Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två av nya fallen i Vasa kan kopplas till coronadrabbad Vasapub – ledande överläkare orolig för stor coronatsunami

Från 2020
Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Bildtext Heikki Kaukoranta är besviken på Vasaborna.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Under det senaste dygnet har ytterligare nya fall av coronasmitta konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Ett sextiotal människor har blivit utsatta för smitta.

Enligt de siffror som dagligen offentliggörs på sjukvårdsdistriktets webbsidor handlar det om två nya fall, men ledande överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad räknar till tre.

Enligt Kaukoranta härstammar två av de nya fallen från Vasa och det tredje fallet från en annan kommun i Österbotten. Två av fallen kan även kopplas till krogen The Old Irish Pub i Vasa.

- Vi har nu sammanlagt fem fall som kan förknippas med puben, vilket är väldigt mycket, konstaterar Heikki Kaukoranta.

Eftersom analyserna av coronaproven kan dröja upp till fyra dagar tror Kaukoranta att vi kan se fler fall som har koppling till puben ännu inom den närmaste veckan.

- På fredag blir det två veckor sedan den ursprungliga smittotiden, så man kan förvänta sig att vi får nya fall i slutet av den här veckan och nästa vecka.

Gatuvy från Vasa centrum med fokus på fasaden på The Old Irish Pub.
Bildtext Fler smittofall i Vasa förknippas till irländsk pub i Vasa.
Bild: Niklas Joki / Yle

Kaukoranta hoppas nu att de som varit på puben tar till försiktighetsåtgärder för att minimera smittospridningen.

- Man borde vara jätteförsiktig och minimera sina sociala kontakter för de närmaste två-tre dagarna, om man inte har symptom. Om man har symptom så ska man givetvis kontakta hälsovårdscentralen omedelbart och ta sig till testning.

Ett sextiotal har satts i karantän

På grund av de senaste fallen har ett sextiotal personer satts i karantän. Kaukoranta är ändå inte orolig att se fler fall som härstammar till den S-Marketbutik i Gerby som stängts på grund av coronasmitta eller till det fall som drabbat bolagsfotbollen.

- Jag anser att risken är relativt liten att någon i bolagsfotbollen har blivit smittad, men vi har ändå bestämt oss för att sätta dem i karantän.

- I butiken har de naturligtvis haft samma sociala utrymmen och det är orsaken till att vi sätter arbetskamraterna i karantän. Men för vanliga kunder finns det en minimal risk för coronasmitta.

Överlag är Kaukoranta ändå orolig för coronasituationen i Vasa.

- Den försämras kraftigt och hastigt. Jag är jätteorolig och jättebesviken. Jag trodde Vasaborna skulle vara så kloka att de skulle kunna vara utan pubkvällar och större människogrupper.

- Det som oroar mig är att vi nu är i början av andra vågen och om inte varje människa gör sin andel så blir det en jättestor tsunami.

Diskussion om artikeln