Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Litauen har en nyckelroll i EU:s Belaruspolitik - president Gitanas Nausėda: "Ja, det här kan definiera mitt presidentskap"

Från 2020
Men med grått och svart kostym. Håller på att säga något och tittar på något vid sidan om kameran som fotograferar honom.
Bildtext Litauens president Gitanas Nausėda är en upptagen man. Litauen har tagit en ledande roll inom EUs Belarus-politik.
Bild: Yle/Gustav Antell

Litauen står ut som det land inom EU som är allra aktivast inblandat i den pågående krisen i Belarus. Det beror på vår gemensamma historia och vår starka känsla av empati för det belarusiska folket, säger president Gitanas Nausėda åt Svenska Yle.

- Ingen reagerade på det som hände i Belarus efter valet, så jag kände att jag måste stiga fram och ta initiativet.

Det var tre dagar efter presidentvalet och varken EU eller de större EU-länderna hade ännu tagit tydligt ställning till händelserna i Belarus.

Demonstration utanför Belarus ambassad i Vilnius mot de officiella resultaten i presidentvalet i Belarus.
Bildtext Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja flydde till Litauen dagen efter presidentvalet. Dagarna efter det protesterade många mot det officiella valresultatet utanför Belarus ambassad i Vilnius.
Bild: All Over Press

Litauens president Gitanas Nausėda kom med en plan. Planen gick ut på att få parterna i konflikten - regimen, oppositionen och det civila samhället - runt ett och samma bord.

Litauen, Lettland och Polen skulle agera medlare.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko sa förstås genast nej.

- Nu har vi status quo. Lukasjenko styr fortfarande alla maktens instrument och det är inte så bra för min plan för en nationell dialog. Men vi får se vad som händer i morgon.

Snart kan Lukasjenko alltså mycket väl vara i en situation där han själv behöver någon form av dialog.

- Det är förstås svårt att gå vidare när en part vägrar, men delar av min plan kan drivas framåt. Regimen, med eller utan Lukasjenko, kommer nog med så småningom.

När plan A föll provade han plan B - aktivera EU

Lukasjenkos vägran har förstås inte stoppat Nausėda. Han var en av dem som aktivast krävde att EU-ledarna skulle hålla ett möte om Belarus.

Det ordnades i onsdags och fick stor uppmärksamhet.

- Jag är nöjd med resultatet. Många EU-ledare var överens om att vi inte kan säga att presidentvalet i Belarus var fritt och rättvist.

Nausėda anser att mötet fastställde att Lukasjenko inte har legitimitet att fortsätta sitta vid makten.

- Det var en klar signal till Belarus makthavare. Till Ryssland också, förstås.

Tichanovskaja förstår de demokratiska priniperna

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja flydde till Vilnius dagen efter presidentvalet, av allt att döma utkastad av regimen under hot.

Litauen har tagit väl emot henne och håller henne i säkerhet på hemlig plats.

Enligt Nausėda är det en principfråga att skydda henne och låta oppositionen verka från Vilnius.

- Det är en principsak. De kämpar för att få ordna nyval och de förstår de demokratiska principerna, säger han.

Men det betyder inte att Litauen och den belarusiska oppositionen agerar ihop.

- Vi är inte politiska allierade. Dessutom är det svårt att dra några slutsatser om vilket mål oppositionen har på lång sikt. Den är inte en homogen opposition, under den är splittrad i läger och grupper.

Belarusierna är redo för demokrati

Nausėda påpekar att han personligen är engagerad i det som händer i grannlandet mer av känslomässiga orsaker än för att det ligger i Litauens intressen.

- Inom politiken talas det mycket om intressen, men jag vill tala om den empati vi känner för Belarus. Empatin är jätteviktig.

Men Nausėda är också övertygad om att Belarus kan få en roll som brobyggare mellan Europa och Ryssland.

- Belarus är moget för en förändring i demokratisk riktning. De har sett hur Litauen har utvecklats under de senaste 30 åren och de har potential att göra det samma.

Det här beror på att det belarusiska folket har förändrats under det senaste decenniet. Ungdomarna har sett hur folk lever i väst. Många av dem har bott och studerat i Lettland, Litauen och längre bort.

- De klarar av att skapa en fri och självständig stat och det kan bli en välfärdsstat. De kan förbättra invånarnas levnadsstandard. De har samma förutsättningar att klara det som vi hade.

Belarus kan bli en bro mellan EU och Ryssland

Nausėda tror inte att Ryssland kommer att ingripa militärt eller ens politiskt. Åtminstone inte på kort, men också på längre sikt "är det bättre för Ryssland att inte blanda sig i".

Anledningen är att huvudfårorna av den belarusiska oppositionen inte har vänt sig mot Ryssland.

- Jag förstår det mycket väl att Belarus har ett nära förhållande med Ryssland. Det gäller också många av deras oppositionsledare. De talar om Belarus som en bro mellan Ryssland och EU.

För säkerhets skull kommer Nausėda med ett varnande ord åt Kreml.

- Ryssland ska inte förstöra den pågående utvecklingen och situationen, säger han och ler för första gången under intervjun.

För mig som politiker är det viktigt att visa mitt ledarskap i det här läget, för det behövs verkligen nu.

Gitanas Nausėda, Litauens president

Sista frågan, de här händelserna och era gärningar kan definiera ert presidentskap, eller hur?

- Ja, det här kan definiera mitt presidentskap, säger Litauens president Gitanas Nausėda och ler igen, för andra gången under intervjun.

Diskussion om artikeln