coronaläget har föreningarna varit tvungna att anpassa sig då man ordnar evenemang för gulnäbbarna, alltså årets nya studerande.
Merkantila Klubben vid Åbo Akademi ordnar sin gulnäbbsintagning den 1 september, och det har krävts en hel del förberedelser för att göra det tryggt för alla att delta.
Runt 100 nya studerande påbörjar sina ekonomistudier vid Åbo Akademi i höst. Merkantila Klubbens viceordförande Heidi Mustonen är både nervös och glad över att få välkomna de nya gulisarna.
- Det är nog lite nervöst, det är svårt att veta när man gör rätt eller fel då situationen ser ut som den gör. Jag vill kunna ge de nya studerandena en lika fin upplevelse som jag själv hade då jag började studera.
Vid Merkantila Klubbens evenemang kommer det i år finnas en hel del nya riktlinjer. Studerande får till exempel inte dela kärl om de inte diskas noggrant och säkerhetsavstånd ska hållas. Arrangörerna vid programpunkterna under intagningen är ansvariga för att se till att avstånd och hygienkrav följs.
Mustonen säger även att de flesta program äger rum utomhus och att man försöker undvika stora folksamlingar.
- Vi undviker att blanda in många utomstående och centrerar evenemangen kring våra egna gulisar och medlemmar, säger Mustonen.
Mikael Harju studerar till tradenom vid Yrkeshögskolan Novia och är ordförande för Åbolands nation. Föreningen har sin intagning först om några veckor och Harju säger att det fortfarande är mycket som är oklart kring både gulisintagningen och höstens program.
- Om läget fortsätter se ut som det gör just nu, så kan vi ordna allt. Men vi är ju ännu väldigt i början av den här så kallade andra vågen, så vi måste ju följa med och se. Om det blir värre ställer vi in allt, vi vill inte vara med och bidra till smittspridningen på grund av våra evenemang.
Om det blir så att man är tvungen att ställa in sitsar och andra evenemang som sker inomhus så kommer föreningen satsa på mer idrottsprogram eller andra utomhusevenemang.
- Till exempel go-carting har jag själv testat nu under sommaren, något sånt skulle vara roligt att ordna under hösten, eller kanske paintball.
Louise Hellström, ordförande för psykologernas ämnesförening Impuls, säger att en hel del kring höstens evenemang fortfarande är osäkert och att man följer med smittläget.
Om smittläget inte förvärras kommer man åtminstone att ordna intagning som vanligt utomhus.
- Vi har inte bestämt någon exakt gräns för hur läget ska se ut för att vi ska ställa in allt, men om det blir värre än nu måste vi kanske tänka om. Men oavsett kommer vi att hålla säkerhetsavstånd och ha låg tröskel för att stanna hemma om man känner sig sjuk, säger Hellström.
Under våren satsade Impuls på att ordna en del virtuella evenemang istället för att träffas i verkligheten. Det kommer man att göra även i år om smittläget förvärras.
- Vi ordnade till exempel film- och spelkvällar och en liten vårfest. Det uppskattades av medlemmarna. Det är ett bra alternativ då man inte kan ses, så man ändå håller kontakten, säger Hellström.
Hellström säger att gulisveckan och gulisevenemangen är viktiga för att komma in i studielivet och gemenskapen.
Det är ju inkörsporten till resten av studielivet, så det är bra om man får en bra start, ett bra första intryck av studiegemenskapen och hur den kan vara.
Harju säger ändå att även om gulisveckan är spännande, så tycker han inte att gulisarna ska vara för besvikna på att saker kanske ser lite annorlunda ut i år.
- Det är klart att gulisveckan är spännande eftersom det händer någonting varje dag, men det är en så liten del av ens studieliv. Man kan också som äldre studerande delta i gulisevenemang, så det är enligt mig inte hela världen att ens egen gulisvecka kanske blir annorlunda än man har tänkt. Gulisveckan är ett evenemang bland hundratals som man hinner uppleva under sina studier.
Lyssna nedan på ljudinslaget där Heidi Mustonen, Louise Hellström och Mikael Harju talar om hur de har tänkt kring gulisevenemangen i år.
